Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Κατάφερε διέσχισε πεζός τη σήραγγα της Μάγχης και στο τέλος συνελήφθη!



-Επικίνδυνο πέρασμα αφού τα τρένα περνούν από τη σήραγγα με ταχύτητες 140-160 χιλιομέτρων την ώρα. 

-Σουδανός έφτασε στη Βρετανία για να ζητήσει άσυλο αλλά βρέθηκε με… χειροπέδες.



Βαδίζοντας επί ώρες, ο Αμπντούλ Ραχμάν Χαρούν, ένας 40χρονος Σουδανός πρόσφυγας, κατάφερε να διανύσει σχεδόν όλη τη σήραγγα της Μάγχης, μήκους 50 χιλιομέτρων, για να φτάσει στη Βρετανία. Σήμερα, δήλωσε «αθώος» ενώπιον βρετανικού δικαστηρίου.

Ο Χαρούν κατηγορείται για «παρεμπόδιση» της κυκλοφορίας στη σήραγγα, ένα αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση έως και 2 ετών. Έχει προφυλακιστεί και εμφανίστηκε στο δικαστήριο του Καντέρμπουρι μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Ο 40χρονος άνδρας με τα κοντά μαλλιά και το γκρίζο μπλουζάκι φαινόταν εντελώς χαμένος. Αφού διέφυγε από τη χώρα του και διακινδύνευσε τη ζωή του στη σήραγγα, άρχιζε να καταλαβαίνει ότι έχει να αντιμετωπίσει άλλη μια δύσκολη δοκιμασία: να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε ένα δικαστικό σύστημα για το οποίο αγνοεί τα πάντα.

Όταν η δικαστής Αντέλ Ουίλιαμς τον ρώτησε αν δηλώνει «αθώος ή ένοχος», ο Χαρούν – μέσω διερμηνέα, αφού δεν μιλάει αγγλικά – απάντησε «αθώος». Η δικαστής, σπεύδοντας να περάσει στην επόμενη υπόθεση, έβγαλε την απόφασή της: «θα παραμείνει κρατούμενος» μέχρι την επόμενη εμφάνισή του στο δικαστήριο, στις 9 Νοεμβρίου. Η δίκη του έχει οριστεί για την 4η Ιανουαρίου.

Ο Χαρούν δείχνει μπερδεμένος, σαν να μην κατάλαβε, ενδεχομένως λόγω της κακής συνεννόησής του με τον διερμηνέα ο οποίος παραδέχεται ότι δεν καταλαβαίνει καλά την προφορά του Σουδανού. «Θα παραμείνω στη φυλακή;» ρώτησε, εμφανώς στεναχωρημένος. «Ναι, έτσι φοβάμαι», του απάντησε η δικαστής.

Στην ακροαματική διαδικασία, ο συνήγορος του Χαρούν, ο Νίκολας Τζόουνς, υποστήριξε ότι η κατηγορία περί παρεμπόδισης της κυκλοφορίας είναι αβάσιμη και ζήτησε να τεθεί ο πελάτης του υπό την προστασία του άρθρου 31 της Συνθήκης του 1951 του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Η συνθήκη αυτή, που έχει επικυρωθεί από τη Βρετανία, ορίζει ότι οι χώρες «δεν θα επιβάλλουν ποινικές κυρώσεις, λόγω της παράνομης εισόδου ή παραμονής τους, στους πρόσφυγες που φτάνουν από εδάφη όπου απειλείται η ζωή τους ή η ελευθερία τους».

Ο Χαρούν θα έπρεπε «να γίνει δεκτός σαν ήρωας» και όχι να καθίσει στο εδώλιο, είπε από την πλευρά της η Κέιτ Άνταμς, μέλος της οργάνωσης Kent Refugee Help η οποία βοηθά τους φυλακισμένους μετανάστες. «Προκαλεί σοκ να βλέπουμε να διώκεται κάποιος που ήθελε να ζητήσει άσυλο. Ξέρουμε ότι υπάρχει σύρραξη στο Σουδάν και, με βάση το διεθνές δίκαιο, δεν θα έπρεπε να τον αντιμετωπίζουν σαν εγκληματία», τόνισε.

Η Άνταμς επέκρινε και την πολιτική που ακολουθεί η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον όσον αφορά την υποδοχή των μεταναστών. Αντί να βοηθά τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, το Λονδίνο «δαπανά χρήματα για να φτιάξει ηλεκτροφόρους φράχτες», είπε.

Στις 4 Αυγούστου ο Χαρούν κατάφερε να ξεφύγει από όλους τους αστυνομικούς ελέγχους στη Γαλλία και να μπει στη σήραγγα της Μάγχης. Περπατούσε επί ώρες και είχε σχεδόν διανύσει τα 50 χιλιόμετρα της σήραγγας όταν έγινε αντιληπτός από τις βρετανικές δυνάμεις ασφαλείας κοντά στο Φόκστοουν της Αγγλίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στη σήραγγα, όμως για τους πεζούς είναι πολύ επικίνδυνο αφού τα τρένα περνούν από τη σήραγγα με ταχύτητες 140-160 χιλιομέτρων την ώρα.

Πηγή: newsdeast,gr