Η προσφυγική κρίση που κλιμακώνεται στην καρδιά της Ευρώπης θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντώνται σήμερα με φόντο τους τουλάχιστον μισό εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν φτάσει μέχρι στιγμής φέτος σε ευρωπαϊκό έδαφος αλλά και τα αλλεπάλληλα ναυάγια που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές στη Μεσόγειο.
Οι υπουργοί Εσωτερικών συνεδριάζουν σε μία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Κροατία θα ζητήσει η Ελλάδα να σταματήσει να «προωθεί» μετανάστες στην υπόλοιπη Ευρώπη
Ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών Ράνκο Όστογιτς δήλωσε πως η χώρα του θα απαιτήσει η Ελλάδα να σταματήσει να προωθεί μετανάστες από τη Μέση Ανατολή στην υπόλοιπη Ευρώπη.
«Η ροή μεταναστών από την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Θα το ζητήσω στην αυριανή συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ» δήλωσε ο κ. Όστογιτς σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στο κέντρο υποδοχής Οπάτοβατς, κοντά στην κωμόπολη Τοβάρνικ, στα σύνορα Κροατίας - Σερβίας, απ' όπου εισέρχεται καθημερινά μεγάλος αριθμός προσφύγων.
Είναι απολύτως απαράδεκτο, η Ελλάδα να αδειάζει τα στρατόπεδα προσφύγων και να στέλνει ανθρώπους προς την Κροατία, μέσω ΠΓΔΜ και Σερβίας, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, σύμφωνα με το Reuters.
Περίπου 29.000 άνθρωποι, κυρίως από τη Συρία, έφθασαν από τις 16 Σεπτεμβρίου στην Κροατία μέσω Σερβίας, ακολουθώντας διαδρομή από την Ελλάδα μέσω Βαλκανίων προς τη δυτική και βόρεια Ευρώπη.
Ο Ράνκο Όστογιτς ανέφερε ότι στο κέντρο υποδοχής στο Οπάτοβατς βρίσκονται προς το παρόν 2.500 άνθρωποι και πρόσθεσε ότι ομάδες προσφύγων εξακολουθούν να καταφθάνουν.
«Έρχονται, αλλά και φεύγουν· χθες από το κέντρο υποδοχής έφυγαν περίπου 500 πρόσφυγες» εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, όπως μεταδίδει το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina.
Κατά την άφιξή τους στο κέντρο υποδοχής, οι μετανάστες καταγράφονται, ελέγχονται τα έγγραφά τους -αν έχουν- φωτογραφίζονται και τους δίνεται η δυνατότητα να μείνουν σε σκηνές.
Απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου, αν είναι αληθινοί οι ισχυρισμοί ότι λαμβάνονται δαχτυλικά αποτυπώματα από τους πρόσφυγες, ο κ. Όστογιτς απάντησε θετικά.
Κατά την άφιξη προσφύγων με λεωφορεία στο Οπάτοβατς, ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας έμπαινε σε κάθε λεωφορείο και χαιρετούσε τους ανθρώπους, εξηγώντας τους τη διαδικασία της προσωρινής διαμονής τους στο κέντρο υποδοχής.
Τόνιζε ότι θα παραμείνουν εκεί για μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι να οργανωθεί η μεταφορά τους στα σύνορα. «Είμαι ο υπουργός Εσωτερικών, το όνομά μου είναι Ράνκο. Να ακολουθείτε τις οδηγίες που σας δίνουν οι αστυνομικοί, να παίρνετε το φαγητό, να κάνετε μπάνιο και μετά συνεχίστε» έλεγε στους επιβαίνοντες στα λεωφορεία, μιλώντας αγγλικά, σύμφωνα με το Hina.
Αξιωματούχος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR)δήλωσε στο Reuters ότι περίπου 2.000 άνθρωποι βρίσκονται στο κέντρο υποδοχής στο Οπάτοβατς -περιφραγμένο πρώην εργοστάσιο- όπου έχουν στηθεί 150 σκηνές στρατιωτικού τύπου.
Κατά μέσο όρο, περίπου 100 πρόσφυγες εισέρχονται στην Κροατία ανά ώρα, ανέφερε ο εκπρόσωπος της UNHCR για την κεντρική Ευρώπη, Μπαμπάρ Μπαλόχ.
Ενισχύει τις εξουσίες στρατού και αστυνομίας η Ουγγαρία- «πράσινο φως» για πυρ κατά μεταναστών υπό προϋποθέσεις!
To ουγγρικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει περαιτέρω ενίσχυση των εξουσιών της αστυνομίας και του στρατού απέναντι στους μετανάστες και δίνει το πράσινο φως στους στρατιώτες να ανοίγουν πυρ υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Το νομοσχέδιο το οποίο εισηγήθηκε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν —για την έγκρισή του χρειαζόταν ενισχυμένη πλειοψηφία, τα δύο τρίτα των βουλευτών— υιοθετήθηκε με 151 ψήφους υπέρ, 12 ψήφους κατά και 27 αποχές.
Βάσει του νόμου καθιερώνεται η δυνατότητα μαζικής ανάπτυξης στρατιωτών στα σύνορα, ενώ αναγνωρίζεται το δικαίωμα υπό ορισμένες συνθήκες ο στρατός και η αστυνομία να ανοίγουν πυρ εναντίον των μεταναστών, υπό την προϋπόθεση τα όπλα να είναι «μη θανατηφόρα».
Ο στρατός έχει επομένως το δικαίωμα να κάνει χρήση πλαστικών σφαιρών, πυροτεχνικών συσκευών, δακρυγόνων και όπλων που εκτοξεύουν δίχτυα, σύμφωνα με το κείμενο, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ουγγρικού Κοινοβουλίου.
Στο Τάε Κβο Ντο οι πρόσφυγες και μετανάστες από τη Βικτώρια
Αργά το βράδυ οι περίπου 200 πρόσφυγες που είχαν βρει καταφύγιο από τη βροχή στο σταθμό του ΗΣΑΠ στη Βικτώρια μεταφέρθηκαν με λεωφορεία του ΟΑΣΑ στο γήπεδο Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο.
Λόγω του συνωστισμού και του υψηλού κίνδυνου να σημειωθεί ατύχημα, η διοίκηση του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου αποφάσισε να σταματήσει η διέλευση συρμών από το σταθμό στην πλατεία Βικτωρίας.
Πηγή: newsbeast.gr