Ένας υπέροχος σταθμός, τυπικό δείγμα του 19ου αιώνα. Εδώ γυρίστηκε η κινηματογραφική διασκευή του διηγήματος του Σαμαράκη «Σε έναν συνοριακό σταθμό». Κι αυτό λόγω του απολύτως διατηρημένου χαρακτήρα του. Έχει επικάλυψη από πέτρα και υπέροχα παράθυρα, καθώς και κεντρική πύλη.
Η σιδηροδρομική ένωση με την Αθήνα έδωσε μεγάλη ώθηση στο εμπόριο. Η παλαιά εταιρία «Σιδηρόδρομοι Πειραιώς – Αθηνών – Πελοποννήσου» εγκαινίασαν το συρμό το 1892. Ήταν ένα ορόσημο για όλη την Αρκαδία. Μετά την παράδοση της γραμμής και προς Καλαμάτα, η Τρίπολη δεσπόζει σε όλο το νότιο άξονα της Ελλάδας. Γίνεται εμπορικό κέντρο της Πελοποννήσου και γνωρίζει ραγδαία άνοδο.
Ο σιδηροδρομικός σταθμός βρίσκεται σε υψόμετρο 665 μέτρων. Οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι με την αφοσίωσή τους τον διατηρούν σε άριστη κατάσταση, αν και προς ώρας είναι ανενεργός. Το «σινάφι» των σιδηροδρομικών διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στη ζωή της Τρίπολης. Με δικά τους στέκια, στο «Γυαλί Καφενέ» και το καφενείο του Καραμήτσου, ήταν κοσμαγάπητοι, κάτι σαν λαϊκοί ήρωες. Έχοντας την ευθύνη των τεράστιων ατμομηχανών φάνταζαν υπεράνθρωποι.
Η νεώτερη ιστορία της Τρίπολης είναι στενά δεμένη με τον σιδηρόδρομο. Και ελπίζουμε αυτή η ιστορία να συνεχιστεί.
Πηγή: traveltripolis.gr