Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Μετρό Αθήνας: Το μεγάλο στοίχημα της Γραμμής 4.





Σε στάση αναμονής βρίσκεται το έργο για τη γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας στο πρώτο (Άλσος Βεΐκου – Γουδή). Το έργο προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ αναμένει την είσοδο του στο Πακέτο Γιουνκέρ.
Η άνυδρη περίοδος για νέα έργα-μετρό στην Αθήνα είναι μεγάλη καθώς από το 2006 έχουμε δει μόνο το έργο της επέκτασης του Μετρό προς Πειραιά. Έκτοτε στην Αθήνα δεν έχουμε δει άλλες δημοπρατήσεις για την περαιτέρω εξάπλωση του δικτύου και η πολύαναμενόμενη Γραμμή 4 θα "έσπαζε" αυτό το αρνητικό ρεκόρ που φέτος κλείνει τα 10 χρόνια.

Επίσης μία τέτοιου μεγέθους δημοπράτηση δεν θα έβγαζε ανάδοχο πριν το 2017 καθώς θα ξεκινούσε πρώτα με την εκδήλωση ενδιαφέροντος, θα συνέχιζε με τις τεχνικές προσφορές και σε τρίτο στάδιο θα είχαμε το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.

Αυτό σε "χρόνους Μετρό" και αν συνυπολογίσουμε και τις εκατέρωθεν ενστάσεις που βλέπουμε στα έργα Μετρό τότε θα φτάναμε δίχως άλλο στο 2017. Αξίζει να αναφερθεί πως η Αττικό Μετρό έχει ολοκληρωμένες μελέτες μέχρι τον Ευαγγελισμό καθώς για χρόνια είχε προκριθεί αυτό το τμήμα.

Το επιπλέον τμήμα των 3 χιλιομέτρων βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης των μελετών, με τη δέσμευση αυτές να ολοκληρωθούν φέτος.

Το έργο θα πάρει αρκετά χρόνια κατασκευής. Για ένα έργο 12,9χλμ με 14 σταθμούς που οι εργασίες του θα διαρκέσουν τουλάχιστο 7-8 έτη με τοποθέτηση λειτουργίας στην καλύτερη περίπτωση πλέον το 2024-2025.

Συντάκτης: Νίκος Καραγιάννης
Πηγή: ypodomes.com