Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Πύργος: Η απόλυτη εγκατάλειψη του σταθμού ΟΣΕ.


Το τρένο των 12 για την Αθήνα ή η ανταπόκριση για Πάτρα και Καλαμάτα, έχουν να περάσουν πολλά χρόνια από τον εγκαταλελειμμένο σταθμό του ΟΣΕ στον Πύργο. Η εικόνα αυτή αποτελεί για πολλούς Ηλείους και όχι μόνο, μια νοσταλγική εικόνα.
Σήμερα η πραγματικότητα σου ραγίζει την καρδιά. Ο σταθμός του ΟΣΕ στον Πύργο, είναι έρημος και ένα τμήμα του μόνο λειτουργεί ως καφετέρια.
Από τον Πύργο πραγματοποιούνται κάθε μέρα (εκτός Κυριακής) μόνο δρομολόγια για Αρχαία Ολυμπία και Κατάκολο. «Το καλοκαίρι το δρομολόγιο για Κατάκολο είναι σχεδόν πάντα γεμάτο, από τους τουρίστες που έρχονται με τα κρουαζιερόπλοια», μας λέει υπάλληλος του ΟΣΕ και συνεχίζει: «Το δρομολόγιο από και προς Αρχαία Ολυμπία έχει επίσης κίνηση αλλά έχει σχεδιαστεί λάθος για τους ντόπιους. Έρχονται οι άνθρωποι στις 8 το πρωΐ στον Πύργο από την Ολυμπία για να ψωνίσουν και το τρένο ξαναφεύγει στις εννέα…Τι να προλάβεις να κάνεις σε μια ώρα; Το επόμενο φεύγει στη μία. Δεν μπορούσαν να σχεδιάσουν δρομολόγιο στις 11; ». Λογική η απορία αλλά στην Ελλάδα ζούμε. Και αδικημένο κομμάτι της Ελλάδος είναι η Ηλεία.

«Θα είχαν σωθεί ζωές»

Ο ίδιος υπάλληλος μας λέει ότι το δρομολόγιο Πύργος-Πάτρα με ενδιάμεσους σταθμούς, θα μπορούσε να υπάρχει. Το μόνο που χρειάζεται είναι να γίνει μια συντήρηση στις γραμμές και τίποτε άλλο. «Αν υπήρχε το δρομολόγιο αυτό θα είχαν σωθεί ζωές γιατί δεν θα χρησιμοποιούσαν την κατ’ ευφημισμόν εθνική οδό Πύργου-Πατρών που είναι καρμανιόλα».

Ο παλιός τηλέγραφος

Περπατήσαμε στην αποβάθρα που κάποτε έσφυζε από ζωή και η καρδιά μας ράγισε. Το κεντρικό κτίριο του σταθμού εγκαταλελειμμένο στην τύχη του και στη φθορά του χρόνου. Ξεφτισμένοι σοβάδες, σάπιες ξύλινες πόρτες, σπασμένες καρέκλες και γραφεία, κομπιούτερ της δεκαετίας του ΄90 και οσμή εγκατάλειψης. Σε κάποιο γραφείο ένας πραγματικός θησαυρός: ένας τηλέγραφος που θα έπρεπε να βρίσκεται σε κάποιο μουσείο.
Στο βάθος της αποβάθρας ένα όχημα του ΟΣΕ μιας άλλης εποχής και βαγόνια ηλικίας 40-50 ετών παρατημένα λίγο πιο πέρα. Η ίδια εικόνα και στις γραμμές μπροστά στο σταθμό. Συρμοί που σαπίζουν και των οποίων η τύχη είναι άγνωστη. Το πλιάτσικο από ρομά και όχι μόνο συνεχίζεται. Προ μηνών πήραν από διάβαση του ΟΣΕ τα ηλεκτρονικά μάτια και ότι απέμεινε το έφεραν εργάτες του ΟΣΕ στη αποβάθρα.
«Δεν υπάρχει από κανέναν, κανένα ενδιαφέρον», μας λέει με δάκρυα στα μάτια ένας από τους εναπομείναντες υπαλλήλους και συνεχίζει: «Τον σταθμό, τον ΟΣΕ τον αγαπήσαμε και τον αγαπάμε, αλλά με την δική μας αγάπη δεν βγαίνει τίποτε, αν δεν τον αγαπήσουν και οι άλλοι, αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις»
Σήμερα στον σταθμό του ΟΣΕ στον Πύργο, εργάζονται πέντε τεχνικοί, δύο μηχανοδηγοί, δύο συνοδοί και τέσσερις διοικητικοί. Όλοι με διάθεση να προσφέρουν αλλά η διοίκηση του ΟΣΕ δεν έχει πάρει ακόμη το μήνυμα: Ο σταθμός του ΟΣΕ στον Πύργο πρέπει να ξαναζήσει, το έχει ανάγκη η Ηλεία.



Συντάκτης: Κώστας Ζαφειρίου
Πηγή: patrisnews.com