Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

ΓΑΙΑΟΣΕ: Νέος διαγωνισμός για εμπορικό κέντρο στον Πειραιά.

Με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα ρυθμίζει τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης στο ακίνητο του ΟΣΕ εκτιμάται πως θα ανοίξει ο δρόμος για το εμπορικό κέντρο. 
Η πρώτη προσπάθεια ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα.
Επτά χρόνια μετά τον πρώτο, αποτυχημένο, διαγωνισμό για την κατασκευή εμπορικού κέντρου σε οικόπεδο 15 στρεμμάτων που βρίσκεται στον τερματικό σιδηροδρομικό σταθμό του Πειραιά, η ΓΑΙΑΟΣΕ προωθεί την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για ρύθμιση των χρήσεων γης ώστε το δεύτερο εξάμηνο του 2016 να προκηρύξει νέο διαγωνισμό.

Το Προεδρικό Διάταγμα με την οποία θα ρυθμίζονται τα πολεοδομικά ζητήματα που θα επιτρέψουν να προχωρήσει ο διαγωνισμός εκκρεμεί, επίσης, επί χρόνια. Όμως στη θυγατρική του ΟΣΕ θεωρούν πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, καθώς το εμπορικό κέντρο θα αναπτυχθεί παράλληλα με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

Ο πρώτος διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί το 2009 και τότε είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αρκετούς ισχυρούς ομίλους (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Lamda Development, κ.λπ.). Δεσμευτική προσφορά δεν είχε υποβάλλει κανένας όμιλος, γιατί διαπιστώθηκε πως η κύρια επιτρεπόμενη χρήση δεν ήταν αυτή των καταστημάτων, αλλά των γραφείων!

Το σχέδιο προέβλεπε πως στο ισόγειο θα λειτουργούσε ο νέος τερματικός σταθμός του ΟΣΕ στον Πειραιά ενώ προβλέπονταν καταστήματα, εστιατόρια, χώροι στάθμευσης και γραφεία. Οι χρήσεις γης δεν επέτρεπαν, πάντως, να προχωρήσει η επένδυση όπως είχαν υποστηρίξει τότε οι υποψήφιοι.

Τα τελευταία χρόνια είχε επιχειρηθεί η αλλαγή τους, με τη διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ να υποστηρίζει τώρα πως το Προεδρικό Διάταγμα (θα ρυθμίζει τόσο τις χρήσεις γης, όσο και τους όρους δόμησης) θα εκδοθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους. Η απουσία μεγάλου εμπορικού κέντρου στον Πειραιά θεωρείται κίνητρογια τους υποψηφίους επενδυτές, υπό την προϋπόθεση πως θα προχωρήσουν οι πολεοδομικές ρυθμίσεις.

Συντάκτης: Φώτης Κόλλιας
Πηγή: euro2day.gr