Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Μετρό Αθήνας: Ταξίδι 10 χρόνια στο παρελθόν, 10 χρόνια στο μέλλον.

Το Μετρό της Αθήνας οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της το χρησιμοποιούν συχνά. Έχει άλλωστε εκφραστεί ως το αγαπημένο μέσο των Αθηναίων. Στα χρόνια που λειτουργεί, σχεδόν 16, έχει περάσει από πολλές δυσκολίες αλλά έχει δώσει πολλές χαρές.
Με τη λειτουργία των εκάστοτε νέων σταθμών ζωντάνεψαν προηγουμένως νεκρές περιοχές, ζωντάνεψαν ζώνες κατοικίας, έγιναν υποστηρικτικά έργα (ακούς Θεσσαλονίκη;). Με βάση αυτά τα χρόνια εμπειρίας εδώ σήμερα από το ypodomes.com αποφασίσαμε να σας υπενθυμίσουμε το παρελθόν αυτού του μέσου και να σας ενημερώσουμε για το μέλλον του.

Θα δούμε τι έχει γίνει τα τελευταία 10 χρόνια σε αυτό το δίκτυο αλλά και τι πρόκειται να γίνει τα επόμενα 10 χρόνια.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ 2005-2015

Βρισκόμαστε ένα χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς της Αθήνας και ακόμα υπάρχει αυτή η επιτάχυνση της επιτυχίας. Θα περάσει ένας χρόνος μέχρι το 2006 να δημοπρατηθούν οι νέες επεκτάσεις του Μετρό προς Αγία Μαρίνα, Ανθούπολη, Ελληνικό και τους νέους σταθμούς Χολαργό, Αγία Παρασκευή, Νομισματοκοπείο.

Το 2007, τον Μάϊο ανοίγει τις πύλες της η νέα μεγάλη επέκταση της γραμμής 3 από το Μοναστηράκι μέχρι το Αιγάλεω. Η γραμμή περιελάμβανε 4,5χλμ γραμμής και τους σταθμούς ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ, ΕΛΑΙΩΝΑΣ, ΑΙΓΑΛΕΩ. Το μεγάλο βήμα γίνεται, το Μετρό περνά τον Κηφισό και φτάνει στα όρια των Δήμων του Πειραιά. Ο δε σταθμός ΕΛΑΙΩΝΑΣ θα λειτουργήσει με κύριο στοχο το ..νέο γήπεδο του ΠΑΟ αλλά και των ...νέων ΚΤΕΛ. Τα δύο τελευταία δεν συνέβησαν ποτέ.

Τον ίδιο χρόνο δημοπρατείται η επέκταση της γραμμής 3 από την Αγία Μαρίνα μέχρι τον κέντρο του Πειραιά στον Σταθμό ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ. Το 2008 ο διαγωνισμός ακυρώνεται, ο σταθμός ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ κόβεται λόγω ..ιερών αντιδράσεων και επαναδημοπρατείται.

Το επόμενο έτος, παραμονή της κρίσης, το 2009 παραδίδεται ο σταθμός ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ. Το 2010 θα λειτουργήσει ο σταθμός ΧΟΛΑΡΓΟΣ και λίγες μέρες πριν το 2011 ο σταθμός ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. Η γραμμή 3 προς βορράν γεμίζει με σταθμούς και αλλάζει τα συγκοινωνιακά δεδομένα της περιοχή.

Το 2012 λύνεται το πρόβλημα με τη σύμβαση σηματοδότησης των 3 παγωμένων επεκτάσεων και το ίδιο διάστημα ξεκινά η κατασκευή (μετά από 5 χρόνια) της επεκτασης προς Πειραιά.

Το 2013 ξεκινούν τη λειτουργία τους 3 μεγάλες επεκτάσεις. Από το Αιγάλεω στην Αγία Μαρίνα με ένα σταθμό, την επέκταση της γραμμής 2 προς δυτικά με τους σταθμούς ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ και την επέκταση της γραμμής 2 προς νότο με τους σταθμούς ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΛΙΜΟΣ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα. Η σταθερότητα της χώρας δεν επιτρέπει μεγάλες αποφάσεις αλλά τα παρακάτω είναι πολύ πιθανόν να συμβούν:

2016-2020
-Θα δημοπρατηθεί το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΓΟΥΔΗ με μήκος 12,9χλμ και 14 σταθμούς. ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ, ΓΑΛΑΤΣΙ, ΚΥΨΕΛΗ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ, ΕΞΑΡΧΕΙΑ, ΑΚΑΔΗΜΙΑ, ΚΟΛΩΝΑΚΙ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ,ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ, ΝΗΑΡ ΗΣΤ, ΑΝΩ ΙΛΙΣΙΑ, ΖΩΓΡΑΦΟΥ, ΓΟΥΔΗ.

-Θα ολοκληρώθει η επέκταση προς Πειραιά με 6 νέους σταθμούς: ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, ΝΙΚΑΙΑ, ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. Για πρώτη φορά το κέντρο του Πειραιά συνδέεται με το κέντρο της Αθήνας μέσω Μετρό.

-Θα δημοπρατηθεί η επέκταση της γραμμής 2 προς δυτικά με 3 νέους σταθμούς, όλους στα διοικητικά όρια του Δήμου Ίλιου.

-Μέχρι το 2020 ελπίζουμε να έχει ξεκινήσει η κατασκευή του πρώτου τμήματος της γραμμής 4.

2020-2025
-Θα ολοκληρωθεί η επέκταση προς Πειραιά
-Θα δημοπρατηθεί το νέο τμήμα της γραμμής 4 Γουδή-Μαρούσι
-Θα δημοπρατηθεί η τελική επέκταση της γραμμής 2 Ελληνικό-Γλυφάδα.

Συντάκτης: Νίκος Καραγιάννης
Πηγή: ypodomes.com