Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Μειώσεις – σοκ στις συντάξεις.

Από τον Σεπτέμβριο και για τρεις μήνες 2,5 εκατ. συνταξιούχοι θα πληρώνουν αναδρομικά την αυξημένη εισφορά ασθένειας.

Μειώσεις κάθε μήνα θα έχουν ως τον Δεκέμβριο 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι, καθώς η αυξημένη εισφορά 6% που πλήρωσαν χθες για ασθένεια, ήταν μόνο για τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου, χωρίς τις αναδρομικές κρατήσεις για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο οι οποίες θα επιβληθούν σε τρεις δόσεις από τις συντάξεις του Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου!

Οι συνταξιούχοι θα πάρουν λιγότερα τον επόμενο μήνα και ακόμη λιγότερα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο!
Το σοκ των μειώσεων δηλαδή θα είναι συνεχές για ένα τρίμηνο έως ότου ολοκληρωθεί η αναδρομική κράτηση της αυξημένης εισφοράς ασθενείας που ισχύει από την 1η Ιουλίου.

Με τον τρόπο αυτό αποφάσισε η απερχόμενη κυβέρνηση να εφαρμόσει την απόφαση για την αύξηση της εισφοράς ασθενείας από 4% σε 6% για τις κύριες συντάξεις και να επιβάλει ανάλογη εισφορά-μείωση 6% στις επικουρικές συντάξεις.

Η εισφορά στην κύρια σύνταξη θα υπολογίζεται επί του αρχικού ποσού δηλαδή επί της σύνταξης που είχαν οι δικαιούχοι στις 31/12/2009, πριν επιβληθούν οι περικοπές του Μνημονίου. Στη συνέχεια το ποσό που θα προκύπτει θα αφαιρείται από τη σύνταξη που παίρνουν σήμερα δηλαδή θα μπαίνει το 2% σε σύνταξη 2.000 ευρώ και τα 40 ευρώ της μείωσης που προκύπτει από την εισφορά αυτή, θα αφαιρούνται από τις καταβαλλόμενες συντάξεις.

Στις επικουρικές η μείωση 6% επιβάλλεται στα καταβαλλόμενα ποσά δηλαδή στις συντάξεις που παίρνουν οι δικαιούχοι μετά από όλες τις περικοπές. 

Η εισφορά ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιουλίου, αλλά από τις αποδοχές των συνταξιούχων έγινε η κράτηση μόνο για ένα μήνα, τον Σεπτέμβριο, που σημαίνει ότι η εισφορά που αναλογεί στους μήνες και στις συντάξεις Ιουλίου και Αυγούστου, θα κρατηθεί από τις συντάξεις των επόμενων τριών μηνών, καθώς το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να σπάσει τις αναδρομικές κρατήσεις σε τρεις δόσεις!

Ετσι για παράδειγμα, συνταξιούχος με αρχική σύνταξη 1.000 ευρώ πλήρωνε μέχρι τον Αύγουστο εισφορά ασθενείας 4%, και έπαιρνε 960 ευρώ. Χθες που μπήκε η αύξηση της εισφοράς κατά 2% η σύνταξη μειώθηκε κατά 20 ευρώ και πήρε 940 ευρώ. Για τους επόμενους τρεις μήνες η σύνταξη θα μειώνεται κάθε φορά, καθώς θα κρατηθούν οι αναδρομικές χρεώσεις από την εισφορά ασθενείας για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δηλαδή θα έχει επιπλέον κράτηση 40 ευρώ που θα μοιραστεί σε 3 δόσεις, δηλαδή κάθε μήνα η σύνταξη θα μειώνεται κατά 13,33 ευρώ. Ετσι στο τέλος Σεπτεμβρίου που θα πάρει τη σύνταξη Οκτωβρίου οι αποδοχές του θα μειωθούν στα 926 ευρώ, στο τέλος Οκτωβρίου η σύνταξη του Νοεμβρίου θα είναι ακόμη πιο κάτω στα 913 ευρώ και στη σύνταξη του Δεκεμβρίου, θα πάρει 900 ευρώ, οπότε θα έχει κλείσει και ο λογαριασμός των αναδρομικών μειώσεων. Στο τέλος Δεκεμβρίου που θα πάρει τη σύνταξη Ιανουαρίου, οι αποδοχές του δεν θα έχουν αναδρομικές μειώσεις παρά μόνο την κανονική εισφορά ασθενείας και το ποσό θα επανέλθει στα 940 ευρώ.


ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
Πηγή: e-typos.com