Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Επισπεύδεται η κατασκευή του φράκτη στην Ουγγαρία.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. «Ανθρωπιστική καταστροφή» εκτιμά η Σερβία ότι θα προκαλέσει ο φράκτης που κατασκευάζει η Ουγγαρία στα σύνορα των δύο χωρών. Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της Βουδαπέστης, ο φράκτης θα είναι έτοιμος στα τέλη Αυγούστου και όχι στα τέλη Νοεμβρίου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.
Η Ουγγαρία ανήκει στη Ζώνη Σένγκεν, γι’ αυτό και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που κατευθύνονται προς τη Βόρεια Ευρώπη την προτιμούν ως πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε σχέση με άλλες χώρες-μέλη, όπως η Κροατία ή η Ρουμανία, οι οποίες δεν ανήκουν στη Ζώνη Σένγκεν. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ουγγαρίας, Ζολτάν Κόβατς, είπε ότι ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Σάντορ Πίντερ, ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο ότι ο φράκτης, ύψους 4 μέτρων και μήκους 175 χιλιομέτρων, θα είναι έτοιμος ώς τις 31 Αυγούστου.
«Φοβάμαι ότι θα αντιμετωπίσουμε ανθρωπιστική καταστροφή, όταν χιλιάδες άνθρωποι που θα θέλουν να φύγουν από τη Σερβία δεν θα μπορούν», δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Αλεξάνταρ Βουλίν. «Τώρα είναι καλοκαίρι, μπορούμε να τους βάλουμε σε σκηνές και αντέχουν. Τι θα κάνουμε όμως με γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και αρρώστους όταν έχει μείον 20 βαθμούς; Η Σερβία δεν θα γίνει κέντρο υποδοχής εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών. Ούτε εμείς έχουμε τη δυνατότητα ούτε αυτοί το θέλουν», υποστήριξε ο Σέρβος υπουργός.
«Ο αριθμός των ανθρώπων υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες του κράτους», σημείωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης Κέντρο Ασύλου, Ράντος Τζούροβιτς. «Ολη αυτή η υπόθεση πρέπει να αντιμετωπιστεί σε πολύ υψηλότερο επίπεδο», προσέθεσε ο ίδιος.
Η σερβική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δαπανά 15.000 ευρώ ημερησίως για μέτρα υποστήριξης των προσφύγων και μεταναστών και ότι έχει ανοίξει νέο κέντρο υποδοχής στον Νότο της χώρας. Αλλά τίποτα από αυτά δεν φαίνεται στον Βορρά, στη Σουμπότιτσα, όπου βρίσκονται όσοι προσπαθούν να περάσουν στην Ουγγαρία. Στο Βελιγράδι, το πάρκο κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό έχει μετατραπεί σε καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών.
Περίπου 100.000 άνθρωποι, καταγόμενοι κυρίως από εμπόλεμες ζώνες όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, έχουν εισέλθει φέτος στην Ουγγαρία, προσπαθώντας να φθάσουν στη Βόρεια Ευρώπη. Οι αριθμοί του μεταναστευτικού ρεύματος που διέρχεται από τα Βαλκάνια είναι πολύ μεγαλύτεροι από τους αριθμούς όσων φθάνουν στη Βρετανία. Παρ’ όλα αυτά, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον έκανε χθες λόγο για «σμήνος ανθρώπων» που θέλει να εισέλθει στη χώρα, προξενώντας την οξύτατη αντίδραση της αντιπολίτευσης. «Ο πρωθυπουργός πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι μιλάει για ανθρώπους και όχι για έντομα», είπε χαρακτηριστικά η μεταβατική πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος, Χάριετ Χάρμαν. Από την αντίθετη κατεύθυνση ήταν τα βέλη του επικεφαλής του ξενοφοβικού UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ. «Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να ακουστεί σκληρός. Αλλά αν εννοεί αυτά που λέει ή όχι, είναι άλλο θέμα».
Ο επικεφαλής της επιτροπής εσωτερικών υποθέσεων της βρετανικής Βουλής, Κιθ Βαζ, υποστήριξε ότι είναι λάθος να εστιάζει η προσοχή στο τι συμβαίνει στα στενά της Μάγχης. «Νομίζω ότι εστιάζουμε λάθος. Οταν κάποιοι έχουν φθάσει στο Καλαί, είναι ήδη πολύ αργά. Το πρόγραμμα εστιάζεται θεμελιωδώς στην αποτυχία της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση στην Ιταλία και την Ελλάδα», είπε. «Δεν είναι βρετανικό ή γαλλικό πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και θα χειροτερέψει», σημείωσε ο ίδιος.
Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν χθες τον 10ο θάνατο πρόσφυγα στο Καλαί από τις αρχές Ιουνίου. O άνδρας είχε τραυματισθεί στο κεφάλι την Κυριακή, καθώς επιχειρούσε να πηδήξει σε τρένο που διέσχιζε τη σήραγγα, και υπέκυψε χθες στα τραύματά του.

Πηγή: kathimerini.gr