Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Η Ευρώπη συνειδητοποιεί το κενό ασφαλείας.

 Το Βέλγιο μετρά τις πληγές του, ενώ η Ε.Ε. αναζητεί τρόπους για την πρόληψη των τρομοκρατικών επιθέσεων

Ενός λεπτού σιγή στα γραφεία της Κομισιόν στις Βρυξέλλες. Στην πρώτη σειρά από αριστερά: Μανουέλ Βαλς, βασιλιάς Φίλιππος, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, βασίλισσα Ματθίλδη, Σαρλ Μισέλ.

Στην είσοδο των 11 υπόγειων σταθμών που λειτούργησαν, επί 60 σταθμών συνολικά, οι τσάντες ελέγχονταν συστηματικά.
Μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση και στα θέματα ασφαλείας ζητεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την ώρα που οι Βρυξέλλες προσπαθούν από χθες να επουλώσουν τις πληγές από το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα, το οποίο στοίχισε -σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό- τη ζωή σε 31 άτομα, προκαλώντας τον τραυματισμό άλλων 270.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παρουσία του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, ο Γιούνκερ επισήμανε ότι «η Ευρώπη εκτός από την Ενεργειακή, την Τελωνειακή και την Οικονομική Ενωση χρειάζεται και μια Ενωση Ασφαλείας».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός συμμετείχε χθες σε συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, όπου έθεσε τα κοινά ζητήματα ασφαλείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, προτεραιότητα είναι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών.


«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να βελτιώσουμε τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών και να εγγυηθούμε την ασφάλεια στους λαούς μας» τόνισε ο Βαλς, προσθέτοντας πως στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας ιδιαίτερη σημασία έχουν η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, η καταπολέμηση της εμπορίας όπλων και η ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοροφυλακή.

Μετά τις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών, οι Βέλγοι προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους, επαναφέροντας σταδιακά την ομαλότητα στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Τα σχολεία όλων των βαθμίδων άνοιξαν κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ από χθες το πρωί άρχισαν να επαναλειτουργούν οι αστικές συγκοινωνίες και τα τρένα, με εξαίρεση το μετρό, το οποίο λειτούργησε μερικώς, ενώ κλειστό τουλάχιστον και σήμερα θα παραμείνει το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, το οποίο έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τις εκρήξεις. Τα εμπορικά κέντρα και οι δημόσιοι χώροι άνοιξαν πάλι και αυτά τις 

Βαριά σκιά στην πόλη

Μία μέρα μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών, η πόλη ξύπνησε «βαριά». «Ξύπνησα με χανγκόβερ, ενώ δεν πίνω ποτέ αλκοόλ, ούτε γουλιά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρενο Μ., Βέλγος καθηγητής γυμναστικής, περιγράφοντας ένα συναίσθημα που είχαν πολλοί Βέλγοι και μη χθες το πρωί, λόγω των παρατεταμένων συζητήσεων περί τρομοκρατίας και τη συνεχιζόμενη αίσθηση ανησυχίας.

Πολλοί από τους υπαλλήλους των εταιρειών και των ευρωπαϊκών οργάνων έμειναν να δουλέψουν από το σπίτι.

Επειτα από μία ημέρα πλήρους ακινησίας, η λειτουργία του μετρό άρχισε και πάλι τμηματικά χθες στις 07.00. Το τμήμα στο οποίο περιλαμβάνεται ο σταθμός του Μαλμπέκ, σημείο της προχθεσινής επίθεσης, παρέμεινε κλειστό και η συγκοινωνία γινόταν με λεωφορεία.

Στην είσοδο των 11 υπόγειων σταθμών που λειτούργησαν, επί 60 σταθμών συνολικά, οι τσάντες ελέγχονταν συστηματικά.

Σε δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, οι επιβάτες του μετρό εξέφρασαν όπως είναι φυσικό το φόβο τους μετά απ’ όσα είχαν συμβεί μόλις 24 ώρες πριν. Η Ντομινίκ Σαλαζάρ, 18χρονη φοιτήτρια, ομολόγησε ότι «φοβάται λίγο, κυρίως επειδή συνοδεύει τα δύο μικρά της αδέλφια, 3 και 6 ετών, στο σχολείο». «Αλλά», όπως είπε, «δεν έχουμε εναλλακτικό τρόπο για να μετακινηθούμε».

«Ακόμη δεν έχω συνειδητοποιήσει τι συνέβη, ακολουθώ ακόμη τη ρουτίνα μου. Μπορεί να είναι καλύτερα έτσι», συμπλήρωσε ο Πιερ Παρντόν, εργαζόμενος σε δημόσιο κέντρο κοινωνικής δράσης, στον δρόμο προς τη δουλειά του, ομολογώντας ότι αισθάνεται και αυτός κάποιον φόβο. «Είναι φυσικό. Εμαθα ότι ο γιος μιας συναδέλφου της γυναίκας μου που βρισκόταν στο μετρό πέθανε τη νύχτα. Εγώ βρισκόμουν σε απόσταση 20 λεπτών από το Μαλμπέκ. Φαίνεται ότι δεν είχε έρθει η ώρα μου» πρόσθεσε ο 43χρονος.

Συντάκτες:  Νίκος Μπέλλος και Μωυσής Λίτσης
Πηγή:  naftemporiki.gr