Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Το Δίον των… σιδηροδρομικών της Λάρισας.

Επίσκεψη σε μια από τις αρχαιότερες πόλεις, στρατηγικής σημασίας και από τις πιο φημισμένες μακεδονικές πολιτείες, το Δίον, πραγματοποίησαν οι σιδηροδρομικοί της Λάρισας. 

Σε ανακοίνωση, αναφέρουν:
Αρχικά, οι εκδρομείς, πραγματοποίησαν προσκύνημα στο γυναικείο μοναστήρι του Οσίου Εφραίμ του Σύρου, στην Κονταριώτισσα, μεταξύ Ολύμπου και Πιερίων Ορέων. Μετά το κέρασμα από τις μοναχές, ακολούθησε ξενάγηση στον ναό και προσκύνηση της εικόνας της Δακρυρροούσας Παναγίας, των λειψάνων του οσίου.


 Επίσης, οι προσκυνητές επισκέφθηκαν τα τρία βυζαντινά παρεκκλήσια της Υπεραγάις Θεοτόκου, της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και των Αγίων Αποστόλων, εντός του μοναστηριού. Εντυπωσιακή είναι η θέα της περιοχής και αξίζει μια επίσκεψη και προσκύνηση της εικόνας του «Αγίου των Δακρύων». 
Στον Δίον, οι εκδρομείς ξεναγήθηκαν λεπτομερώς και με μεράκι από τον συνάδελφο Βασίλη Μπακρατσά, που μετετάγη και τοποθετήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο. Ο συνάδελφος έδωσε τον καλύτερο του εαυτό, για την ενημέρωση των εκδρομέων σιδηροδρομικών, στο μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο. 
Το Δίον ήταν μια αρχαιότατη πόλη στρατηγικής σημασίας και μια από τις πιο φημισμένες μακεδονικές πολιτείες. Η γεωγραφική θέση του αρχαίου Δίου τοποθετείται στους ανατολικούς πρόποδες του Ολύμπου, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η ομώνυμη κωμόπολη. Το όνομα της πόλης αποδίδεται στον Δία. Κάθε χρόνο γίνονταν τα «Δία», με κέντρο τον ναό του πατέρα των θεών. Στο Δίον τελούνταν και Ολυμπιακοί Αγώνες και επινίκιες εορτές και θυσίες. Από εκεί ξεκίνησε ο στρατηλάτης Μέγας Αλέξανδρος την εκστρατεία του κατά των Περσών. 


Τα ερείπια της πόλης βρίσκονται σε απόσταση 4 περίπου χιλιομέτρων από τη θάλασσα. Οι αρχαιολογικές έρευνες, όπως ανέφερε ο συνάδελφος, ξεκίνησαν το 1928 και το 1973 συνεχίστηκαν, υπό την εποπτεία του καθηγητή Δημητρίου Παντερμαλή. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως το Ιερό της Ίσιδας και άλλων θεών της Αιγύπτου, τον μικρό ναό της Υπολυμπιδίας Αφροδίτης, το αρχαιότατο Ιερό της Δήμητρας, ελληνιστικό θέατρο της εποχής του Φιλίππου του Ε΄, ρωμαϊκό θέατρο του 2ου αιώνα, στάδιο, την έπαυλη του θεού Διονύσου με τα υπέροχα ψηφιδωτά, νεκροταφείο, καταστήματα, λίθινες στήλες (στο τέμενος του Δία), ωδείο, τείχη, μουσικά όργανα (όπως η ύδραυλις, ένα πνευστό μουσικό όργανο) και λουτρά. Στο Δίον λειτουργεί από το 1983 αρχαιολογικό μουσείο και σε αυτό εκτίθενται όλα τα ευρήματα του Δίου και της υπόλοιπης Πιερίας.
Παρά την εγκατάσταση αποίκων, με τη μαζική μεταφορά Ρωμαίων και παρά το γεγονός ότι τα λατινικά ήταν η επίσημη γλώσσα, οι εκδρομείς διαπίστωσαν ότι οι ελληνικές επιγραφές υπερτερούν σε αριθμό και μαρτυρούν, τόσο την υπεροχή του ντόπιου στοιχείου, όσο και τον ταχύ εξελληνισμό των ρωμαίων κατοίκων της πόλης. Η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί, προκειμένου να αποκαλυφθεί το σύνολο της αρχαίας πόλης και τα χαμένα στη βλάστηση και τη λάσπη, ιερά. 
Η υποδειγματική οργάνωση και οι σαφείς διαδρομές περιήγησης, που διάλεξε ο ξεναγός μας,, παρότι ο αρχαιολογικός χώρος είναι αρκετά εκτεταμένος, δεν κούρασε τους επισκέπτες. Στο τέλος, ευχαριστήσαμε, για άλλη μια φορά τον Βασίλη, για όσα μας έκανε. 
Μετά το φαγητό και το γλέντι σε ταβέρνα της περιοχής, επισκεφθήκαμε την ιερά μονή Αγίου Διονυσίου Ολύμπου, όπου ξεναγηθήκαμε από τον ηγούμενο της ανδρικής αδελφότητας π. Μάξιμο. Στη συνέχεια, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής. Περνώντας από το Λιτόχωρο, τηλεφωνικά στείλαμε χαιρετισμούς στον φίλο δήμαρχο Δίου- Ολύμπου κ. Κώστα Δημόπουλο. Φτάνοντας στη Λάρισα, ανανεώσαμε το ραντεβού μας, με επίσκεψη σε μοναστήρι της περιοχής, την Παρασκευή 8 Απριλίου, για την ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών.

 Επιμέλεια του συνεργάτη μας  Βαγγέλη Ρηγόπουλου