Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Κρυφτό για τις συμβάσεις ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ROSCO.

Από συνεδρίαση σε συνεδρίαση μετατίθεται η έγκριση των συμβάσεων μεταξύ ΤΡΑΙΝΟΣΕ και εταιρείας τροχαίου υλικού του ΟΣΕ (ROSCO). Σε "ουδέτερο έδαφος" συνεδριάζουν τα διοικητικά συμβούλια. Γιατί αντιδρούν οι εργαζόμενοι.
Κρυφτό παίζουν επί σχεδόν ένα μήνα οι διοικήσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της εταιρείας τροχαίου υλικού του ΟΣΕ (ROSCO) με τους συνδικαλιστές, οι οποίοι αντιδρούν στην υπογραφή των διεταιρικών συμβάσεων για τη συντήρηση του τροχαίου υλικού και την ενοικίασή του.

Οι συνεδριάσεις των δύο διοικητικών συμβουλίων αναβάλλονται η μία μετά την άλλη, έπειτα από «επεμβάσεις» και παρεμβάσεις των εργαζομένων. Μάλιστα, οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων έγιναν εκτός των γραφείων τους, σε χώρους που είχαν μισθώσει. Και πάλι, όμως, οι συμβάσεις δεν εγκρίθηκαν.

Η έγκριση των συμβάσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση του διαγωνισμού πώλησης των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ROSCO. Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τις δύο εταιρείες έχει προγραμματιστεί γιατις 15 Ιανουαρίου. Θεωρείται σίγουρη η παράταση και πολύ πιθανή η ακύρωση του διαγωνισμού για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ εξαιτίας της έλλειψης ενδιαφέροντος. Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι (RZD) έχουν στην ουσία αποσυρθεί, οι Γαλλικοί Σιδηρόδρομοι ουδέποτε ασχολήθηκαν σοβαρά και η ρουμανική GFR έχει άλλα προβλήματα.

Η παρουσία αστυνομικών («τέσσερις-πέντε» ήταν, λένε πρόσωπα που γνωρίζουν) στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΤΡΑΙΝΟΣΕ την Τρίτη προκάλεσε την αντίδραση της Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού Ελξης ΟΣΕ. Τα δύο σωματεία, με κοινή ανακοίνωση, υποστηρίζουν πως «η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υποδομών-Μεταφορών πρέπει να πάρει θέση για τα όσα απαράδεκτα συνέβησαν χτες και να ακυρώσει άμεσα την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρομικών εταιρειών».

Η συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. πραγματοποιήθηκε σε χώρο που είχε μισθώσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο Γκάζι, χωρίς και πάλι να ληφθεί απόφαση. Ενώ είχε προγραμματιστεί να μιλήσουν και οι συνδικαλιστές, που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση ώστε να διατυπώσουν τις ενστάσεις τους, οι τόνοι ανέβηκαν. Τα πνεύματα οξύνθηκαν κατά την παρέμβαση του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Για μια ακόμη φορά δεν ελήφθη απόφαση.

Στη ROSCO έχουν πραγματοποιηθεί τρεις συνεδριάσεις του Δ.Σ. για την έγκριση των συμβάσεων, χωρίς να ληφθεί απόφαση. Στις 15 Δεκεμβρίου, στις 18 Δεκεμβρίου και (σε χώρο εκτός γραφείων της εταιρείας) στις 21 Δεκεμβρίου. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, όπως επισημαίνουν όσοι την παρακολούθησαν, τέθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με το περιεχόμενο των συμβάσεων (π.χ. κάποιοι θεωρούν πως είναι ετεροβαρείς υπέρ του νέου ιδιοκτήτη της ROSCO), με αποτέλεσμα να αναβληθεί και πάλι η έγκρισή τους ώστε να παρασχεθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις.

Συντάκτης: Φώτης Κόλλιας
Πηγή: euro2day.gr