Πενήντα και πλέον μέτρα κάτω από τους δρόμους της Μόσχας, στο σταθμό του μετρό Mendeleevskaya, διοργανώθηκε επίδειξη ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας με τεχνητούς κεραυνούς, μέχρι και ακίνδυνη ηλεκτροπληξία την οποία δοκίμασαν οι πιο τολμηροί, εισερχόμενοι σε αγώγιμο κλωβό Faraday.
Η εκδήλωση, ήταν αφιερωμένη στον Νίκολα Τέσλα (10 Ιουλίου 1856 – 7 Ιανουαρίου 1943), που από τα τέλη της δεκαετίας του 1880 χαρακτηρίζεται ως σύγχρονος Προμηθέας, με 700 και πλέον ανακαλύψεις όπως το εναλλασσόμενο ρεύμα, το πολυφασικό σύστημα, τα ρεύματα υψηλής συχνότητας, η ακτινογραφία (Τεσλόγραμμα), η ασύρματη μεταφορά ενέργειας, το ραντάρ, η ηλεκτρομαγνητική προστασία.
Χωρίς τον Νίκολα Τέσλα δεν θα υπήρχε εναλλασσόμενο ρεύμα, λάμπες και λαμπτήρες, υπολογιστές και καφετιέρες, επισημάνθηκε στην διάλεξη που διοργανώθηκε παράλληλα με το θέαμα, στο μετρό της Μόσχας.
Για ένα σχεδόν χρόνο (1899-1900) και σε υψόμετρο 2.300 μέτρων, ο Τέσλα πειραματίστηκε στην ασύρματη μεταφορά ενέργειας, διακηρύσσοντας ότι η Γη είναι μια τεράστια «ενεργειακή πισίνα», ένας καλός ενεργειακός αγωγός, που, όπως κι έγινε, μπορεί να συνδεθεί ασύρματα με δίκτυο ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας.
Ο «εφευρέτης του φωτός » γεννήθηκε στο χωριό Σμίλιαν της Λίκα, μια περιοχή που ανήκει στην Κροατία, αλλά τότε αποτελούσε τμήμα της λεγόμενης Vojna Krajina, της παραμεθόριας «στρατιωτικής περιοχής» της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, που ήταν αυτόνομη με κατοίκους Σέρβους πρόσφυγες.