Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Διπλή παγίδα στις συντάξεις.

Το «κόλπο» του υπουργείου Εργασίας λίγο πριν από το νέο ασφαλιστικό.

Διπλή παγίδα για παλαιούς και νέους συνταξιούχους κρύβει ο νόμος που έρχεται από το υπουργείο Εργασίας ως τα μέσα Ιανουαρίου για τις σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό. 
Οι μεν νέοι δικαιούχοι που αποχώρησαν από την εργασία μετά την 1η/9/2015, και έχουν πάρει προσωρινές συντάξεις από ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, και Δημόσιο, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να επιστρέψουν μέρος των χρημάτων που έλαβαν. 

Παράλληλα οι ήδη συνταξιούχοι δύσκολα θα αποφύγουν τις περικοπές των αποδοχών τους, καθώς το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει στον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων για να δικαιολογήσει τις μειώσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «E.T.», το υπουργείο προσανατολίζεται στην κατάργηση των συντελεστών υπολογισμού των κύριων συντάξεων που προβλέπουν οι νόμοι 3863 και 3865 του 2010 και στην αντικατάστασή τους από τους συντελεστές που θα περιλαμβάνει ο νέος νόμος. Οι νέοι συντελεστές θα είναι σημαντικά μικρότεροι και θα καθορίζουν σε χαμηλότερα ποσά τις νέες συντάξεις.

Οι συντελεστές των Ν. 3863 και 3865/10 υπολόγιζαν τη σύνταξη με ποσοστά αναπλήρωσης που ξεκινούσαν από 0,80% επί του μισθού για τα πρώτα 15 έτη και έφταναν στο 1,5% του μισθού για ασφάλιση 45 ετών. Το σύστημα αυτό θα εφαρμοζόταν για όσους αποχωρούν από 1/9/2015 και μόνο για το τμήμα σύνταξης που αναλογεί στα έτη από το 2011 και μετά. 

Με το νέο νόμο θα αλλάξουν τα ποσοστά αναπλήρωσης του Ν. 3863 και του Ν. 3865. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στα παραδείγματα που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας το χαμηλότερο ξεκινά από 0,65%-0,70% για τα 15 έτη και το ανώτατο ποσοστό αναπλήρωσης καταλήγει στο 1,2%. 

Αυτό σημαίνει ότι οι νέες συντάξεις θα έχουν μεγαλύτερες μειώσεις από αυτές που θα προέκυπταν με την εφαρμογή των νόμων 3863 και 3865 του 2010. Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι μειώσεις που επιφέρουν οι δύο νόμοι κυμαίνονται στο 3% ως 5%. Με τους νέους και μικρότερους συντελεστές αναπλήρωσης όμως και την κατάργηση ουσιαστικά των νόμων του 2010 ως προς το σκέλος του υπολογισμού οι μειώσεις στις νέες συντάξεις θα φτάνουν και το 15%. 

Τα Ταμεία περιμένουν οδηγίες για να υπολογίσουν τις συνάξεις όσων αποχώρησαν από 1/9/2015 και μέχρι να δοθούν καταβάλλουν μόνο προσωρινή σύνταξη, την οποία υπολογίζουν με τις παλιές διατάξεις! Για το λόγο αυτό βάζουν τους ασφαλισμένους να υπογράφουν ότι τα ποσά που παίρνουν είναι με επιφύλαξη και τυχόν διαφορές που θα προκύψουν από το νέο σύστημα θα κληθούν να τις επιστρέψουν όταν πάρουν την οριστική σύνταξη!


ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
Πηγή: e-typos.com