Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Ειδομένη: Ανέφικτη η διέλευση των τρένων παρά την απομάκρυνση σκηνών.

Απομακρύνθηκαν οι σκηνές από τους ίδιους τους πρόσφυγες στη σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης, σύμφωνα με την Αστυνομία.
Ωστόσο, οι σκηνές που απομακρύνθηκαν από τις ράγες αποτελούν μόνο ένα μικρό κομμάτι του άτυπου καταυλισμού που έχει στηθεί στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης.
Με τις μισές από τις 12 γραμμές που βρίσκονται στο σταθμό κατειλημμένες και με εκατοντάδες σκηνές παράλληλα στις ράγες που έχουν ελευθερωθεί, η μετακίνηση των τρένων από και προς τον σταθμό της Ειδομένης είναι αδύνατη.

Αφενός ο κίνδυνος τραυματισμών των προσφύγων που έχουν εγκατασταθεί γύρω από τις ράγες και αφετέρου ο φόβος για πιθανές απόπειρες αυτοκτονίας καθιστούν το σημείο απροσπέλαστο.

Εξάλλου πριν από οποιαδήποτε μετακίνηση των τρένων θα χρειαστεί εξονυχιστικός και χρονοβόρος έλεγχος ασφαλείας στις γραμμές για πιθανές ζημιές.

Στο μεταξύ, από την Τρίτη η αστυνομία άρχισε τη διανομή φυλλαδίων τού υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τα οποία ενημερώνονται οι πρόσφυγες για τα σύνορα, τα κέντρα φιλοξενίας, αλλά και τη διαδικασία ασύλου και μετεγκατάστασης.

Συγκεκριμένα, στα φυλλάδια αναφέρεται -μεταξύ άλλων- ότι τα σύνορα είναι και θα παραμείνουν κλειστά και ότι ο καταυλισμός στην Ειδομένη δεν καλύπτει τις βασικές καθημερινές ανάγκες των προσφύγων και θα τερματίσει τη λειτουργία του.

Καλούνται οι πρόσφυγες να μετακινηθούν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας με γρήγορο και συντονισμένο τρόπο, υπό την ευθύνη των ελληνικών Αρχών, ενώ σημειώνεται πως μετά τη μεταφορά τους στα κέντρα φιλοξενίας θα τούς δοθούν πληροφορίες, τόσο για τη διαδικασία απόκτησης ασύλου στην Ελλάδα όσο και για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, αλλά και για το πώς μπορούν να προχωρήσουν τη διαδικασία οικογενειακής επανένωσης με συγγενικά τους πρόσωπα, που βρίσκονται ήδη σε κάποια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Πηγή: kathimerini.gr