Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Τα 10 καλύτερα εστιατόρια σιδηροδρομικών σταθμών. Δείτε εικόνες.

ta-10-kalutera-estiatoria-sidirodromikwn-stathmwn

Ρομαντικό δείπνο λίγο πριν τον αποχωρισμό. Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί της Ευρώπης και τα 10 καλύτερα εστιατόρια τους. Από το Παρίσι μέχρι την Κωνσταντινούπολη...


Σαν σκηνικό από ταινία. Κάπως έτσι είναι οι σιδηροδρομικοί σταθμοί.
Ο Guardian «αποθησαύρισε» τα 10 καλύτερα εστιατόρια σιδηροδρομικών σταθμών της Ευρώπης, συμπεριλαμβάνοντας μεταξύ αυτών και ένα ελληνικό!
Ρομαντικό γεύμα και δείπνο λίγο πριν τον αποχωρισμό, σε αίθουσες κομψές, με την ατμόσφαιρα και την αισθητική εποχών περασμένων...



1e Klas, Centraal station, Άμστερνταμ

Η κάποτε αίθουσα αναμονής του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού του Άμστερνταμ -από εκεί και το όνομα- είναι μία εξαιρετικής αισθητικής ψηλοτάβανη αίθουσα του 1800, με ξύλινη επένδυση στους τοίχους και έργα ζωγραφικής που αναπαριστούν τοπία της άγριας φύσης. Το μενού είναι μεγάλο, ο κατάλογος με τις μπύρες εξαιρετικός και οι τιμές προσιτές: Ένα δείπνο για τρία άτομα κοστίζει λιγότερο από 30 ευρώ.


Le Train Bleu, Gare de Lyon, Παρίσι

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, βρίσκεται στην κορυφή. Χαρακτηρίζεται ως ο «βασιλιάς» της λίστας και αποτελεί προορισμό από μόνο του. Δηλαδή, ακόμη και εάν δεν πρόκειται να ταξιδέψεις, ένα γεύμα στο Le Train Bleu με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες και τους πολυελαίους, αποτελεί προορισμό.
Άνοιξε το 1901 και υπήρξε στέκι της Κοκό Σανέλ, της Μπριζίτ Μπαρντό και του Ζαν Κοκτό. Η λίστα με τα κρασιά είναι ατελείωτη, ακόμη και για τα... παρισινά δεδομένα, η κουζίνα τυπικά γαλλική. Το μενού κοστίζει 65 ευρώ, ενώ το «Μενού του Βιαστικού Ταξιδιώτη» 48.
Ένα μειονέκτημα έχει κι αυτό είναι ότι, εάν ταξιδεύεις, πρέπει, παρά την απόλαυση, να μην ξεχαστείς και χάσεις το τρένο...


Crystal, Jungfraujoch, Ελβετία

Δεν υπάρχει σιδηροδρομικός σταθμός στην Ευρώπη που να είναι τόσο «ψηλά», όσο αυτός: Χτισμένος σε υψόμετρο 3.454 μέτρων, σαν αετοφωλιά - κρησφύγετο του Τζέιμς Μποντ, ο Jungfraujoch είναι κατασκευασμένος από γυαλί και ατσάλι και έχει τρία εστιατόρια. Ειδικεύεται στην ελβετική κουζίνα, αλλά το μενού του έχει και αρκετά διεθνή πιάτα. Φθηνό δεν το λες, αλλά η θέα, που κόβει την ανάσα, αξίζει κάθε ευρώ...


Midi station Brasserie, Βρυξέλλες

Είναι η μεγαλύτερη brasserie στις Βρυξέλλες και προορισμός. Η διακόσμηση του χαρακτηρίζεται ως «μοντέρνο μπαρόκ» και σχεδιάστηκε από τον βέλγο-πορτογάλο Antoine Pinto. Κυριαρχούν τα κλασικά πιάτα, ωστόσο, στα plus του είναι το κοκτέιλ μπαρ, το μπαρ στρειδιών και το δικό του lounge πούρων...


Järnvägsrestaurangen, Στοκχόλμη

«Κρυμμένο» στον ανατολικό σταθμό της Στοκχόλμης, είναι τόσο καλό, ώστε θεωρείται αγαπημένο στέκι των ντόπιων. Σχεδόν αναλλοίωτο από την εποχή που άνοιξε, το 1932 -μοναδική προσθήκη ένας κομψός γυάλινος τοίχος που προστέθηκε τη δεκαετία του '50- το εστιατόριο σερβίρει παλιομοδίτικη, σπιτική, σουηδική κουζίνα. Το μικρό μενού αλλάζει κάθε μέρα.


Zanetti Eis, Βερολίνο, κεντρικός σταθμός

Εδώ το σημείο αιχμής είναι διαφορετικό: Το Zanett Eis έχει τα καλύτερα παγωτά και frozen yoghurts εκτός Ιταλίας (υποστηρίζουν οι γνώστες). Επίσης, τσιζκέικς και τάρτες. Αλλά και μία όμορφη βεράντα, που τις ηλιόλουστες ημέρες (Βερολίνο, είναι) πλημμυρίζει κόσμο.


Orient Express, Sirkeci station, Κωνσταντινούπολη

Ένα καταφύγιο ηρεμίας σε έναν θορυβώδη σιδηροδρομικό σταθμό... Το προσιτό σε τιμές εστιατόριο του Orient Express άνοιξε το 1890, αλλά από το 1930 και μετά, θα συνδέεται για πάντα με κάποιον φανταστικό φόνο. Ναι, στους τοίχους φιγουράρουν οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αγκάθα Κρίστι και μπορείτε πάντα να απολαύσετε τον απογευματινό καφέ ή το τσάι σας (με λουκούμι στο πιατάκι), σαν ο χρόνος να έχει σταματήσει.


Restaurante La Estacion San Pablo de Buceite, Jimena de la Frontera, Ισπανία

Ένα εστιατόριο τόσο δα, ζεστό, οικείο, με καλό φαγητό και προσιτές τιμές. Η σπεσιαλιτέ του είναι τα πιάτα με μανιτάρια, ενώ σερβίρει και μενού τάπας. Το παλιό, πέτρινο κτίριο του σταθμού παραμένει δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό τον χειμώνα. Τα κρασιά του έρχονται από τους τοπικούς αμπελώνες.


Το Τρένο στο Ρουφ, Αθήνα

Υπάρχει καλύτερο σημείο για φαγητό σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό από ένα βαγόνι τρένου; Η λίστα του Guardian περιλαμβάνει και το Τρένο στο Ρουφ (την Αμαξοστοιχία - Θέατρο με το εστιατόριο). Το δημοσίευμα εξηγεί ότι το Wagon-Restaurant είναι μία αναπαλαιωμένη προπολεμική εστιάμαξα, που λειτουργεί ως εστιατόριο και ότι οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα ρομαντικό δείπνο στην αυθεντική ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής ή και να παρακολουθήσουν στον ίδιο χώρο ζωντανή μουσική, εικαστικές εγκαταστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και πρωτότυπα καλλιτεχνικά δρώμενα.


VyTA, Stazione Termini, Ρώμη

Ένα από τα εστιατόρια της αλυσίδας που βρίσκονται στους σιδηροδρομικούς σταθμούς Μιλάνου, Τορίνο, Νάπολης, Βενετίας -και σύντομα, σε Φλορεντία και Μπολόνια. Το κομψό εσωτερικό του κρύβει ένα μυστικό: Ο,τι και αν σερβίρει, από πίτσα και πανίνι, μέχρι σαλάτα, κρουασάν, κρασί και καφέ, η χρέωση αφορά στο πιάτο αυτό καθαυτό και τίποτα παραπάνω από όσα τυχόν συμπεριλαμβάνονται.

Πηγή: thetoc.gr