Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Τουλάχιστον 7.000 πρόσφυγες έφτασαν στη Σερβία τη νύχτα του Σαββάτου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Περισσότεροι από 7.000 μετανάστες έφτασαν στη Σερβία τη νύχτα του Σαββάτου, αφού διέσχισαν την ΠΓΔΜ, ανακοίνωσε από τη Γενεύη η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR), την ίδια ώρα που η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού προειδοποιούσε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί δραματικά.
"Περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι έφτασαν στη Σερβία τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή, αφού κατάφεραν να περάσουν από την Ελλάδα στην ΠΓΔΜ και να πάρουν το τρένο στη Γευγελή", ανέφερε στην ανακοίνωσή της η HCR.

"Εκατοντάδες βρίσκονται ακόμη στα σύνορα και αναμένονται και άλλοι" πρόσθεσε η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ που εδρεύει στη Γενεύη.

Η Υπάτη Αρμοστεία τόνισε ότι οι αρχές της ΠΓΔΜ έχουν διαβεβαιώσει ότι θα αφήσουν ανοιχτά τα σύνορα για τους πρόσφυγες και ζήτησε να οργανωθεί καλύτερα η υποδοχή των ανθρώπων αυτών, δηλώνοντας έτοιμη να βοηθήσει τόσο τα Σκόπια, εάν χρειαστεί, όσο και την Ελλάδα.

Στη Σερβία, η HCR βοηθά τις τοπικές αρχές και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να υποδεχτούν τους πρόσφυγες στο διαμετακομιστικό κέντρο του Πρέσεβο. Εκπρόσωποι του ΟΗΕ μοίρασαν κάποια τρόφιμα και, κατόπιν αιτήματος της σερβικής Κυβέρνησης, εξετάζουν πώς θα παράσχουν περισσότερη βοήθεια, όπως στρώματα και σκηνές.

"Η HCR εκτιμά ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ για να επιλυθεί το πρόβλημα που δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα και επηρεάζει όλη την Ευρώπη. Καλούμε και πάλι τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εντείνουν τη βοήθειά τους προς την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ και τη Σερβία", δήλωσε ο Διευθυντής της Υπάτη Αρμοστείας για την Ευρώπη Βενσάντ Κοσετέλ.

Η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου ζήτησε και αυτή "περισσότερη συνεργασία και συλλογικές προσπάθειες" για να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων, προειδοποιώντας ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ημέρες.

Στο μεταξύ, "αντιμέτωποι με ένα αβέβαιο μέλλον συνεχίζουν να είναι οι χιλιάδες άνθρωποι που πέρασαν στην ΠΓΔΜ" τονίζει ο Γιώργος Κοσμόπουλος, επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας που βρίσκεται στα νότια σύνορα της ΠΓΔΜ.

"Για πολλούς ανθρώπους, το πέρασμα αυτών των συνόρων είναι απλώς ένα ακόμη βήμα σε ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι προς έναν άλλο προορισμό στην Ευρώπη. Η κρίση μπορεί να έχει τώρα καταλαγιάσει, αλλά δεν έχει τελειώσει" αναφέρει σε ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Πηγη: typos.com.cy