Χιλιάδες άνθρωποι, κατατρεγμένοι στη συντριπτική τους πλειονότητα, στοιβάζονται με «συνοπτικές» διαδικασίες μέσα σε τρένα ή λεωφορεία και στέλνονται από... το ένα εμπόδιο στο άλλο.
Μεταξύ αυτών, οικογένειες που αναγκάζονται να χωριστούν, γυναίκες που αναζητούν τους συζύγους τους, μικρά παιδιά που κλαίνε, νεαροί άνδρες που κρέμονται από τα παράθυρα τρένων που «ξεχειλίζουν» από ανθρώπινες ψυχές κ.ά. «Μπαλάκι» μεταξύ χωρών που δεν τους θέλουν και χωρών που δεν μπορούν να τους δεχτούν, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες «ξεφορτώνονται» από το ένα κράτος στο άλλο.
Η Κροατία (το νεότερο κράτος-μέλος της ΕΕ, το οποίο ωστόσο δεν υπάγεται στη Συνθήκη Σένγκεν) τους στοιβάζει μαζικά μέσα σε τρένα και τους στέλνει στα σύνορα με την Ουγγαρία... για να τους υποδεχτεί εκεί η κυβέρνηση Ορμπάν με ατσαλένια κιγκλιδώματα, φράχτες και ενισχυμένα μέτρα στρατιωτικοποίησης της μεθορίου. Περίπου 29.000 άνθρωποι έχουν φτάσει μόνο την τελευταία εβδομάδα στην Κροατία, με τις Αρχές να τους μετακυλίουν ως ευθύνη προς τη γειτονική Ουγγαρία, η οποία φυσικά από την πλευρά της αντιδράει... και τους στέλνει στην Αυστρία.
Πυρά κατά Ζάγκρεμπ
Η Βουδαπέστη, που μόλις πριν από λίγες ημέρες ολοκλήρωσε τη θωράκιση των συνόρων της με τη Σερβία, δηλώνει «απογοητευμένη» από τους Κροάτες και στρέφει τα πυρά της ενάντια στο Ζάγκρεμπ με την κατηγορία ότι «η κροατική κυβέρνηση δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ».
Πρόσφυγες στην Κροατία επιχειρούν με κάθε τρόπο να μπουν στο τρένο για να ταξιδέψουν σε Αυστρία και Ουγγαρία
Οι Κροάτες από την άλλη απαντούν ρίχνοντας το μπαλάκι στην Ελλάδα. Ενδεικτική η στάση του Κροάτη υπουργού Εσωτερικών, Ράνκο Οστογιτς, που απαιτεί «να σταματήσει η ροή μεταναστών από την Ελλάδα» και αποκηρύσσει ως «απολύτως απαράδεκτη» την κίνηση των ελληνικών Αρχών «να στέλνουν ανθρώπους προς την Κροατία, μέσω ΠΓΔΜ και Σερβίας».
Ο Οστογιτς αναμένεται μάλιστα να εκφράσει τις «ανησυχίες» του επισήμως σήμερα, στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι υπουργοί Εσωτερικών των 28 θα καταφέρουν σήμερα να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο «εθελοντικής» κατανομής περίπου 160.000 προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών στη βάση ποσοστώσεων και με ορίζοντα διετίας. Οι «οιωνοί» ωστόσο δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια για αισιοδοξία.
Πέρα από το χάος που επικρατεί στην ουγγροκροατική μεθόριο, η Σλοβενία ξεκίνησε επίσης να τοποθετεί κιγκλιδώματα στα σύνορά της με την Κροατία. Σε ανάλογο πνεύμα, η Φινλανδία βγήκε χθες και δήλωσε «έτοιμη» να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορά της με τη Σουηδία από τα οποία περνούν χιλιάδες αιτούντες άσυλο, κυρίως ιρακινής καταγωγής.
Είναι προφανές ότι οι παρεμβάσεις Μέρκελ και Ολάντ που καλούν σε «ανάληψη κοινής ευθύνης και συντονισμένη δράση» δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να πείσουν τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να δεχτούν περισσότερους πρόσφυγες.
Σύνοδος Κορυφής
Τα «αγκάθια» είναι πολλά και πρόκειται να τεθούν επί τάπητος σήμερα, στη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών, αλλά και αύριο, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό.
Οσο για τις προτεινόμενες λύσεις, οι περισσότερες από αυτές είναι πολύ μακροπρόθεσμες ή πολύ «εξωστρεφείς» (δημιουργία κέντρων υποδοχής εκτός ΕΕ, ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία, ανθρωπιστική βοήθεια, περαιτέρω ενδυνάμωση της Frontex κ.ά.) για να δώσουν άμεσα διέξοδο στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα εντός της ΕΕ.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
Πηγή: ethnos.gr