Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Γ.Κατρούγκαλος: Ολοι θα έχουν την ίδια μεταχείριση στο ασφαλιστικό.

-«Ψαλίδι» σε νέες και παλαιές επικουρικές.
-Μεγάλη αύξηση εισφορών για ασφαλισμένους και συνταξιούχους.
-Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ από φέτος και μέχρι το 2019.
Όλοι θα έχουν την ίδια μεταχείριση «από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου μέχρι και το τελευταίο μπλοκάκι» στο ασφαλιστικό, τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή.
Σε ότι αφορά τη συνταξιοδοτική δαπάνη είπε πως «είναι μικρότερη για το μέλλον κατά 1% του ΑΕΠ» και συμπλήρωσε: «αποφασίσαμε να μοιράσουμε τη μικρότερη πίτα με δικαιότερο τρόπο».

Διευκρίνισε ότι αυτό σημαίνει πως θα προστατευθούν οι αδύναμοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αλλά και αυτοί που έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης. «Θα τα πάρουμε από αυτούς που φοράνε μαντηλάκι και γραβάτα, σαν εμένα» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις βουλευτικές συντάξεις υποστήριξε πως «δεν είναι ευνοϊκό το καθεστώς και κανείς δεν εξαιρείται, παρά μόνο οι βουλευτές που έχουν εκλεγεί πριν το 2012».

«Οι συντάξεις των βουλευτών, των θυμάτων τρομοκρατικών οργανώσεων και οι τιμητικές των καλλιτεχνών είναι συντάξεις κατ' απονομήν, δεν είναι συντάξεις ανταποδοτικές με εισφορές τις οποίες ρυθμίζει το ν/σ» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας.

Αναφερόμενος στο ΔΝΤ τόνισε πως «δεν αμφισβητεί μόνο αυτά που θα κάνουμε στο μέλλον αλλά και αυτά που έχουμε πράξει μέχρι τώρα». Όμως όπως υπογράμμισε «όλα θα φανούν την Πέμπτη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Eurostat».

Διαβάστε.
«Ψαλίδι» σε νέες και παλαιές επικουρικές

Εμμεση ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, με δυνατότητα χρήσης και της περιουσίας του ενιαίου υπερεπικουρικού, που μετονομάζεται ΕΤΕΑΕΠ, καθώς στο ΕΤΕΑ συγχωνεύονται και τα ταμεία Πρόνοιας, προβλέπει το σχέδιο νόμου, με το οποίο αυξάνονται για 6 χρόνια οι εισφορές εργοδοτών και εργαζόμενων, ενώ μειώνονται τόσο οι νέες όσο και οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Ως δίχτυ προστασίας τίθενται τα 1.300 ευρώ μεικτά, τα οποία στην τσέπη του συνταξιούχου, όμως, δεν ξεπερνούν τα 1.170 ευρώ. Μεγάλες εκτιμώνται οι απώλειες και για τους νέους ασφαλισμένους, καθώς η επικουρική σύνταξη δεν θα υπερβαίνει το 18% του συντάξιμου μισθού για όσους έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης από 1.1.2015 και μετά. Οι απώλειες σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς για τους νέους συνταξιούχους εκτιμάται πως ξεκινούν από 5% και φτάνουν στο 12%. Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκονται οι τραπεζοϋπάλληλοι, που θα υποστούν το μεγαλύτερο «μαχαίρι». Το προωθούμενο σχέδιο νόμου εισάγει νέο τρόπο υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης για όλους. Προβλέπει πως για τους ασφαλισμένους μέχρι 31.12.2013, που καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης από 1.1.2015 και μετά, το ποσό της επικουρικής σύνταξης αποτελείται από το άθροισμα δύο τμημάτων:

Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης έως 31.12.2014 υπολογίζεται με βάση ποσοστό αναπλήρωσης, το οποίο για κάθε χρόνο ασφάλισης αντιστοιχεί σε 0,45%, υπολογιζομένου επί των συντάξιμων αποδοχών. Το τμήμα που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης από 1.1.2015 και μετά, υπολογίζεται με το σύστημα των ατομικών μερίδων (δημογραφικά δεδομένα και πλασματικό ποσοστό επιστροφής που θα εφαρμόζεται στις συνολικά καταβληθείσες εισφορές). Εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης κρίνονται βάσει των νέων διατάξεων που φέρνει ο νόμος.

Οσο για τις εισφορές, από 1.6.2016 και μέχρι 31.5.2019, το ποσό της μηνιαίας εισφοράς για την επικουρική ασφάλιση στο ΕΤΕΑΕΠ όλων των μισθωτών, ασφαλισμένων πριν και μετά την 1.1.1993, υπολογίζεται σε ποσοστό 3,5% για τον ασφαλισμένο και σε ποσοστό 3,5% για τον εργοδότη επί των ασφαλιστέων αποδοχών του εργαζομένου. Από 1.6.2019 και μέχρι την 31.5.2022, το ποσό της μηνιαίας εισφοράς στο ΕΤΕΑ όλων των μισθωτών, ασφαλισμένων πριν και μετά την 1.1.1993, υπολογίζεται σε ποσοστό 3,25% για τον ασφαλισμένο και σε ποσοστό 3,25% για τον εργοδότη επί των ασφαλιστέων αποδοχών του εργαζομένου, όπως προσδιορίζονται στο άρθρο 38 του παρόντος νόμου. Μετά το πέρας της εξαετίας, το ποσοστό της μηνιαίας εισφοράς επανέρχεται στο ύψος που ίσχυε κατά την 31.12.2015.


Μεγάλη αύξηση εισφορών για ασφαλισμένους και συνταξιούχους

Αυξήσεις εισφορών όχι μόνο για τους ασφαλισμένους αλλά και για τους συνταξιούχους «έκρυβε» το σχέδιο νόμου, στο πλαίσιο των ενιαίων κανόνων για όλους. Οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών αλλά και οι αυξήσεις ειδικά στην περίπτωση των ελευθέρων επαγγελματιών, σε συνδυασμό με τις φορολογικές επιβαρύνσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου αναμένεται να οδηγήσουν σε ασφυξία εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Από την «παγίδα» των εισφορών δεν γλιτώνουν ούτε οι νέοι επιστήμονες, καθώς, σύμφωνα με το άρθρο 39, η έκπτωση στις εισφορές κατά τα 5 πρώτα χρόνια της έναρξης επαγγέλματος αποτελεί ασφαλιστική οφειλή, ποθ θα πρέπει να εξοφληθεί, αναπροσαρμοσμένη, για να λάβει ο ασφαλισμένος σύνταξη.

Με στόχο την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι από την 1η Ιουλίου οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κατατίθενται από τους εργοδότες, ταυτόχρονα με τις ασφαλιστικές εισφορές και τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών, μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

Αναλυτικά, όπως αποκάλυψε η «Κ», από την ψήφιση του νόμου και μετά, το συνολικό ποσοστό εισφοράς του κλάδου σύνταξης στον Ενιαίο Φορέα Κύριας Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για μισθωτούς και εργοδότες ορίζεται σε 20% επί των πάσης φύσεως αποδοχών των εργαζόμενων, με εξαίρεση τις κοινωνικού χαρακτήρα έκτακτες παροχές, λόγω γάμου, γεννήσεων τέκνων, θανάτου και βαριάς αναπηρίας. Από την 1η Ιανουαρίου 2017, το ίδιο θα ισχύσει και στο Δημόσιο. Η εισφορά κατανέμεται κατά 6,67% για τον εργαζόμενο και κατά 13,33% για τον εργοδότη. Καθώς καταργείται το αγγελιόσημο, αντίστοιχες εισφορές καταβάλλονται και για τους δημοσιογράφους και ασφαλισμένους του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ.

Ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας εισφοράς ορίζεται το 10πλάσιο του ποσού που αντιστοιχεί στον εκάστοτε προβλεπόμενο κατώτατο βασικό μισθό, ήτοι 5.860 ευρώ.

Στο 20% ορίζεται η εισφορά και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, ασφαλισμένους έως σήμερα στα ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ. Οι εισφορές υπολογίζονται επί του μηνιαίου εισοδήματος κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος. Η μηνιαία ελάχιστη βάση υπολογισμού είναι τα 586 ευρώ. Ειδικά στην περίπτωση έναρξης επαγγελματικής δραστηριότητας, η ελάχιστη βάση υπολογισμού ορίζεται στο 70% του κατώτατου μισθού. Ειδικά για τους επιστήμονες ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, προβλέπεται έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών έως και κατά 50% για τη τριετία 2017-2019. Αναλυτικά, η έκπτωση της τάξης του 50% θα ξεκινά από εισοδήματα από 7.000 έως 13.000 ευρώ και θα μειώνεται κατά 1% ανά 1.000 ευρώ.

Αλλά και οι αγρότες από την 1η Ιανουαρίου 2021 θα πληρώνουν ασφαλιστική εισφορά στον κλάδο κύριας σύνταξης, 20%, επί του εισοδήματός τους, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα από την ασκούμενη αγροτική δραστηριότητα. Για το διάστημα από 1/7/215 έως 31/12/2016, το ύψος της μηνιαίας εισφοράς αυξάνεται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται στο 10% επί των υφιστάμενων ασφαλιστικών κατηγοριών. Και για τους αγρότες το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα θα υπολογίζεται επί του 70% τού κάθε φορά κατώτατου μισθού.

Μείωση εισοδημάτων έρχεται και μέσω της επιβολής εισφοράς υπέρ υγείας, της τάξης του 6,69%, επί των εισοδημάτων στα οποία επιβάλλεται εισφορά και υπέρ της κύριας σύνταξης, καθώς μέχρι σήμερα κάποιοι ασφαλισμένοι πλήρωναν μικρότερες εισφορές ή ένα πάγιο ποσό που δεν ξεπερνούσε τα 90 ευρώ τον μήνα.

Αλλά και για τους ήδη συνταξιούχους το σχέδιο νόμου κρύβει και νέες επιβαρύνσεις, καθώς η εισφορά 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ, που επιβλήθηκε σε κύριες συντάξεις το καλοκαίρι του 2015, επιβάλλεται πλέον και στην περίπτωση δύο κύριων συντάξεων, αλλά και στην περίπτωση απασχόλησης του συνταξιούχου. Η αλλαγή θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου 2017. Αντίστοιχα (όπως προβλεπόταν από την αρχή) η εισφορά 6% στις επικουρικές επιβάλλεται στο σύνολο των συντάξεων.

Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ από φέτος και μέχρι το 2019

Σε βασικό κλειδί για τη δημοσιονομική προσαρμογή του συνταξιοδοτικού συστήματος εξελίσσεται το ΕΚΑΣ, που καταργείται σταδιακά από φέτος και μέχρι το 2019, και μάλιστα με τη μεγαλύτερη μείωση να επιβάλλεται εντός του επόμενου έτους. Με βάση τα σχετικά άρθρα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, για το τρέχον έτος εισάγονται νέα μειωμένα εισοδηματικά κριτήρια. Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, εντός του 2016 το επίδομα θα χάσουν περίπου 120.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν σήμερα τα 30 ευρώ καθώς και αρκετοί από όσους παίρνουν τα 230 ευρώ. Ειδικότερα, χάνουν το επίδομα από φέτος όσοι έχουν πάνω από (εισοδήματα προηγούμενου φορολογικού έτους):

• 7.972 ευρώ καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις, μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα (εξαιρούνται σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου, τρομοκρατίας και προνοιακά βοηθήματα).

• 8.884 ευρώ ετήσιο ατομικό φορολογητέο.

• 11.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο.

• 664 ευρώ ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Για συνολικό εισόδημα από συντάξεις μισθούς, ημερομίσθια κ.λπ. μέχρι 7.216 ευρώ το επίδομα είναι 230 ευρώ μηνιαίως. Για εισόδημα από 7.216 μέχρι 7.972 το ΕΚΑΣ καταβάλλεται κλιμακωτά ως εξής:

• Από 7.216 και μέχρι 7.518 ευρώ – ΕΚΑΣ 172,50 ευρώ.

• Από 7.519 και μέχρι 7.720 ευρώ – ΕΚΑΣ 115 ευρώ.

• Από 7.721 και μέχρι 7.972 ευρώ – ΕΚΑΣ 57,50 ευρώ.

Στους συνταξιούχους γήρατος και αναπηρίας που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη, καθώς και σε όσους συνταξιούχους δεν θεμελιώνουν αυτοτελές δικαίωμα συνταξιοδότησης με χρόνο ασφάλισης που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, το επίδομα ισούται με τα 2/3 των ανωτέρω ποσών. Προκειμένου για συνταξιούχους λόγω αναπηρίας, οποιαδήποτε μεταβολή στο ποσοστό αναπηρίας του δικαιούχου εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους, στο οποίο καταβάλλεται το επίδομα, δεν επιφέρει οποιαδήποτε αλλαγή στο ποσό του επιδόματος.

Στις περιπτώσεις συνδικαιούχων σύνταξης λόγω θανάτου, τα ποσά του ΕΚΑΣ επιμερίζονται κατά το ίδιο ποσοστό επιμερισμού της σύνταξης που προβλέπεται από τις διατάξεις του οικείου ασφαλιστικού φορέα, άλλως από την κληρονομική μερίδα τους.

Για τους αγρότες που θα συνταξιοδοτηθούν έως το 2030 προβλέπεται μακρά μεταβατική περίοδος προκειμένου να καταργηθεί η «προνοιακή» σύνταξη και να εφαρμοστεί εξ ολοκλήρου το νέο σύστημα με την εθνική και την ανταποδοτική. Κατά την περίοδο αυτή, οι αγροτικές συντάξεις θα υπολογίζονται ως εξής: όσοι φύγουν εντός του 2017 θα πάρουν σύνταξη κατά 93,80% με τον παλιό τρόπο και κατά 6,20% από το άθροισμα της εθνικής και της ανταποδοτικής σύνταξης. Για όσους φύγουν από 1.1.2018 έως 31.12.2030 το ποσό της εθνικής και της ανταποδοτικής σύνταξης αυξάνεται σταδιακά κατ’ έτος σε ποσοστό 12,90%, 19,60%, 26,30%, 33%, 39,70%, 46,40%, 53,10%, 59,80%, 66,50%, 73,20%, 79,90, 86,60% και 93,30% αντίστοιχα.

Πηγή: kathimerini.gr