Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Αρχαία και Τραμ μαζί στον Πειραιά, σε 1 έτος η ολοκλήρωση της επέκτασης.

Ακόμα αναμένεται το στρώσιμο των γραμμών.

Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει στα αρχαιολογικά μνημεία του Πειραιά από την υπό κατασκευή επέκταση του Τραμ. Σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών που υπογράφεται από τον αν.Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη για την όδευση του τροχιόδρομου του Τραμ στον Πειραιά και ειδικότερα στην Ομηρίδου Σκυλίτση έχει οριστεί ήδη από το 2008 πως το βάθος εκσκαφής μεταξύ των οδών Φίλωνος και Κολοκοτρώνη πρέπει οπωσδήποτε να είναι μηδενικό.
Αυτό γίνεται για λόγους άμεσης προστασίας του αρχαίου τείχους που διέρχεται κάτω από τον ασφαλτοτάπητα. Όπως αναφέρει το έγγραφο που διαθέτει το ypodomes.com ουδεμία επέμβαση θα υπάρξει καθώς ακόμα και για την καλωδίωση του Τραμ στην συγκεκριμένη περιοχή εχει προβλεφθεί στήριξη σε παρακείμενη πολυκατοικία (για να αποφευχθεί η κατασκευή μεταλλική κολώνα στήριξης της ηλεκτροκίνησης).
Σύμφωνα με το έγγραφο δεν απαιτείται γνώμη του ΚΑΣ καθώς δεν γίνεται κάποια επέμβαση στις αρχαιότητες. Αναφορικά με τη γενικότερη προστασία των αρχαιοτήτων από τις εργασίες επέκτασης του Τραμ προβλέπεται αναλυτική ενημέρωση του Υπουργείου Πολιτισμού και επόπτευση των εργασιών.
Πριν από κάθε εκσκαφή διενεργούνται δοκιμαστικές τομές για να εντοπιστούν τυχόν αρχαιότητες. Προς το παρόν δεν έχει προκύψει κάποια σοβαρή εμπλοκή ενώ η εποπτεία γίνεται από την ΚΣΤ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΕ ΕΝΑ ΕΤΟΣ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ

Αν και το χρονοδιάγραμαμ μιλά για ολοκλήρωση των έργων σε 7 μήνες από σήμερα, τον Φεβρουάριο του 2016, ωστόσο είναι αδύνατο αυτό να τηρηθεί. Οι λόγοι είναι καθαρά κατασκευαστικοί μιας και προς το παρόν δεν έχει στρωθεί καθόλου τροχιόδρομος στα 5,4χλμ μονής γραμμής.
Η πιθανότερη ολοκλήρωση των έργων πιθανολογείται σε 1 χρόνο ενώ θα απαιτηθεί και ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2 μηνών για την δοκιμαστική λειτουργία της επέκτασης ούτως ώστε να διασφαλιστεί 100% η ασφάλεια των οχημάτων και των επιβαινόντων σε αυτά.
Η επέκταση της γραμμής του τραμ από το ΣΕΦ προς τον Πειραιά έχει συνολικό μήκος 5,4 χλμ. (3,1 χλμ. προς Πειραιά και 2,3 από Πειραιά). Θα περιλαμβάνει 7 στάσεις στη διαδρομή εισόδου και 5 στάσεις στη διαδρομή εξόδου.

Πηγή: ypodomes.com