Η προώθηση κρίσιμων διαγωνισμών και οι πιέσεις των δανειστών να αυξηθεί η λίστα των «προς αξιοποίηση» περιουσιακών στοιχείων προκαλούν εκνευρισμό στην κυβέρνηση. Οι δηλώσεις των υπουργών και οι καυτοί φάκελλοι του ΤΑΙΠΕΔ.
Με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη να προαναγγέλλει πως θα θέσει στο επικείμενο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) το "θέμα Στ. Πιτσιόρλα", οι βολές κατά του προέδρου του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) πυκνώνουν, όσο πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων για το νέο Ταμείο και - κυρίως - το νέο κατάλογο με τα προς πώληση / αξιοποίηση κρατικά περιουσιακά στοιχεία. Η διαρροή προσχεδίου της συμφωνίας με τους δανειστές που άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας της "μικρής ΔΕΗ" και έβαζε αυστηρούς όρους εφαρμογής του κυβερνητικού σχεδίου για τον ΑΔΜΗΕ προκάλεσε την οργή Σκουρλέτη ο οποίος τη "χρέωσε" στο ΤΑΙΠΕΔ.
Ειδικά το σημείο που αναφέρει πως το τελευταίο θα αποκτήσει επιπλέον ποσοστό της ΔΕΗ ΔΕΗ +2,61% που κατέχει σήμερα το Δημόσιο (34%), αλλά και η μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ ή/και το νέο υπερταμείο πρόσθετων κρατικών συμμετοχών προκαλούν αμηχανία στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Οσο, μάλιστα, πλησιάζει η συμφωνία με τους δανειστές, τόσο πυκνώνουν και οι αντιδράσεις όπως αποδεικνύεται από τους πρωτοφανείς υπαινιγμούς Π. Σκουρλέτη για το ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ και του Στέργιου Πιτσιόρλα (φωτ.). Μια χλιαρή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη ήταν αρκετή για να θεωρηθεί από την πλευρά του Ταμείου ως "άδειασμα" του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο να πέσουν οι τόνοι.
Μένει βέβαια να δούμε τι θα πράξει ο κ. Σκουρλέτης στην προσεχή συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ.
Ορισμένοι αποδίδουν την αύξηση της συχνότητας επιθέσεων κατά του ΤΑΙΠΕΔ και στα σενάρια περί επικείμενου ανασχηματισμού, μετά τη συμφωνία με τους δανειστές (αν οι διαπραγματεύσεις έχουν αίσιο τέλος). Κάποιοι εκ των υπουργών που τηρούν επαμφοτερίζουσα στάση (υπογράφουν... μετά δακρύων, αλλά στη συνέχεια προχωρούν σε επιθετικές δηλώσεις κατά των ιδιωτικοποιήσεων) πιθανώς θα κληθούν να διαλέξουν στρατόπεδο.
Τα σοβαρότερα "μέτωπα" τα έχουν ο υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας - αφού μετά την πώληση του ΟΛΠ έρχεται η σειρά του ΟΛΘ στη Θεσσαλονίκη - ο κ. Σκουρλέτης καθώς οι δανειστές πιέζουν για άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης λόγω εκκρεμών ιδιωτικοποιήσεων όπως η "Αερολιμήν Αθηνών", η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ (και η εταιρεία Τροχαίου Υλικού του ΟΣΕ), κλπ.
Δεν είναι λίγοι και εκείνοι που θεωρούν πως οι τόνοι σηκώνονται επειδή ετοιμάζονται να κλείσουν και εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις, όπως η παραχώρηση του Ελληνικού στο επενδυτικό σχήμα υπό τον όμιλο Λάτση (Lamda Development).
Υποτίθεται πως μέχρι αύριο θα έπρεπε να έχουν οριστικοποιηθεί οι αλλαγές στη σύμβαση για το Ελληνικό ώστε να συμφωνηθούν με τη Lamda Development και να προχωρήσει η έκδοση των απαραίτητων νομοθετημάτων. Κάποιοι υποστηρίζουν πως ήδη κυκλοφορεί μεταξύ των αρμοδίων ένα σχέδιο συμφωνίας, χωρίς μέχρι στιγμής να είναι γνωστό αν θα είναι και το τελικό. Πάντως, οι αντιδράσεις πυκνώνουν, όπως πυκνώνουν και τα δημοσιεύματα από πλευρές που αντιδρούν στη συγκεκριμένη συμφωνία, παρά τη θετική στάση που τηρούν πλέον οι δημοτικές αρχές της περιοχής. Οι τελευταίες έχουν ζητήσει, πάντως, ουσιαστικά ανταλλάγματα τα οποία θα περιέχονται στη συμφωνία (αν υπάρξει) με το επενδυτικό σχήμα.
Ανεξάρτητα από τα σενάρια που κυκλοφορούν για την αυξανόμενη ένταση εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου και την αύξηση των επιθέσεων κατά του ΤΑΙΠΕΔ, έρχεται η ώρα της αλήθειας για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Η τυχόν συμφωνία θα αναδείξει πως στον κατάλογο των ιδιωτικοποιήσεων δεν περιλαμβάνονται οι περίφημες εννέα, όπως υποστηρίζει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο η κυβέρνηση, αλλά το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ. Επιπλέον, με τη δημιουργία του νέου υπερταμείου θα προστεθούν στον κατάλογο και άλλες κρατικές συμμετοχές ή ακίνητα.
Στην κυβέρνηση χρησιμοποιούν το επιχείρημα σύμφωνα με το οποίο η μεταφορά περιουσίας στο νέο ταμείο δε μεταφράζεται σε "πώληση", αλλά σε "αξιοποίηση", αλλά δεν έχουν την ίδια άποψη όσοι αντιδρούν στις ιδιωτικοποιήσεις.
Πηγή: euro2day.gr