Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Μετρό Θεσσαλονίκης: Πολλές οι εκκρεμότητες στα έργα, τι απομένει μέχρι το 2020.


Σε όνειρο θερινής νυκτός έχει μεταβληθεί η προσπάθεια για την ανάπτυξη μέσων σταθερής τροχιάς στη Θεσσαλονίκη που θα σημάνει το τέλος της κυριαρχίας των θερμικών λεωφορείων, όπως έγινε και στην Αθήνα.
Οι καθυστερήσεις στην εξέλιξη των έργων Μετρό στην πόλη σε συνδυασμό με την "άπνοια" στο θέμα της ανάπτυξης δικτύου Προαστιακού και Τραμ επί της ουσίας υποχρεώνει την πόλη να μείνει μέχρι την αυγή της επόμενης δεκαετίας μόνο με τον στόλο λεωφορείων του ΟΑΣΘ.
Η καθυστέρηση αυτή δεν θα μπορούσε να την προβλέψει ούτε ο πιο απαισιόδοξος όταν ξεκινούσαν τα έργα Μετρό στην πόλη το 2006. Τελικά σήμερα φτάσαμε στο σημείο να λέμε πως είμαστε ευχαριστημένοι αν το πρώτο μικρό δίκτυο Μετρό στην πόλη θα λειτουργήσει το 2020.
Σε αυτό φρόντισαν να συντελέσουν όλοι. Από την ακαμψία του Υπουργείου Υποδομών στα πρώτα χρόνια του έργου, στους φορείς της πόλης που ...έβαλαν το χεράκι τους και καθυστέρησαν όσο περισσότερο μπορούσαν την εξέλιξη των έργων, στους πολιτευτές της πόλης που μέχρι να καταλάβουν ότι το έργο είναι ωρολογιακή βόμβα αυτή είχε ήδη εκραγεί, στην τοπική αυτοδιοίκηση (Δήμος, Περιφέρεια) που ακόμα και μέχρι σήμερα δεν είναι ο απόλυτος υποστηρικτής του έργου ακόμα και οι ιδιώτες που για να δώσουν τα ακίνητα τους στην Αττικό Μετρό καθυστέρησαντο έργο, στην περίπτωση του σταθμού ΒΟΥΛΓΑΡΗ κατά 6 χρόνια την κατασκευή του σταθμού.
Οι μόνοι που διαχρονικά φώναζαν για τα προβλήματα του έργου χωρίς ποτέ να εισακούγονται, ήταν οι εργαζόμενοι που είχαν προβλέψει την ολοκλήρωση του έργου το 2020 και το ΤΕΕ/ΚΜ που φωνάζει εδώ και χρόνια για τα αυτονόητα. Ηρωική μπορεί να χαρακτηριστεί και η διοίκηση του Μετρό Θεσσαλονίκης που σε αντίξοες συνθήκες συνεχίζει να παλεύει.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΜΕΤΡΟ ΕΤΟΣ 2020

Ο τίτλος αυτός που ταιριάζει σε ταινία επιστημονικής φαντασίας στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης ταιριάζει γάντι. Το 2006 ο τότε Πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής είχε εξαγγείλει την έναρξη του έργου με την υπόσχεση ότι θα λειτουργήσει το 2012.
Φυσικά οι γνώστες των έργων Μετρό στην Ελλάδα είχαν κατά νου ότι μία καθυστέρηση 2-3 ετών θα ήταν "μέσα στο πρόγραμμα" μιας και όλα τα έργα Μετρό, εκτός από εκείνα που κατασκευάστηκαν στην προολυμπιακή περίοδο, έχουν παρόμοιες καθυστερήσεις.
Με τα έργα παρκαρισμένα εδώ και ένα έτος η επανεκκίνηση του έργου δεν φαίνεται πλεόν μακρινή αλλά εφικτή. Το Υπουργείο Υποδομών μιλά για ανακοινώσεις μέχρι το τέλος του έτους και φουλάρισμα μέσα στο πρώτο εξάμηνο το 2016.
Νέο χρονοδιάγραμμα το πρώτο εξάμηνο του 2020 μαζί με την επέκταση προς Καλαμαριά. Αυτό είναι και το καλό νέο στην υπόθεση του έργου. Φυσικά αυτή η νέα χρονική τοποθέτηση είναι με την αίρεση πως τα επόμενα 4 χρόνια όλα θα κυλήσουν ομαλά. Ας δούμε όμως τι απομένει:

ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ

Στη βασική γραμμή απομένει η διάνοιξη 1.900 μέτρα διπλής σήραγγας (διάνοιξη με μετροπόντικες) και 1.000 μέτρων που θα διανοιχθούν με cut&cover (παραδοσιακό τρόπο διάνοιξης). Αυτή η απόσταση αφορά το τμήμα ΑΝΑΛΗΨΗ-ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ. Ο χρόνος που έχει δοθεί για τη διάνοιξη αυτή είναι περίπου 2 χρόνια. το cut& cover 1.000 μέτρα περίπου

Στους σταθμούς απομένουν οι παρακάτω εργασίες πολιτικού μηχανικού:

Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός: Ο σταθμός είναι έτοιμος. Απομένει η νότια πρόσβαση, οι αρχιτεκτονικές εργασίες και τα Η/Μ.

Δημοκρατίας: Στη διακλάδωση (για τη μελλοντική επέκταση προς Ευκαρπία) έχει διανοιχθεί 1 επίπεδο. Στο σταθμό έχουν διανοιχθεί 2 επίπεδα, απομένουν άλλα 2, οι αρχιτεκτονικές εργασίες και τα Η/Μ. Σε αυτό το σταθμό χρειάστηκε να γίνει τροποποίηση της μελέτης από την αρχαιολογική υπηρεσία.

Βενιζέλου: Εν αναμονή τελικών ανακοινώσεων για τη λύση και την κατασκευή του.

Αγία Σοφία: Απομένουν 2 μέτρα αρχαολογικής ανασκαφής. Στο νότιο τμήμα έχει ολοκληρωθεί το 40% στο βόρειο τμήμα στο 60% και η οροφή του σταθμού Απομένει η εκσκαφή 3 επιπέδων, το ντύσιμο του σταθμού, οι αρχιτεκτονικές εργασίες και τα Η/Μ. Ο σταθμός αυτός είναι σε αρκετό πρώιμο στάδιο.

Συντριβάνι: Απομένει η ολοκλήρωση της εκσκαφής στο τελευταίο επίπεδο του σταθμού. Μετά θα χρειστεί το ντύσιμο του σταθμού, οι αρχιτεκτονικές εργασίες και τα Η/Μ. Και σε αυτό το σταθμό πρέπει να γίνουν αρκετά.

Πανεπιστήμιο: Ολοκληρωμένος σταθμός στα έργα πολιτικού μηχανικού. Απομένουν οι αρχιτεκτονικές εργασίες και τα Η/Μ. Αρκετά προχωρημένος σταθμός.

Παπάφη: Δύο μέτρα για να ολοκληρωθεί η εκσκαφή. Μετά πρέπει να "ντυθεί" ο σταθμός, να ολοκληρωθούν οι αρχιτεκτονικές εργασίες και τα Η/Μ. Χρειάζεται αρκετή δουλειά και εδώ.

Ευκλείδης: Ολοκληρωμένος σταθμός στα έργα Π.Μ. Ξεκίνησαν οι αρχιτεκτονικές εργασίες και απομένουν τα Η/Μ. Ο πιο προχωρημένος σταθμός του έργου.

Φλέμινγκ: Γίνεται η σκυροδέτηση της πλάκας δαπέδου και απομένουν οι αρχιτεκτονικές εργασίες και τα Η/Μ. Πολύ προχωρημένος σταθμός.

Ανάληψη: Ολοκληρωμένος σταθμός στα έργα Π.Μ. Απομένουν οι αρχιτεκτονικές εργασίες και τα Η/Μ. Από τους προχωρημένους σταθμούς του έργου.

Πατρικίου: Γίνονται οι διαφραγματικοί τοίχοι, ενώ αναμένεται εκσκαφή με jet grounding για την δημιουργία υπόγειας αντιρίδας που θα βοηθήσει στην γρηγορότερη εκσκαφή του έργου. Ο σταθμός είναι σε αρχικό στάδιο και ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι εκσκαφές για τη διάνοιξη των επιπέδων του σταθμού. Θυμίζουμε πως ο σταθμός αυτός θα είναι η εκκίνηση του κλάδου προς Καλαμαριά.

Βούλγαρη: Δεν έχει γίνει τίποτα. Ευτυχώς μέσα στο 2015 ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις. Με την εκκίνηση του έργου θα ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες διάνοιξης με τη μεταφορά ΟΚΩ κλπ. Ο πιο καθυστερημένος σταθμός σε όλο το έργο, θα προλάβει την προθεσμία του 2020.

Νέα Ελβετία: Ολοκληρώνεται η εκσκαφή του σταθμού με τη μέθοδο cut&cover. Θα ακολουθήσει η κατασκευή του σκελετού, οι αρχιτεκτονικές εργασίες και τα Η/Μ. Ο τερματικός σταθμός χρειάζεται ακόμα δουλειά.

ΟΙ ΣΥΡΜΟΙ

Οι συρμοί δεν έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται. Η εταιρεία που θα τους κατασκεύαζε αγοράστηκε από την Ιαπωνική HITACHI. Θεωρητικά αυτό είναι καλό νέο καθώς θα έχουν πιο σύγχρονη τεχνολογία σε σχέση με την αρχική μορφή τους. Θα κατασκευαστούν 18 συρμοί για το βασικό έργο ενώ είναι απαραίτητοι ακόμα 5 για την επέκταση προς Καλαμαριά που όμως δεν αφορά την παρούσα εργολαβία.

Συντάκτης: Νίκος Καραγιάννης
Πηγή: ypodomes.com