Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Αυτή είναι η «προίκα» του νέου Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας.


Στο ταμείο θα περιέλθουν, ιαματικές πηγές, μαρίνες, ολυμπιακές εγκαταστάσεις και πιθανότατα συμμετοχές του Δημοσίου σε κρατικές εταιρείες όπως ο ΟΣΕ, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, οι τράπεζες ή ακόμη και μελλοντικά έσοδα από τους διαγωνισμούς για τους υδρογονάνθρακες.
Με μια τεράστια περιουσία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προικοδοτείται το Ταμείο Εθνικού ή Δημόσιου Πλούτου, το οποίο πρέπει να συσταθεί με βάση το τρίτο Μνημόνιο. Μια δημόσια περιουσία που περιλαμβάνει ακίνητα, υποδομές, συμμετοχές σε κρατικές εταιρείες και μετοχές τραπεζών.

Ωστόσο, το νέο Ταμείο, μετάλλαξη του ΤΑΙΠΕΔ, θα στηριχθεί κατά κύριο λόγο στην παραχώρηση ακινήτων - φιλέτων που παραμένουν εδώ και δεκαετίες ανεκμετάλλευτα. Στόχος η είσπραξη εσόδων είτε απευθείας είτε με τιτλοποιήσεις μελλοντικών εισπράξεων για ακίνητα που μπορούν να αξιοποιηθούν σε βάθος χρόνου.
Αλλωστε, η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει τη δημιουργία ενός αποθέματος 50 δισ. σε βάθος 30ετίας, δηλαδή θα μπορούσε το κράτος να εισπράττει από αποκρατικοποιήσεις ή ακίνητα περί το 1,7 δισ. ευρώ ετησίως.

Αυτή είναι η «προίκα» του νέου Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΗτΣ», βασικός κορμός της νέας «προίκας» του Ταμείου των 50 δισ. ευρώ θα είναι τα 1.000 ακίνητα που είχαν περάσει στον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ. Παράλληλα, αν και είναι δύσκολο το «ξεκαθάρισμα» της δημόσιας περιουσίας, το Ταμείο έχει τον έλεγχο της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Η εταιρεία αυτή έχει ένα χαρτοφυλάκιο άνω των 70.000 ακινήτων σε όλη την Ελλάδα, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή για το αποθεματικό που πρέπει να δημιουργηθεί.
Παράλληλα, στο Ταμείο θα περιέλθουν λιμάνια, αεροδρόμια, ξενοδοχεία,  ιαματικές πηγές ιαματικές πηγές, μαρίνες, ολυμπιακές εγκαταστάσεις και πιθανότατα συμμετοχές του Δημοσίου σε κρατικές εταιρείες όπως ο ΟΣΕ, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, οι τράπεζες ή ακόμη και μελλοντικά έσοδα από τους διαγωνισμούς για τους υδρογονάνθρακες., μαρίνες, ολυμπιακές εγκαταστάσεις και πιθανότατα συμμετοχές του Δημοσίου σε κρατικές εταιρείες όπως ο ΟΣΕ, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, οι τράπεζες ή ακόμη και μελλοντικά έσοδα από τους διαγωνισμούς για τους υδρογονάνθρακες.τικές πηγές, μαρίνες, ολυμπιακές εγκαταστάσεις και πιθανότατα συμμετοχές του Δημοσίου σε κρατικές εταιρείες όπως ο ΟΣΕ, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, οι τράπεζες ή ακόμη και μελλοντικά έσοδα από τους διαγωνισμούς για τους υδρογονάνθρακες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο θα δημιουργηθεί στα πρότυπα ενός sovereign fund που διαθέτουν αρκετές αραβικές χώρες.
Αυτή είναι η «προίκα» του νέου Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει μια σειρά από «γκρίζες» ζώνες και ερωτήματα με κυριότερο ποιο θα είναι το χαρτοφυλάκιο του Ταμείου και πώς μπορεί αυτό να αποδώσει έσοδα. Διότι και στο παρελθόν η ακίνητη περιουσία χρησιμοποιήθηκε επικοινωνιακά, αλλά τελικά δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα με τα ακίνητα που θα περιέλθουν στο υπερταμείο είναι:
Αυτή είναι η «προίκα» του νέου Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας
• Τα 1.000 ακίνητα που έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ. Η λίστα περιλαμβάνει 3.000 ακίνητα που είναι άμεσα αξιοποιήσιμα όμως τα 1.000 θεωρούνται πιο ώριμα. Περιλαμβάνονται το Πρασονήσι Ρόδου, το πρώην Βασιλικό Κτήμα στο Τατόι, το χιονοδρομικό κέντρο στο Καϊμακτσαλάν, εκτάσεις στην Ερμιόνη Αργολίδος, πλησίον των δημοφιλών καλοκαιρινών προορισμών, εκτάσεις στην Ηλεία (Κυλλήνη, Ζαχάρω κ.λπ.) και τη Μεσσηνία (Πύλος, κ.ά.). Ακόμη εκτάσεις στον νομό Πέλλας (εκτάσεις στο όρος Βόρας, στον Άγιο Αθανάσιο και στη λίμνη Βεγορίτιδα), σε παραθαλάσσιες περιοχές της Χαλκιδικής (Βουρβουρού, Τορώνη συνολικής έκτασης 160 στρεμμάτων) και εμπορικά αστικά ακίνητα σε Κολωνάκι, Ψυχικό, κέντρο της Αθήνας.
 53 στρέμματα παραθαλάσσιας έκτασης στην Κυλλήνη, 55 στρέμματα παραθαλάσσιας έκτασης στο Pευκί Εύβοιας, 26 στρέμματα στη Σαντορίνη, 145 στρέμματα στην Κέρκυρα, 180 στρέμματα στην παραλία της Ζαχάρως.
• Η Αθηναϊκή Ριβιέρα. Τα «φιλέτα» της παραλιακής της Αττικής, μεταξύ αυτών, η έκταση από το Ταε Κβον Ντο στο Φάληρο έως το ΣΕΦ αλλά και εκτάσεις από Βάρκιζα έως Σούνιο με κυριότερο τις «Αλυκές» στην Ανάβυσσο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται συνολική αξιοποίηση της έκτασης από το Ταε Κβον Ντο στο Φάληρο έως το ΣΕΦ. Εκτιμάται ότι στον συγκεκριμένο χώρο μπορούν να γίνουν επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ.
• Ολα τα Ολυμπιακά ακίνητα που παραμένουν κτίρια «φαντάσματα». Μεταξύ αυτών το κλειστό στο Γαλάτσι, ολυμπιακές εγκαταστάσεις σε Ηράκλειο, Βόλο, Θεσσαλονίκη αλλά και η καλύτερη αξιοποίηση του ΟΑΚΑ και του ΣΕΦ ή το Κωπηλατοδρόμιο στον Σχινιά και το Κέντρο Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο.
• Τα Ξενία σε όλη την Ελλάδα, καθώς και περί τα 900 ακίνητα σε παραθαλάσσιες περιοχές, για τα οποία όμως πρέπει να υπάρξουν προτάσεις αξιοποίησης υπό συγκεκριμένες προδιαγραφές.
• Ο Αστέρας Βουλιαγμένης, η περίπτωση του οποίου θα επανεξεταστεί και πιθανότατα να υπάρξει νέος διαγωνισμός, o οποίος όμως δύσκολα θα δώσει τα 300 και πλέον εκατ. ευρώ του πρώτου.
• Ακίνητα ασφαλιστικών ταμείων και φορέων του Δημοσίου. Κυρίως μεγάλα κτίρια που παραμένουν αναξιοποίητα και θα μπορούσαν να στεγάσουν κρατικές υπηρεσίες.
 Η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων ανέρχεται σε 1,43 δισ. ευρώ, με το ΙΚΑ να διαθέτει τα περισσότερα: 202 ακίνητα αξίας 670 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων με 73 ακίνητα αξίας 148,8 εκατ. ευρώ. Άλλοι φορείς με μεγάλη ακίνητη περιουσία είναι το ΝΑΤ (21 ακίνητα αξίας 132 εκατ. ευρώ), το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης που προέκυψε από την ένωση των επικουρικών ταμείων (57 ακίνητα αξίας 130 εκατ. ευρώ) και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (9 ακίνητα αξίας 130 εκατ. ευρώ).
• Το Ελληνικό. Η έκταση που έχει παραχωρηθεί με τίμημα πάνω από 900 εκατ. ευρώ. Θα μπορούσε να ενταχθεί στο Ταμείο η μελλοντική εισροή εσόδων από την αξιοποίηση του «φιλέτου».
• Ακίνητα όπως το κτήμα στο Τατόι, η πρώην ναυτική βάση στις Γούρνες (έκτασης 738 στρεμμάτων), η πρώην Φωνή της Αμερικής στην Ξάνθη (παραθαλάσσια έκταση 7.990 στρεμμάτων), περισσότερα από 200 στρέμματα παραθαλάσσια στο Ρίο - Αντίρριο.
Τι θα γίνει με την περιουσία των τραπεζών;
Υπάρχουν και πολλά άλλα «ασημικά» για τα οποία δεν έχουν γίνει ακόμη συγκεκριμένες προτάσεις. Στο Ταμείο φαίνεται πάντως ότι θα ενταχθούν τα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου για τα οποία υπάρχουν αντιδράσεις ως προς την ιδιωτικοποίησή τους. Επίσης, τα έσοδα από την πώληση των 14 αεροδρομίων στη γερμανική Fraport και πιθανότατα ο ΟΣΕ και ο ΑΔΜΗΕ η Εγνατία Οδός, μαρίνες, ενεργειακές εταιρείες. Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει με την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου κι αν η περιουσία αυτή εντάσσεται στο Ταμείο Εγγυοδοσίας.
Ιδιαίτερο κεφάλαιο στην προσπάθεια αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας αποτελούν οι τράπεζες και η περιουσία που οι ίδιες κατέχουν. Οχι μόνο οι θυγατρικές τους, όπως η Financebank για την Εθνική, αλλά και τα σημαντικά ακίνητα που διαθέτουν.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κατέχουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία και συμμετοχές σε εταιρείες real estate. Για παράδειγμα, η Eurobank είναι ακόμη μέτοχος στην Grivalia με ένα ποσοστό γύρω στο 20%. Η τράπεζα διαθέτει επίσης σημαντικό χαρτοφυλάκιο κατοικιών, οικοπέδων, επαγγελματικών ακινήτων που τα διαχειρίζεται η Eurobank Property Services.
Στην Εθνική Τράπεζα ανήκει το 34% της Εθνικής Πανγαία, η οποία διαθέτει 269 εμπορικά ακίνητα αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ και ετοιμάζεται να εισέλθει στο ΧΑ με όχημα την Mig Real Estate, την οποία απέκτησε προ μηνών. Χαρακτηριστικά ακίνητα της εταιρείας είναι το κτίριο Καρέλα που στεγάζεται η Cosmote, τα 14 κτίρια του Δημοσίου που απέκτησε με sale and leace back κ.λπ.
Η Πειραιώς διαθέτει σημαντικά ακίνητα σε Ελλάδα και Βαλκάνια, καθώς και το σύνολο των μετοχών της Trastor. Τέλος η Alpha έχοντας την Alpha Αστικά Ακίνητα διαθέτει σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων.
Για 99 χρόνια

Τα 25 νησιά και βραχονησίδες που μπορούν να παραχωρηθούν

Η «προίκα»

Ξεχωριστή «προίκα» στο νέο υπερ-ταμείο θα αποτελέσουν τουλάχιστον 25 νησιά και βραχονησίδες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προσελκύοντας επενδυτές από τον χώρο του τουρισμού. Πρόκειται για μια λίστα που είχε ξεχωρίσει η προηγούμενη κυβέρνηση και τα οποία θα μπορούσαν να παραχωρηθούν προς ενοικίαση για 99 χρόνια. Η επιλογή έγινε από τα 598 συνολικά που έχει στην κατοχή του το ελληνικό δημόσιο. Τα 25 αυτά ακίνητα έχουν μια συνολική έκταση άνω των 15.500 στρεμμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 598 καταγεγραμμένα νησάκια που ανήκουν στο κράτος και υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, τα 400 είναι πλήρως ελεύθερα, ενώ για τα υπόλοιπα υπάρχουν διεκδικήσεις από ιδιώτες ή από μοναστήρια.
Ωστόσο, και από τα 400, σύμφωνα με τα στοιχεία από τα μητρώα των Κτηματικών Υπηρεσιών, μόλις 50 ή το πολύ 100 νησάκια θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα εθνικό σχέδιο αξιοποίησης με σύμπραξη δημοσίου με ιδιώτες.
Πάντως, υπάρχουν αρκετά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν ώστε να υπάρξει αξιοποίησή τους. Μεταξύ αυτών, το μέγεθος του νησιού και η μορφολογία του, καθώς πολλά από τα 598 τέτοια νησιά δεν πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές. Ακόμη, οι χρήσεις γης, η απόσταση από την ακτή, η σύνδεση με τα δίκτυα, δηλαδή ρεύμα, νερό, λύματα.
Τα 25 νησιά της λίστας είναι:
1. Σύβοτα
Μπέλα Βράκα: Εχει έκταση 154 στρέμματα και είναι το μικρότερο από τα τρία νησιά απέναντι από το χωριό Σύβοτα. Η περιοχή θεωρείται η «Καραϊβική της Ελλάδας» εξαιτίας της μοναδικής ομορφιάς της. Μια αμμώδης λωρίδα, πολύ ρηχή, συνδέει τη στεριά με το νησάκι, δημιουργεί μια εκπληκτική παραλία και η προοπτική τουριστικής αξιοποίησης θα ήταν εξαιρετική.
Μαύρο Ορος και Αγιος Νικόλαος. Το πρώτο έχει έκταση 742 στρέμματα και το δεύτερο 540 στρέμματα. Βρίσκονται μέσα στον κόλπο που σχηματίζεται στα Σύβοτα και είναι σε κοντινή απόσταση από την ακτή, οπότε μπορούν να παραχωρηθούν για την ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων.
2. Αλόννησος
• Βραχονησίδες Μανώλας, 96 στρέμματα, Μίκρο, 83 στρέμματα, Στρογγυλό 15 στρέμματα, Σκαντήλι. Αλλα νησάκια είναι η Ψαθούρα, Ψαθονήσι, το σύμπλεγμα Σκάντζουρα, οι νήσοι Αδελφοί, οι Μούλες, το Σκαντίλι το οποίο έχει έκταση 217 στρέμματα. Το νησί Στρογγυλό, πάντως, έχει προβλήματα με το Αγιο Ορος, καθώς διεκδικείται από μοναστήρι.
3. Ανδρος
• Δύο νησιά στον δήμο Ανδρου, το Λαγονήσι 11 στρέμματα και το Μεγάλο Νησί 20 στρέμματα. Στη θαλάσσια περιοχή υπάρχουν δεκάδες άλλα νησάκια όπως το Πρασονήσι, η Κοπητήτα, τα Γαυριονήσια (8 νησάκια κοντά στο Γαύριο).
4. Μήλος
• Νησίδα Αγιος Γεώργιος, 120 στρέμματα. Βρίσκεται μεταξύ της Μήλου και της Κιμώλου μαζί με τις νησίδες Κασσέλες, Πήτα, Μανωλονήσι και Άγιος Ευστάθιος ή Πυργί.
5. Σύρος
• Νήσος Σχοινονήσι, 42 στρέμματα, Ασπρονήσι, 110 στρέμματα, Ψαθονήσι, 6 στρέμματα. Ακατοίκητα νησάκια σε μικρή απόσταση από την εκπληκτική παραλία της Σύρου, Αγκαθωπές.
6. Πόρος
• Νησί Πλατεία, μικρό νησάκι 25 στρεμμάτων κοντά στον Πόρο
7. Σπέτσες
• Φαλκονέρα, 6.700 στρέμματα. Απέχει 42 μίλια από το Ακρωτήριο Μαλέας και θεωρείται σημαντικό νησί για τη ναυσιπλοΐα.
8. Πειραιάς
• Νήσος Φλέβες, 1.400 στρέμματα. Εχει χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής του Πολεμικού Ναυτικού και γίνονται συχνά ασκήσεις. οι οποίες προκαλούν «αναταραχή» και στη Βουλιαγμένη.
9. Αρτα
• Πέρα Νησί, 270 στρέμματα, βρίσκεται στον Αμβρακικό Κόλπο στο σύμπλεγμα των Κορονησίων.
10. Λευκάδα
• Νησάκι Αγιος Νικόλαος, νησάκι Αλεξάνδρου 15 και 12 στρέμματα αντίστοιχα.
11. Σητεία
• Νησίδα Ελάσα, 1.700 στρέμματα, νησί Γράντες Ηρα, 3.000 στρέμματα. Βρίσκονται σε ένα σύμπλεγμα νησιών απέναντι από την Ελούντα.
12. Τήνος
• Δρακονήσι, 20 στρέμματα, Νησίδα Απόκοφτος, 14 στρέμματα. Πανέμορφα νησάκια, αν και απόκρημνα.
13. Εύβοια
• Νήσοι Νέων Στύρων, 2.763 στρέμματα. Νησιωτικό σύμπλεγμα κοντά στο μικρό λιμάνι της Αγίας Μαρίνας. Μεγαλύτερο νησί είναι η νήσο Στύρα ή Μεγάλο Σταυρονήσι και τα υπόλοιπα είναι το Μεγάλο και Μικρό Κουνέλι, ο Φονιάς, ο Αγιος Ανδρέας, το Πετούσι και το Τηγάνι. Ο διαγωνισμός απέβη άγονος το 2002.
14. Κήθυρα
• Οποιος έχει επισκεφτεί τα Κύθηρα θα έχει δει το νησί Αυγό που έχει έκταση 40 στρεμμάτων και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Καψάλι, το λιμάνι του νησιού. Εχει επισκέψιμο σπήλαιο, υπέροχο τοπίο και η πρόσβαση είναι εύκολη.

Συντάκτης:  Βασίλης Σ. Κανέλλης
Πηγή imerisia.gr