Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Βέλγιο:μέτρα ασφαλείας στις διεθνείς υπερταχείες Thalys,TGV και ICE.

Αποτέλεσμα εικόνας για Βέλγιο:μέτρα ασφαλείας στις διεθνείς υπερταχείες Thalys,TGV και ICE."Είναι σημαντικό ότι οι έλεγχοι της αστυνομίας να μην μετατραπούν σε συνοριακούς ελέγχους. Γι' αυτό και θα πρέπει να είναι στοχευμένοι."

H υπερταχεία Τhalys Άμστερνταμ-Παρίσι έχει μόλις μπει στο σταθμό των Βρυξελλών. Σε αυτήν επιβαίνουν Βέλγοι και Γάλλοι αστυνομικοί. Μια κοινή περιπολία υπεύθυνη για τη διασφάλιση της τάξης στα διεθνή τρένα, μετά την αποτυχημένη  

επίθεση της Παρασκευής. Κάποιοι αποσκευές θα ελέγχονται.



«Τυχαίοι έλεγχοι σε αποσκευές θα διεξαχθούν σε διεθνή τρένα.Αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετά και, ως εκ τούτου, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η επιβίβασή τους μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο και ότι οι αποσκευές τους θα μπορούσαν να ελεγχθούν»,τόνισε η Νάταλί Πιεράρντ εκπρόσωπος των Βελγικών σιδηροδρόμων

Ως εκ τούτου ταξιδιώτες που επιβιβάζονται στο Thalys, TGV και ICE θα πρέπει να είναι υπομονετικοί.Ωστόσο οι περισσότεροι είναι υπέρ των νέων μέτρων.

«Εμείς,το έχουμε ήδη αποδεχθεί και πολύ περισσότερο για τα αεροπορικά ταξίδια, οπότε δεν βλέπω γιατί θα έπρεπε να ισχύουν διαφορετικά πράγματα εδώ.»

«Οι διεθνείς ταξιδιώτες από τις Βρυξέλλες μπορούν να πάρουν το τρένο για ένα ευρωπαϊκό κράτος μέλος, χωρίς κανένα έλεγχο στις αποσκευές ή στην ταυτότητά τους. Η μόνη εξαίρεση είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Επειδή οι Βρετανοί δεν είναι μέρος της ζώνης Σένγκεν. Γι αυτό, όταν επιβιβάζεται στο Eurostar, κάθε επιβάτης πρέπει να περάσει από τους ελέγχους ασφαλείας»,μεταδίδει ο ανταποκριτής του euronews Loic Verheyen.

Η ζώνη Σένγκεν περιλαμβάνει 26 χώρες. Κάθε ευρωπαίος πολίτης μπορεί να κινείται ελεύθερα χωρίς συνοριακούς ελέγχους. Η Επιτροπή,ωστόσο, προειδοποιεί πως η ενίσχυση της ασφάλειας δεν μπορεί να είναι εις βάρος της ελεύθερης κυκλοφορίας.O Christian Wigand ,εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζει:«Είναι σημαντικό ότι οι έλεγχοι της αστυνομίας δεν πρέπει να μετατραπούν σε συνοριακούς ελεγχους.Γι‘αυτό και θα πρέπει να είναι στοχευμένοι.»

Η υπουργός Μεταφορών του Βελγίου τονίζει ότι το άνοιγμα των συνόρων δεν αμφισβητείται. Ωστόσο, επιθυμεί να ισχύουν οι εξαιρέσεις ώστε να αποτραπούν νέες τρομοκρατικές επιθέσεις.

«Όταν υπάρχει μια απειλή για τη δημόσια ή την εθνική ασφάλεια, υπάρχουν μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν, προσωρινά μέτρα, μεταξύ των οποίων και οι έλεγχοι ταυτότητας»,επισημαίνει η Βελγίδα Υπουργός Μεταφορών Ζακλίν Γκαλάντ

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Μεταφορών και Εσωτερικών του Βελγίου, των Κάτω Χωρών, της Γερμανίας και της Γαλλίας για να βελτιωθεί η συνεργασία και οι ανταλλαγές μεταξύ των διασυνοριακών υπηρεσιών .

Πηγή: gr.euronews.com