Παραμένει από το υπουργείο Εργασίας η επιδίωξη να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες για κύρια και για επικουρική ασφάλιση, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις.
Η πλευρά Κατρούγκαλου θεωρεί ότι εάν οι θεσμοί δεχτούν τη συγκεκριμένη παρέμβαση τότε τα έσοδα μπορεί να αυξηθούν κατά 500 – 600 εκατ ευρώ ετησίως, κάτι που σημαίνει ότι θα απομένουν το πολύ άλλα 300 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί ο στόχος που είχε τεθεί από την αρχή, για παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό ύψους έως 900 εκατ. ευρώ για το 2016.
Μάλιστα, στο υπουργείο Εργασίας θεωρούν ότι σε αυτό το αισιόδοξο σενάριο, τα υπόλοιπα 300 εκατ. ευρώ θα βρεθούν, μέσω της μείωσης της εισφοροδιαφυγής, αλλά και της ανεργίας που θα συντελεστεί την επόμενη χρονιά. Σε διαφορετική περίπτωση, οι κύριες συντάξεις εκτιμάται ότι μπορεί να υποστούν περικοπές, που ειδικά για τις συντάξεις των πρώην τραπεζοϋπαλλήλων θα ανέλθουν στο 15% και των πρώην εργαζόμενων στο Δημόσιο μπορεί να φτάσουν έως και το 20%.
Επίσης, μεγάλες περικοπές περιμένουν όσους αποχώρησαν πρόωρα από την εργασία τους για να καρπωθούν παλαιότερες ευεργετικές διατάξεις. Ανάλογη «τύχη» αναμένεται να έχουν οι επικουρικές συντάξεις, που σε κάποιες περιπτώσεις κινδυνεύουν με περικοπή έως 30%.
Διατηρούνται ανέπαφες μόνο οι συντάξεις του ΕΤΕΑ που βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο των 168 ευρώ και οι υπόλοιπες αναμένεται να υποστούν κλιμακωτή περικοπή, που όσο θα αυξάνεται το ποσό της σύνταξης, τόσο θα μεγαλώνει και το ποσοστό της.
Όλα τα παραπάνω όμως ανατρέπονται εάν οι θεσμοί δεχτούν αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα για τις κύριες συντάξεις και για τις επικουρικές, μισή μονάδα αύξηση για τις εργοδοτικές και μισή μονάδα αύξηση για τις εισφορές που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι. Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο
Πηγή: dikaiologitika.gr