Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Ευρωβουλευτές ελέγχουν «προβληματικά» έργα: Τιθορέα – Δομοκός, Ε-65 και Μετρό Θεσσαλονίκης.

Διήμερη αποστολή στην Ελλάδα πραγματοποιούν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε να ελέγξουν επτά χρηματοδοτούμενα έργα.

Ειδικότερα, η αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί έργα στη Θεσσαλονίκη, την Λαμία και την Αθήνα, τα οποία χαρακτηρίστηκαν, από την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (Task Force), ως «προβληματικά».

Η Ελλάδα έχει μακρά ιστορία σε χρηματοδοτούμενα, από την EE, έργα, τα οποία δεν ολοκληρώθηκαν εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος και χρειάστηκε, είτε να παραταθεί ο χρόνος ολοκλήρωσής τους, είτε να επιστραφούν τα κονδύλια.

Η αντιπροσωπεία της επιτροπής στοχεύει στην καλύτερη κατανόηση της πηγής των ελληνικών προβλημάτων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία θα ελέγξει επτά έργα:

την κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης (1,2 δις. ευρώ από κονδύλια της ΕΕ, την αποκατάσταση της λίμνης Κάρλα (42 εκατομμύρια ευρώ), την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου της Κεντρικής Ελλάδας (Ε65), τμήμα Ξυνιάδα - Τρίκαλα (900 εκατομμύρια ευρώ), την ολοκλήρωση της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Τιθορέα - Λιανοκλάδι - Δομοκός (930 εκατομμύρια ευρώ), το σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου στην Αττική (35 εκατομμύρια ευρώ), το ελληνικό κτηματολόγιο (28 εκατομμύρια ευρώ) και το ελληνικό εθνικό μητρώο (42 εκατομμύρια ευρώ).

Οι δύο Έλληνες Ευρωβουλευτές που θα συνοδεύσουν την αποστολή είναι οι: Εύα Καΐλή (Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών) και Μίλτος Κύρκος (Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών).

Επίσης, στην αποστολή θα συμμετάσχουν ο Λάζαρος Λαζάρου, μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, 3 εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και 4 εκπρόσωποι της ελληνικής αρχής ελέγχου ΕΔΕΛ.

Πηγή: metaforespress.gr/