Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Τα σκάνδαλα που ενεπλάκησαν γερμανικές εταιρίες και απασχόλησαν την κοινή γνώμη.

Φέρεται να διέπρατταν συστηματικά δωροδοκίες κρατικών υπαλλήλων και στην Ελλάδα.


Μπορεί τις τελευταίες μέρες το σκάνδαλο της γερμανικής εταιρίας Volkswagen να απασχολεί τα φώτα της δημοσιότητας διεθνώς, ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που μία γερμανική εταιρία φέρεται να πρωταγωνιστεί σε κάποιο σκάνδαλο διαφθοράς.
Reihmental, Siemens, Commerzbank AG, Deutsche Bank, Deutsche Telekom, Ferostaal είναι μόνο μερικές από τις εταιρίες ή τράπεζες που πρωταγωνίστησαν σε διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς ανά την υφήλιο.

Η HuffPost Greece παρουσιάζει ορισμένες από τις περιπτώσεις αυτές οι οποίες δείχνουν ότι οι Γερμανοί σε μεγάλο βαθμό «είναι φίλοι» με τη διαφθορά.
Το τεράστιο σκάνδαλο Siemens
Το σκάνδαλο Siemens είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα που συγκλόνισαν την ελληνική κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας από την έρευνα των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών η γερμανική εταιρία φέρεται να χρημάτιζε πολιτικά πρόσωπα σε διάφορες χώρες του κόσμου προκειμένου να εξασφαλίσει συμβόλαια ύψους 1,3 δισ. ευρώ.
Οι πληρωμές φέρονται να έγιναν από το 1999 έως και το 2006. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, τα χρήματα φέρονται να διοχετεύτηκαν στους τελικούς αποδέκτες από τα κρυφά ταμεία της Siemens μέσω οffshore εταιριών. Για το θέμα διενεργήθηκε έρευνα από τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές σε συνεργασία με τις γερμανικές, ενώ πραγματοποιήθηκε και Εξεταστική Επιτροπή από την ελληνική Βουλή το 2010.
siemens
Στο πόρισμα της η Εξεταστική Επιτροπή ανέφερε χαρακτηριστικά «πως το σκάνδαλο SIEMENS αφορά μια πρωτόγνωρη υπόθεση, στο πλαίσιο μιας πολυεθνικής εταιρείας, που είναι leader στο χώρο των τηλεπικοινωνιών διεθνώς. Στο εσωτερικό αυτής είχε διαμορφωθεί ιδιαίτερη οργανωτική δομή από ανώτατα στελέχη, τα οποία ενεργούσαν από κοινού ως εγκληματική οργάνωση χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα τεχνάσματα (που αποσκοπούσαν αφενός στην εξασφάλιση μαύρου χρήματος και αφετέρου στην διοχέτευσή του χωρίς ίχνη για παράνομες πληρωμές) και φέρεται να διέπρατταν συστηματικά δωροδοκίες κρατικών υπαλλήλων (υπηρεσιακών και πολιτικών στελεχών) σε όλο το πεδίο των δραστηριοτήτων της. Δηλαδή στο σύνολο σχεδόν των δομών του Ελληνικού Κράτους (Υπουργεία Συγκοινωνιών, Άμυνας, Πολιτισμού, Υγείας, Δημοσίας Τάξης, καθώς και ΔΕΚΟ, όπως ΟΤΕ και ΟΣΕ κλπ.). Σκοπός της παραπάνω παράνομης δραστηριότητας ήταν να εξασφαλιστεί προνομιακή και δεσπόζουσα θέση στον ανταγωνισμό σχετικά με τις προμήθειες του ευρύτερου ελληνικού δημοσίου τομέα.
Η παραπάνω αυτή εγκληματική δραστηριότητα είχε εκδηλωθεί παράλληλα σε πολλές χώρες του κόσμου και με τέτοια οργάνωση και έκταση ώστε δίκαια να μπορεί να χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο βιομηχανικό-οικονομικό σκάνδαλο στην μεταπολεμική Ευρώπη».
Wegman και Rheinmetall για μίζες
Μία από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις των τελευταίων ετών στις οποίες πρωταγωνίστησαν γερμανικές εταιρίες είναι και αυτή των εξοπλιστικών. Γερμανικές εταιρίες φέρονται επίσης να δωροδοκούσαν αξιωματούχους προκειμένου να καταφέρνουν να συνάπτουν συμβάσεις δισεκατομμυρίων με το ελληνικό δημόσιο και όχι μόνο.
rheinmetall logo
Η εταιρία Rheinmetall Defence Electronics, ήταν μία από αυτές, καθώς ο εκπρόσωπός της στην Ελλάδα, φέρεται να παραδέχτηκε ότι δωροδοκούσε έλληνες αξιωματούχους και δημοσίους υπαλλήλους. Η ίδια εταιρία το 2012 καταδικάστηκε από το δικαστήριο της Βρέμης στη Γερμανία, για μια υπόθεση δωροδοκίας που αφορούσε στην πώληση ενός αντιαεροπορικού αμυντικού συστήματος για 150 εκατομμύρια ευρώ. Το γερμανικό δικαστήριο μάλιστα τής επέβαλε πρόστιμο ύψους 37 εκατομμυρίων ευρώ.



Η Krauss Maffei Wegmann, η εταιρεία παραγωγής του γερμανικού τάνκ Leopard, τέθηκε επίσης υπό εισαγγελική έρευνα στο Μόναχο. Το Νοέμβριο του 2017 μάλιστα οι γερμανικές αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία της εταιρίας. Η έφοδος έγινε προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο η εταιρία εμπλεκόταν σε σκάνδαλο διαφθοράς και φοροδιαφυγής αναφορικά με πωλήσεις της στην Ελλάδα.
O εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Μονάχου είχε μιλήσει τότε στο Bloomberg και είχε εξηγήσει πώς η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε από τον εσωτερικό έλεγχο που διεξήγαγε η ίδια η εταιρεία.
krauss maffei wegmann
«Η εταιρεία μας έδωσε στοιχεία, αλλά δεν μπορούμε να στηριχθούμε μόνο σε αυτά» δήλωσε ο Steinkraus-Koch και συμπλήρωσε: «Γι' αυτό πήγαμε να δούμε και μόνοι μας».
Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, η Krauss-Maffei Wegmann ειδοποίησε τις εισαγγελικές για παρατυπίες που εντόπισε με τον εσωτερικό έλεγχο που έκανε με τη συνδρομή της PricewaterhouseCoopers.
Η γνωστή μας Ferrostaal
Η Ferrostaal είναι ακόμη μία εταιρία που ενεπλάκη στα εξοπλιστικά και απασχόλησε την Δικαιοσύνη. Το δικαστήριο του Μονάχου μάλιστα το 2011 καταδίκασε δύο πρώην μάνατζερ της Ferrostaal, σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή για υποθέσεις δωροδοκίας στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία, ενώ πρόστιμο ύψους 140 εκατ. ευρώ επιβλήθηκε στην εταιρεία που εμπλέκεται στο σκάνδαλο των υποβρυχίων.
Το πρόστιμο των 140 εκατ. ευρώ αποτέλεσε αποτέλεσμα διακανονισμού που είχε προηγηθεί μεταξύ της Ferrostaal και των εισαγγελικών αρχών. Η εισαγγελία του Μονάχου είχε απαγγείλει κατηγορίες κατά των δύο μάνατζερ σσχετικά με την καταβολή προμηθειών στη συμφωνία αγοράς υποβρυχίων αξίας 1,6 δισ. ευρώ του έτους 2000.
Ο τραπεζικός κολοσσός Deutsche Bank
Πρωταγωνίστρια στη δίνη σκανδάλων βρέθηκε όμως και ο «κολοσσός» του γερμανικού τραπεζικού συστήματος, η Deutsche Bank.
Ένα από αυτά ήταν το περίφημο σκάνδαλο London Interbank Offered Rate, ή «Libor», της χειραγώγησης δηλαδή του διατραπεζικού επιτοκίου χορηγήσεων. Τον Απρίλιο του 2014 οι αμερικανικές αρχές επέβαλλαν πρόστιμο ύψους 2,5 δισ. ευρώ για την υπόθεση αυτή.
Οι αρχές διαπίστωσαν ότι οι τράπεζες παραποιούσαν δεδομένα για να χειραγωγούν το επιτόκιο. Η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα κατέληξε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και παραδέχθηκε το ρόλο της στη χειραγώγηση του Libor, βάσει του οποίου οι τράπεζες χρέωναν η μια την άλλη, κυρίως για βραχυπρόθεσμες χορηγήσεις.
deutsche bank
Δεν ήταν όμως και το μοναδικό σκάνδαλο στο οποίο ενεπλάκη. Το περασμένο καλοκαίρι οι εισαγγελικές αρχές στην Φρανκφούρτη, απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον επτά εν ενεργεία και ενός πρώην εργαζομένων της Deutsche Bank. Οι κατηγορίες αφορούσαν στην συνωμοσία με σκοπό τη φοροδιαφυγή στο εμπόριο των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων πριν από τουλάχιστον πέντε χρόνια.
Περισσότερα από 24 εν ενεργεία ή πρώην υπάλληλοι της τράπεζας ερευνήθηκαν από τις εισαγγελικές αρχές. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η τράπεζα κατέβαλε 220 εκατ. ευρώ για επιστροφές που είχαν παρατύπως δηλωθεί.
Commerzbank AG και ξέπλυμα χρήματος
Τον Σεπτέμβριο του 2014 σαν βόμβα έσκασε η είδηση πως η εισαγγελία του Μανχάταν, διενεργεί έρευνα για την δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα τηνCommerzbank AG. Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας η τράπεζα, φερόταν να κατηγορείται για παραβιάσεις των νόμων που σχετίζονταν με το ξέπλυμα χρήματος.
commerzbank
Πιο αναλυτικά η εισαγγελία του Μανχάταν διερευνούσε κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η Commerzbank ασκούσε πολύ χαλαρό έλεγχο για τον εντοπισμό και την αποτροπή του ξεπλύματος χρήματος. Οι εκπρόσωποι της Commerzbank ωστόσο αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Η Deutsche Telekom και το αεροδρόμιο του Βερολίνου
Μία ακόμη γερμανική εταιρία η οποία έχει απασχολήσει τα φώτα της δημοσιότητας για εμπλοκή με την Δικαιοσύνη, είναι και η Deutsche Telekom. Τον Αύγουστο του 2015, δημοσίευμα της Bild έκανε λόγο για δικαστική έρευνα η οποία αφορούσε τρεις από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές εταιρίες της Γερμανίας.
Σύμφωνα με αυτό, η Siemens, η Bosch και η T-Systems της Deutsche Telekom, ελέγχονταν για απάτη αναφορικά με τα συμβόλαια που έχουν αναλάβει για το υπό κατασκευή νέο αεροδρόμιο του Βερολίνου
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η παράδοση του έργου είχε ήδη καθυστερήσει πέντε χρόνια και ήδη η ομάδα κατά της διαφθοράς του κονσόρτιουμ που έχει την ευθύνη του νέου αεροδρομίου ξεκίνησε έρευνα για την καταβολή μεγάλων ποσών στις τρεις εταιρείες, που έχουν εγκριθεί από τα ανώτερα στελέχη του αεροδρομίου.
deutsche telekom
Η Deutsche Telekom ωστόσο δεν ήταν η πρώτη φορά που απασχόλησε τις δικαστικές αρχές. Στις 31 Αυγούστου του 2010, περίπου 70 εισαγγελείς και στελέχη της οικονομικής αστυνομίας εισέβαλαν στο σπίτι της τότε διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας, καθώς επίσης και στα σπίτια άλλων δέκα στελεχών.
Η έφοδος έγινε στο πλαίσιο μυστικής έρευνας την οποία είχε ξεκινήσει η Υπηρεσία Ασφαλείας της Αμερικάνικης Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς («SEC»). Η έρευνα αφορούσε μίζες που φέρονται να είχαν δοθεί στα Σκόπια και το Μαυροβούνιο μέσω της εταιρίας Magyar Telekom. Η τελευταία ανήκε στην Deutsche Telekom κατά 80%.

Συντάκτης: Βαγγέλης Τριάντης
Πηγή: huffingtonpost.gr