Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Ο Ολάντ τιμάει τους ήρωες της αμαξοστοιχίας.

Στο προεδρικό μέγαρο θα δεχτεί τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τους Αμερικανούς πολίτες, τον Βρετανό και τον Γάλλο, που απέτρεψαν το μακελειό στο τρένο Thalys.

Στο προεδρικό μέγαρο θα δεχτεί τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τους Αμερικανούς πολίτες, τον Βρετανό και τον Γάλλο, που απέτρεψαν το μακελειό στο τρένο Thalys το βράδυ της Παρασκευής.

Επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος προσκάλεσε στη δεξίωση τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε και την πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Γαλλία, Τζέιν Χάρτλεϊ, ενώ παρόντες θα είναι επίσης ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και πολλά μέλη της κυβέρνησής.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στους τρεις Αμερικανούς και χαιρέτισε την "ασυνήθιστη γενναιότητα" που επέδειξαν. Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός πρόεδρος τους εξέφρασε "την ευγνωμοσύνη του (...) για τις ηρωικές πράξεις τους" και "την υπερηφάνεια όλων των Αμερικανών" για το θάρρος τους.

Οι τρεις Αμερικανοί είναι ο 22χρονος πεζοναύτης Άλεκ Σκαρλάτος, ο στενός φίλος του Σπένσερ Στόουν που υπηρετεί στην αμερικανική πολεμική αεροπορία και ο φοιτητής Άντονι Σάντλερ που αφόπλισαν τον δράστη με τη βοήθεια του 62χρονου Βρετανού Κρις Νόρμαν. 

Η Γαλλία θα τιμήσει επίσης έναν Γάλλο πολίτη, τα στοιχεία του οποίου δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, που ήταν ο πρώτος που είδε τον ένοπλο και επιχείρησε να τον σταματήσει αλλά δέχτηκε καταιγισμό πυρών και αναγκάστηκε να υποχωρήσει.

Ο Στόουν, που έπαιξε ρόλο-κλειδί στην εξουδετέρωση του ενόπλου, βγήκε απόψε από το νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί , χωρίς να κάνει δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης. Το πρωί υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση διάρκειας δυόμισι ωρών καθώς, όπως αποκάλυψε ο Κρις Νόρμαν, δέχτηκε πολλές μαχαιριές από τον δράστη και ο αντίχειράς του σχεδόν αποκόπηκε. "Χωρίς τον Σπένσερ θα ήμασταν όλοι νεκροί", υπογράμμισε.

Ο Σπένσερ Στόουν έκανε διακοπές στην Ευρώπη με τους δύο φίλους του με τους οποίους μεγάλωσαν μαζί στην Καλιφόρνια. "Ήταν ο πρώτος που όρμησε επάνω του (...) κανείς από τους υπόλοιπους δεν τραυματίστηκε όπως ο Σπένσερ, κι όμως δεν έδειξε φόβο" είπε ο Σάντλερ, που είναι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Σακραμέντο.

Ο 23χρονος Σάντλερ είπε ότι όλα συνέβησαν πολύ γρήγορα τη στιγμή που ο ένοπλος προσπάθησε να ξεμπλοκάρει το όπλο του που φαινόταν ότι είχε πάθει κάποια εμπλοκή. "Ξύπνησα και είδα τους άλλους να σκύβουν και αναρωτιόμουν "Γιατί σκύβουν όλοι; Τότε γύρισα και τον είδα, ο ένοπλος είχε μόλις μπει στο βαγόνι με το Καλάσνικοφ και σκέφτηκα: Αυτό συμβαίνει στ' αλήθεια. Τρέξαμε όλοι και προσπαθήσαμε να κάνουμε ότι μπορούσαμε και τον χτυπήσαμε για να μην πυροβολήσει κανέναν. Τράβηξε ένα κοπίδι και μαχαίρωσε τον Σπένσερ", αφηγήθηκε.

"Δεν είμαι παρά ένας φοιτητής (...) Ήρθα με τα φιλαράκια μου για το πρώτο μου ταξίδι στην Ευρώπη και συλλάβαμε έναν τρομοκράτη. Είναι τρελό!" κατέληξε.
Οι γονείς και των τριών νεαρών δήλωσαν υπερήφανοι για τα παιδιά τους και ευτυχείς που όλα τελείωσαν καλά. "Επιστρέφει κάποιος από το Αφγανιστάν και πρέπει να δώσει μάχη ενώ κάνει διακοπές με το τρένο στην Ευρώπη", είπε ο Εμμανουήλ Σκαρλάτος για τον γιο του ο οποίος φοιτά στο κολέγιο και εργάζεται στο πολυκατάστημα Costco ενώ ταυτόχρονα υπηρετεί και στην Εθνοφρουρά.

Μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς από το σπίτι του στο Ρόζεμπεργκ του Όρεγκον ο πατέρας Σκαρλάτος είπε ότι ο Άλεκ και ο Στόουν είναι σαν αδέλφια αφού μεγάλωσαν μαζί στο Καρμάικλ της Καλιφόρνιας, ότι εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο και αλληλοϋποστηρίζονται.

"Προσπαθούμε ακόμη να το συνειδητοποιήσουμε αλλά είμαστε υπερήφανοι γι' αυτόν" είπε ο πατέρας του Άντονι Σάντλερ, --που ονομάζεται επίσης Άντονι-- εξηγώντας ότι οι τρεις νέοι γνωρίζονται από τα σχολικά τους χρόνια. 

Ο πρεσβύτερος Άντονι Σάντλερ, που είναι πάστορας στην Εκκλησία των Βαπτιστών του Σίλο, στο Σακραμέντο, τόνισε: "Ευγνωμονούμε πολύ τον Θεό που δεν τραυματίστηκε ή δεν σκοτώθηκε" ενώ, όταν ρωτήθηκε αν ο γιος του θα συνεχίσει τις διακοπές του, απάντησε: "Όχι, το ταξίδι έλαβε τέλος. Φτάνει τόσο. Θα γυρίσει σπίτι το συντομότερο δυνατόν".

Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης απέναντι στους τρεις νεαρούς, η γαλλική σιδηροδρομική εταιρεία SNCF ανακοίνωσε ότι θα οργανώσει μια επίσκεψη στη Γαλλία για τις οικογένειές τους, εάν το επιθυμούν.

Ο Βρετανός Κρις Νόρμαν, που είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, ζει στη Γαλλία εδώ και 20 χρόνια. "Δεν με θεωρώ ήρωα (...) Σκέφτηκα: εντάξει λοιπόν, μάλλον θα πεθάνω, οπότε, ας το κάνω" είπε αναφερόμενος στη δική του συμμετοχή στην ακινητοποίηση του ενόπλου.

Γνωστός στις αρχές πολλών ευρωπαϊκών χωρών ο 26χρονος δράστης

Ο δράστης της αποτυχημένης επίθεσης στο τρένο Thalys, ένας νεαρός Μαροκινός που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στο Βέλγιο, μετά από ένα πέρασμα από τη Συρία, είχε εντοπιστεί από τα ραντάρ πολλών ευρωπαϊκών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών, χωρίς ωστόσο καμία από αυτές να τον παρακολουθεί συστηματικά.

Τον Φεβρουάριο του 2014 οι ισπανικές αρχές ενημέρωσαν τις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας για τον Αγιούμπ Ελ Χαζάνι, που θα κλείσει τα 26 στις 3 Σεπτεμβρίου, επειδή θεωρούσαν ότι είναι μέλος ενός ριζοσπαστικό ισλαμιστικού κινήματος.

Το σήμα αυτό της Μαδρίτης οδήγησε τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI) να συντάξει φάκελο, με τη σήμανση "S" για τον Ελ Χαζάνι, προκειμένου να τον εντοπίσει στην περίπτωση που έφτανε στη Γαλλία, εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ. 

Ο 26χρονος φέρεται ότι διέμενε το 2014 στην Ισπανία και το 2015 στο Βέλγιο.
"Ο κύριος αυτός ζούσε στο Βέλγιο, ανέβηκε στο τρένο στο Βέλγιο έχοντας όπλα που αναμφίβολα απέκτησε στο Βέλγιο. Και είχε χαρτιά από την Ισπανία" ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στην υπόθεση. Έχοντας κάρτα διαμονής, ο νεαρός μπορούσε επομένως να μετακινείται ελεύθερα στον Χώρο Σένγκεν.

Στις μετακινήσεις του αυτές τράβηξε την προσοχή πολλών υπηρεσιών πληροφοριών. Αρχικά στην Ισπανία, με αφορμή "σκληρές ομιλίες του που νομιμοποιούσαν τον τζιχάντ (ιερό πόλεμο) στα τζαμιά της Αλγεσίρας", στην περιοχή του Γιβραλτάρ. Ήταν επίσης γνωστός στις αρχές για διακίνηση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με μια πηγή των ισπανικών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών, ο ύποπτος έζησε επί επτά χρόνια στην Ισπανία, από το 2007 μέχρι τον Μάρτιο του 2014, αρχικά στη Μαδρίτη και κατόπιν στην Αλγεσίρας. Στη συνέχεια μετακόμισε στη Γαλλία. "Από εκεί έφυγε για τη Συρία και μετά επέστρεψε στη Γαλλία", πρόσθεσε η ίδια πηγή. 

Δεν είναι γνωστό ωστόσο πόσο χρονικό διάστημα παρέμεινε στις χώρες αυτές.
Στις αρχές του 2014 η Μαδρίτη ενημέρωσε τις γαλλικές αρχές για την πιθανή άφιξη του Ελ Χαζάνι σε γαλλικό έδαφος, όμως ο νεαρός δεν εντοπίστηκε. Οι Γάλλοι "δεν άκουσαν τίποτα άλλο για αυτόν μέχρι τις 10 Μαΐου", σημείωσε μια πηγή. Την ημέρα εκείνη έμαθαν από τις γερμανικές υπηρεσίες ότι ετοιμαζόταν να φύγει από το Βερολίνο με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Λίγο αργότερα, οι Ισπανοί αναφέρουν στο Παρίσι ότι ο άνδρας αυτός έχει εγκατασταθεί πλέον στο Βέλγιο όπου είναι "γνωστός από τις υπηρεσίες", σύμφωνα μετον υπουργό Δικαιοσύνης Κόεν Χέενς.

"Δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο που θα επέτρεπε να τον εντοπίσουμε, να ξέρουμε ποια ακριβώς στιγμή εγκαταστάθηκε στο Βέλγιο. Φαινόταν ότι ήταν κάποιος που ταξίδευε εντός της Ευρώπης" είπε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ μιλώντας στη βελγική τηλεόραση.

Ο νεαρός, ένα "μικροκαμωμένος, αδύνατος, όχι πολύ δυνατός" άνδρας, σύμφωνα με την περιγραφή που έδωσε ο Κρις Νόρμαν, ένας από τους επιβάτες που βοήθησαν στην εξουδετέρωσή του, συνελήφθη στον σιδηροδρομικό σταθμό του Αράς το βράδυ της Παρασκευής. Εκτός από ένα Καλάσνικοφ και εννέα γεμιστήρες, είχε στην κατοχή του ένα αυτόματο πιστόλι Λούγκερ, έναν γεμιστήρα των 9 χιλιοστών και ένα κοπίδι.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ - euro2dey