Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Βρετανία: Το ΕΔΑΔ δικαίωσε τους Βρετανούς αστυνομικούς που σκότωσαν εν ψυχρώ βραζιλιάνο υδραυλικό, περνώντας τον για τρομοκράτη την ώρα που έμπαινε στο μετρό.

Το ΕΔΑΔ δικαίωσε τους Βρετανούς αστυνομικούς που σκότωσαν εν ψυχρώ βραζιλιάνο υδραυλικό, περνώντας τον για τρομοκράτηΤις βρετανικές αρχές που σκότωσαν με επτά σφαίρες στο κεφάλι βραζιλιάνο ηλεκτρολόγο, την ώρα που εκείνος έμπαινε στο μετρό του Λονδίνου, δικαίωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το δικαστήριο απέρριψε σήμερα την προσφυγή των συγγενών του Ζαν Σαρλ ντε Μενέζες, του νεαρού Βραζιλιάνου που σκοτώθηκε κατά λάθος το 2005 από Βρετανούς αστυνομικούς οι οποίοι τον θεώρησαν τρομοκράτη, δύο εβδομάδες μετά τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο. Το ΕΔΑΔ έκρινε ότι οι Βρετανοί εισαγγελείς πραγματοποίησαν μια "αποτελεσματική έρευνα" για την υπόθεση και ορθώς δεν άσκησαν δίωξη μεμονωμένα σε κανέναν από τους αστυνομικούς που πυροβόλησαν τον νεαρό ηλεκτρολόγο πριν από 11 χρόνια. 
Το ΕΔΑΔ δικαίωσε τους Βρετανούς αστυνομικούς που σκότωσαν εν ψυχρώ βραζιλιάνο υδραυλικό, περνώντας τον για τρομοκράτη
 Ο ντε Μενέζες δέχτηκε επτά σφαίρες στο κεφάλι από αστυνομικούς ενώ επιβιβαζόταν στο μετρό στον σταθμό του Στόκγουελ, στο νότιο Λονδίνο, στις 22 Ιουλίου 2005.

 Οι 13 από τους 17 δικαστές έκριναν ότι "οι βρετανικές αρχές δεν παρέλειψαν να επωμιστούν την υποχρέωση που είχαν (...) να διεξαγάγουν μια αποτελεσματική έρευνα για τον θάνατο του Μενέζες". Η οικογένεια του νεαρού Βραζιλιάνου είχε προσφύγει στο ΕΔΑΔ αμφισβητώντας την ορθότητα της απόφασης των βρετανικών εισαγγελικών αρχών να μην ασκήσουν δίωξη στους αστυνομικούς. 
 Δύο εβδομάδες μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας της 7ης Ιουλίου 2005 σε δημόσια μέσα μεταφοράς στη Βρετανία, όπου σκοτώθηκαν 56 άνθρωποι --συμπεριλαμβανομένων των δραστών-- και περισσότεροι από 700 τραυματίστηκαν, τέσσερις νεαροί ισλαμιστές επιχείρησαν ανεπιτυχώς να τοποθετήσουν βόμβες σε ένα λεωφορείο και πολλούς σταθμούς του μετρό του Λονδίνου. Την επόμενη ημέρα, στις 22 Ιουλίου, η αστυνομία, που θεωρούσε ύποπτους δύο άνδρες οι οποίοι διέμεναν στην ίδια διεύθυνση με τον Μενέζες, έθεσε υπό παρακολούθηση τον 27χρονο ηλεκτρολόγο.
 Όταν μπήκε στο μετρό για να πάει στη δουλειά του, άνδρες των ειδικών δυνάμεων τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν καθώς πίστευαν ότι ήταν καμικάζι και επρόκειτο να εξαπολύσει μια νέα επίθεση.
Το ΕΔΑΔ δικαίωσε τους Βρετανούς αστυνομικούς που σκότωσαν εν ψυχρώ βραζιλιάνο υδραυλικό, περνώντας τον για τρομοκράτη
 Οι αστυνομικοί νόμιζαν ότι ο Μενέζες ήταν το ίδιο πρόσωπο με τον Χουσέιν Οσμάν, έναν από τους δράστες των επιθέσεων που διέφευγε. Μια εξαδέλφη του, η Πατρίσια Αρμάνι Ντα Σίλβα, προσέφυγε στο ΕΔΑΔ. Ο δικηγόρος της ενάγουσας, ο Χιου Σάθεϊ, υποστήριζε ότι οι αστυνομικοί έπρεπε "να λογοδοτήσουν" γιατί "σκότωσαν σκόπιμα έναν παντελώς αθώο άνθρωπο". Η Κλερ Μοντγκόμερι, που εκπροσωπούσε τις βρετανικές αρχές στην υπόθεση, εξήγησε ότι οι αστυνομικοί δεν διώχθηκαν ποινικά γιατί ήταν "πεπεισμένοι" ότι είχαν να κάνουν με έναν τρομοκράτη καμικάζι. "Για τον λόγο αυτό αποφάσισαν ότι έπρεπε να τον σκοτώσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα". Υπενθύμισε επίσης ότι μολονότι δεν ασκήθηκε δίωξη σε μεμονωμένα πρόσωπα, η αστυνομία "στο σύνολό της" καταδικάστηκε να πληρώσει υψηλό πρόστιμο.
 Το 2007 η Μητροπολιτική Αστυνομία κρίθηκε ένοχη για παραβίαση της νομοθεσίας περί ασφάλειας και υγείας και της επιβλήθηκε πρόστιμο 175.000 λιρών αφού το βρετανικό δικαστήριο που εξέταζε την υπόθεση διαπίστωσε τα "συγκλονιστικά και καταστροφικά" λάθη της.
 Οι αστυνομικοί υποστήριζαν ανέκαθεν ότι την εποχή εκείνη βρίσκονταν υπό μεγάλη πίεση καθώς καταζητούσαν τέσσερις επίδοξους βομβιστές και ότι εκείνοι που πυροβόλησαν τον Μενέζες φοβήθηκαν τόσο για τη δική τους ζωή όσο και για εκείνες των άλλων επιβατών του συρμού. 

 Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ,  lifo.gr