Ασφυκτικό το χρονοδιάγραμμα από το Eurogroup.
Βαρύτερες οι απώλειες στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ και τους συνταξιούχους κάτω των 60 από Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ειδικά ταμεία.
Την οριστικοποίηση των μέτρων για το ασφαλιστικό που αποτελεί το πιο φλέγον θέμα του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων έως τα μέσα Δεκεμβρίου, ζήτησε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Οι επικεφαλής των θεσμών απέρριψαν το αίτημα του Υπουργείου Εργασίας να δοθεί μικρή περίοδος χάριτος για να φανούν τα οφέλη της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης (νέος τρόπος υπολογισμού συντάξεων με μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης) και να μη χρειαστεί να ψαλιδιστούν οι καταβαλλόμενες συντάξεις.
Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που τέθηκε, δεν αφήνει περιθώρια για ελιγμούς και νέες καθυστερήσεις με στόχο να βρεθεί το «μαγικό» σενάριο που επιφέρει τις μικρότερες απώλειες. Αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο εργασίας πρέπει να καταλήξει οριστικά τις επόμενες μέρες στο μαθηματικό μοντέλο βάσει του οποίου θα γίνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων και να παρουσιάσει το τελικό σχέδιο στο συμβούλιο κοινωνικής πολιτικής υπό τον κ. Δραγασάκη όπου θα ληφθεί η πολιτική απόφαση.
Τα κριτήρια για τις περικοπές θα περιλαμβάνουν την ρήτρα ηλικίας ώστε μέσω του επανυπολογισμού να προκύψουν χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης ειδικά για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί από το Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και τα ειδικά ταμεία σε ηλικία κάτω των 60 ετών (409.967 άτομα).
Εκτός από την ηλικία συνταξιοδότησης, βασικό κριτήριο θα είναι και το ύψος της σύνταξης. Ετσι βαρύτερες απώλειες θα υποστούν οι έχοντες σύνταξη άνω των 1000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΗΛΙΟΣ είναι 905.000 σε σύνολο 2,65 εκατομμυρίων, από 2.000 ευρώ και πάνω παίρνουν 49.960 άτομα ενώ πάνω από 3.000 ευρώ εισπράττουν μόλις 2500 άτομα.
Από τις αλλαγές θα θιγούν επίσης 200.000 συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ που λαμβάνουν σήμερα έξτρα μπόνους ύψους 220 ευρώ, καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων τους φτάνει το 140%. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μοντέλα που επεξεργάζεται το υπουργείο δείχνουν ότι δε θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο ύψος των συντάξεων του ΙΚΑ.
Συγκεκριμένα, οι συντελεστές θα περιλαμβάνουν ένα ποσοστό αναπλήρωσης 52% έως 78% με διάφορες ρήτρες (π.χ ηλικίας, ανάπτυξης, απασχόλησης) ενώ θα λαμβάνουν υπόψη και το «πακέτο» των έξι περικοπών που έχουν υποστεί οι κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ και οι επικουρικές από το 2011 το οποίο σε ακραίες περιπτώσεις φθάνει και το 45% σε σχέση με το αρχικό ποσό. Εν συνεχεία η ηγεσία του υπουργείου θα επιβάλλει νέες κλιμακωτές μειώσεις από 10% έως 20% στις συνολικές συντάξιμες αποδοχές που παραμένουν ακόμα υψηλές (πάνω από 1000 ή πάνω από 2.000 ή πολυσυνταξιούχοι).
Στο πακέτο του ασφαλιστικού περιλαμβάνονται αλλαγές για 1,5 εκατ ασφαλισμένων εξαιτίας της ένταξης όλων των ταμείων στο υπερ-ταμείο κύριας ασφάλισης. Ο νέος ενιαίος κανονισμός λειτουργίας που θα ισχύσει εντός του 2016 θα επιβάλλει ενιαίες εισφορές αλλά και παροχές, κάτι που σημαίνει ότι (με εξαίρεση των ΟΑΕΕ) οι εισφορές θα αυξηθούν ενώ οι συντάξεις θα εξισωθούν προς τα κάτω στα πρότυπα του ΙΚΑ.
Στο σχέδιο του προϋπολογισμού άλλωστε έχει εγγραφεί η μείωση δαπανών που θα προκύψει από τις περικοπές στις συντάξεις. Το ποσό ανέρχεται στα 470 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 45 εκατ. έχουν ήδη εξοικονομηθεί από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την κατάργηση της κρατικής παροχής στην κατώτατη σύνταξη για τους κάτω των 67 ετών.
Επιπλέον 712 εκατομμύρια θα εξοικονομηθούν, επίσης, το 2016 από την αύξηση της εισφοράς υπέρ υγείας, 102 εκατ. ευρώ από την αύξηση της εισφοράς των αγροτών στον ΟΓΑ και 223 εκατομμύρια ευρώ από τη μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ μετά το Μάρτιο του 2016.
Μία επιδίωξη της κυβέρνησης που εκκρεμεί είναι αν θα δεχθούν τελικά οι θεσμοί μικρή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για 1-2 έτη προκειμένου να μοιραστεί το οδυνηρό πακέτο τους ασφαλιστικού.
Συντάκτης: Μαίρη Λαμπαδίτη
Πηγή: protothema.gr