Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Το ήπιο και το σκληρό σενάριο για τους συνταξιούχους.

Ποιες οι αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Σενάρια για κλιμακωτές περικοπές των συντάξεων (άθροισμα κύριας και επικουρικής) άνω των 1.000 ευρώ βρίσκονται στο τραπέζι μπροστά στα ελλείμματα των Ταμείων και την υποχρέωση για περιστολή της κρατικής συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 450 εκατ. ευρώ φέτος και 1,8 δισ. το 2016.
Σύμφωνα μς πληροφορίες της εφημερίδας «Έθνος» αναμένονται παρεμβάσεις στις υψηλές συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ που εκτιμάται πως μπορεί να φτάσει στο 6% ποσοστό που αναμένεται να κλιμακώνεται γύρω στο 10% για αποδοχές άνω των 2000 ευρώ. Αν με τις περικοπές στις υψηλές συντάξεις δεν εξασφαλίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, τότε οι μειώσεις αναμένεται να επεκταθούν και σε ποσά 1.000- 1.500 ευρώ με τα σενάρια να κάνουν λόγο για «ψαλίδι» κοντά στο 3%. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να ενισχυθούν, ως αντιστάθμισμα, κατώτατες συντάξεις, αν το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά.

Ειδικοί εκτιμούν πάντως πως οι περικοπές δεν αποκλείεται να είναι και μεγαλύτερες και να κυμαίνονται μεσοσταθμικά στο 11% αν επικεντρωθούν σε αποδοχές άνω των 1000 ευρώ ή κοντά στο 6% αν αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων. Ακραία σενάρια δεν αποκλείουν, σύμφωνα με την εφημερίδα, το ενδεχόμενο υψηλότερων περικοπών μέχρι και 15% όπως επίσης και η επιβολή πλαφόν αποδοχών στα 2000 ευρώ.

Πέρα από τις παρεμβάσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις, η μεγάλη μεταρρύθμιση του Οκτωβρίου περιλαμβάνει σαρωτικές αλλαγές στη δομή του συνταξιοδοτικού συστήματος. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την καθιέρωση εθνικής σύνταξης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια με χρηματοδότηση από τη φορολογία. Το ποσό θα προσδιορίζεται από δείκτες που συναρτώνται με το κατώφλι της σχετικής φτώχειας (σήμερα στα 400 ευρώ). Σε αυτήν θα προστίθεται ατομική σύνταξη με «ανταποδοτικές μερίδες».

Οι εργαζόμενοι θα έχουν ατομικούς λογαριασμούς και η σύνταξή τους θα υπολογίζεται βάσει τω ν εισφορών που έχουν καταβάλει. Το προωθούμενο μοντέλο θα αφορά κυρίως νέους ασφαλισμένους αλλά δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε μερίδα παλαιών ασφαλισμένων με μεταβατική περίοδο.

Πηγή: newsbeast.gr