Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Αυστραλία: Καταφύγιο για τους αναξιοπαθούντες στον σιδηροδρομικό σταθμό.

Ο "Στρατός της Σωτηρίας" προτείνει την ανθρωπιστική αξιοποίηση της εγκαταλελειμένης αίθουσας χορού του Flinders Street στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μελβούρνης.

Κάποτε φιλοξενούσε χορούς, αγώνες πυγμαχίας, συναυλίες, κοινωνικές εκδηλώσεις. Εδώ και δεκαετίες όμως, η αίθουσα χορού πάνω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Flinders Street παραμένει κλειστή και άδεια, έχοντας περιέλθει σε αχρηστία. 
Αυτό, ίσως αλλάξει, αν εισακουστεί ο Στρατός της Σωτηρίας, που προτείνει την εκμετάλλευση του χώρου για την φιλοξενία των αναξιοπαθούντων. Σύμφωνα με την πρόταση του Στρατού της Σωτηρίας, η αίθουσα χορού θα μπορούσε να ανακαινιστεί και να υποδεχθεί τους αναξιοπαθούντες της Μελβούρνης: τους άστεγους, τους άπορους, τους πρόσφυγες, τους ανθρώπους με αναπηρίες και ψυχικά νοσήματα που βρίσκονται στο περιθώριο. 

Σύμφωνα με την πρόταση του Στρατού της Σωτηρίας, αυτή θα ήταν μία πραγματική αναγνώριση της κοινωνικής βιοποικιλότητας, ενός από τα βασικά χαρακτηριστικά της Αυστραλίας, το οποίο πρόσφατα έχει συκοφαντηθεί, στον βαθμό που προκαλεί φόβο. Οι εκπρόσωποι της ανθρωπιστικής οργάνωσης προτείνουν να γίνει η αίθουσα χορού ένας χώρος που δεν θα στεγάζει μόνο τους αναξιοπαθούντες, αλλά θα τούς επιτρέπει να επιδεικνύουν τις δεξιότητές τους: να δημιουργούν, να κατασκευάζουν, να εμπορεύονται, να βγάζουν τα προς το ζην. 

Από την μεριά της κυβέρνησης Andrews, η πρόταση του Στρατού της Σωτηρίας αντιμετωπίστηκε με συμπάθεια, αλλά δεν υπήρξε καμμία δέσμευση. Άλλωστε, η ανακαίνιση της αίθουσας - του μεγαλύτερου σε έκταση από τους επί μέρους χώρους του εμβληματικού σταθμού της Μελβούρνης, δεν περιλαμβάνεται στα σχέδια για την αποκατάσταση του κτιρίου, οι εργασίες της οποίας θα ξεκινήσουν αυτήν την εβδομάδα. 

Προς το παρόν, η ανάπλαση που εξήγγειλε η Υπουργός Μεταφορών της Βικτώριας, Jacinta Allan, ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων προβλέπει έργα ανακαίνισης στην πρόσοψη του σταθμού, στον πύργο του ρολογιού και στα δημόσια αποχωρητήρια, την βελτίωση του φωτισμού στις αποβάθρες, την επισκευή της οροφής που εμφανίζει συχνά διαρροές και την εγκατάσταση νέων οθονών με πληροφορίες.

Πηγή: neoskosmos.com