Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Ιταλία: Πέθανε ο ελληνόφωνος σιδηροδρομικός-τραγουδοποιός, Φράνκο Κορλιανό.

Πέθανε σε ηλικία 67 ετών ο Φράνκο Κορλιανό
Τα συγκινητικά λόγια της Μαρίας Φαραντούρη. 

 Σίγησε μία από τις ελληνόφωνες και πιο χαρακτηριστικές φωνές της Κάτω Ιταλίας. Ο Φράνκο Κορλιανό, του θρυλικού τραγουδιού «Άντρα μου πάει», «έφυγε» σε ηλικία 67 ετών.

 Ποιητής, ζωγράφος, μουσικός, ο Κορλιανό γεννήθηκε το 1948. Εργάστηκε υπάλληλος σε σιδηροδρομικό σταθμό του Λέτσε, έζησε από κοντά το δράμα των γυναικών που έβλεπαν τους άνδρες τους να φεύγουν με τα τρένα στη Γερμανία και στο Βέλγιο. Κι αυτές τις σπαρακτικές εικόνες αποχωρισμού περιγράφει στο τραγούδι του «Άντρα μου πάει». Το πρωτοτραγούδησε η Φραντσέσκα Λίτσι, στο ντοκιμαντέρ «Πολεμόντα» του Δημήτρη Μαυρίκιου, το 1975.
 Τη βαθιά θλίψη της για το θάνατο του Φράνκο Κορλιανό, εξέφρασε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Φαραντούρη, που έκανε διάσημο το «Άντρα μου πάει» στη χώρα μας: «Από τον Δημήτρη Μαυρίκιο γνώρισα τον Φράνκο Κορλιανό. Ήρθε στην Ελλάδα, μου έδωσε το τραγούδι του. Ένα αριστούργημα. Σπουδαίο πολιτικό τραγούδι».
 Το συμπεριέλαβε στον δίσκο της «Τραγούδια διαμαρτυρίας από όλο τον κόσμο», το 1979, και έκτοτε το τραγουδά πάντα στις συναυλίες της. 
 «Ένας ευαίσθητος, γλυκύτατος άνθρωπος. Και πόσο Έλληνας! Πάντα μου μιλούσε στα ελληνικά. Με αυτή τη χαρακτηριστική προφορά των Ιταλών, όμως ελληνικά», πρόσθεσε.
 Τον ερχόμενο μήνα, οι «Εncardia» θα αποχαιρετήσουν τον Φράνκο Κορλιανό με τον δικό τους τρόπο, με μια συναυλία στο χωριό Καλημέρα στην Ιταλία προς τιμήν του και θα ψάλουν επιμνημόσυνη δέηση στα ελληνικά.

Πηγή: star.gr