Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Η έγκριση μίσθωσης ακινήτου του ΟΣΕ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας.

Πρώτο θέμα στη συνεδρίαση ήταν η έγκριση μίσθωσης ακινήτου του ΟΣΕ με απώτερο στόχο τη δημιουργία πάρκινκ και την ανακαίνιση του διατηρητέου κτιρίου, όπως πρότεινε ο Χρήστος Παγώνης.
Αρχικά το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, ο οποίος αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στην κατάσταση που βρήκε ο δήμος πριν ένα χρόνο το χώρο του ΟΣΕ, πρότεινε τη μίσθωση του χώρου από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ με σκοπό τη δημιουργία πάρκινγκ και την ανακαίνιση του κτιρίου.
Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: «Πριν ένα χρόνο που αναλάβαμε την εξουσία ο χώρος του ΟΣΕ ήταν σε άθλια κατάσταση. Υπήρχε συγκέντρωση νερών, οι τουαλέτες μύριζαν και η εικόνα του σταθμού δεν ήταν η πλέον ενδεδειγμένη για ένα τόσο σημαντικό κτίριο στην είσοδο της πόλης μας. Τότε αποφασίσαμε σε συνεργασία με τον ΟΛΝΕ να αναδείξουμε την περιοχή. Έτσι δημιουργήσαμε ένα διάδρομο στην προβλήτα, τα όμβρια πλέον φεύγουν, οι τουαλέτες φτιάχτηκαν, ενώ αποφασίσαμε μετά από συσκέψεις με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να αξιοποιήσουμε και το χώρο της αποθήκης. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ τότε μας πρότεινε να μισθώσουμε το χώρο, ώστε να δημιουργηθεί ένα πάρκινγκ το οποίο θα εξυπηρετεί τους πελάτες του σιδηροδρόμου καθώς και τους κατοίκους της Βοιωτικής Ακτής, αφού η κατάσταση που επικρατεί στη λεωφόρο Καραμανλή δε γίνεται να συνεχιστεί. Το επόμενο βήμα μας θα είναι η ανακαίνιση του κτιρίου και η ανάπλαση μιας περιοχής περίπου 4 στρεμμάτων».
Τη διαφωνία του εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θανάσης Ζεμπίλης τόσο ως προς την επιβολή αντιτίμου για να παρκάρει ο κόσμος , όσο και ως προς το πολιτιστικό κομμάτι της αξιοποίησης της περιοχής.
Στην ομιλία του ο Θανάσης Ζεμπίλης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Διαφωνούμε απόλυτα. Όλο αυτό είναι πολύ χρυσοφόρο και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι ανώνυμη επιχείρηση. ‘Εχετε δίκιο ότι υπήρχε μια τραγική κατάσταση και ο ΟΣΕ προχώρησε σε εργολαβία για την αποκατάσταση των κοινοχρήστων χώρων έπειτα από μήνυση που υπέβαλλε η Διεύθυνση Υγειονομικού, με την οποία είχαμε σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου άριστη συνεργασία. όπου είχαμε, επί θητείας μου, απόλυτη συνεργασία. Όμως για το διάδρομο που οδηγεί στην προβλήτα δεν υπήρχε καμία άδεια. Επί του προκείμενου στη δική μου θητεία όταν πήγαμε να χρηματοδοτήσουμε τον κόμβο στον ΟΣΕ ανακαλύψαμε ότι ήταν υποχρέωση στο ΕΣΠΑ. Το συγκεκριμένο κομμάτι δεν έχει ολοκληρωθεί και γλίτωσε ο Δήμος 100.000 ευρώ!
Όσον αφορά το πολιτιστικό κομμάτι η ολοκλήρωση του ΑΣΑΧ και των Αστεριών, σε απόσταση 100 μέτρων μεταξύ τους, υπερκαλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών. Τέλος, είμαστε αντίθετοι στην επιβολή αντιτίμου για παρκάρισμα στο σταθμό του ΟΣΕ. Ποιος θα διαθέσει αντίτιμο για παρκάρισμα στις μέρες μας; Είδατε και το πάρκινγκ στα Αστεράκια δεν είναι γεμάτο ποτέ. Εμείς σαν παράταξη θα παλέψουμε εναντίον της προωθητικής αυτής. Όταν πάμε να δεσμεύσουμε και άλλες 6 Δημοτικές θητείες, είναι αδιανόητο».
Τη διαφωνία του ως προς τη δημοπρασία εξέφρασε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Νίκος Λεβέντης λέγοντας: «Η αξιοποίηση του ΟΣΕ ήταν ένα από τα πράγματα που είχαμε σαν συνδυασμός στο προγραμμά μας. Πρέπει να γίνουν πράγματα στην πόλη μας τα οποία θα της δώσουν ένα χαρακτήρα, μία ταυτότητα. Συμφωνούμε στο να δημιουργηθεί πάρκινγκ αλλά να είναι δωρεάν. Διαφωνούμε ως προς τη δημοπρασία και θεωρούμε ότι η παραχώρηση θα ήταν καλύτερη».
Για απελευθέρωση του χώρου αλλά και παραχώρηση του χώρου στο δήμο έκανε λόγο και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλης Σταματούκος, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Να δούμε και λίγο ιστορικά την υπόθεση. Όταν είχε φτιαχτεί παλιά ο ΟΣΕ δεν υπήρχαν οι δραστηριότητες που υπάρχουν σήμερα. Η βοιωτική ακτή μέχρι τη Δροσιά έχει παρουσιάσει πολλές αλλαγές. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια απελευθέρωση του χώρου, αφού ομως πρώτα δοθεί στο Δήμο».
Τέλος, παίρνοντας το λόγο ο Κώστας Κουλουρίδης αρκέστηκε να δηλώσει: «Η Χαλκίδα πρέπει να ανοιχτεί. Δεν πάει άλλο αυτό το στένεμα που υπάρχει στο κέντρο της. Μπορεί να γίνει κάτι άλλο ο χώρος του ΟΣΕ. Προσωπικά είμαι υπερ του να δοθούν μέρη και να αναπτυχθούν, όπως είναι το λιμάνι.Γιατί να μη δοθεί ο χώρος του να παρκάρουν δωρεάν τα αυτοκίνητα το Σαββατοκύριακο που είναι και αυξημένη η κίνηση τουριστών στο νομό μας; Συμφωνώ Δήμαρχε, με την προϋπόθεση να τους επιβάλλουμε εμείς να μας το δώσουν».

Πηγή: eviaportal.gr