Κυριακή 24 Μαΐου 2015

«Σταθμός» ανάπτυξης, η στάση τρένων στην Ιτέα Τεμπών.

 Στενά παρακολουθεί η δημοτική αρχή Τεμπών το θέμα της δημιουργίας στάσης του Προαστιακού στην Ιτέα Τεμπών. Εάν όλα προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις εντός του 2016, ο σταθμός θα είναι πραγματικότητα.
 Όπως υπογράμμισε προς την «Ε» ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κων. Κολλάτος, το θέμα βρίσκεται στην έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης, που εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη σε 2 μήνες. Για το ζήτημα αυτό, εξάλλου, θα μεταβεί στο ΥΠΕΚΑ, για να πιέσει την κατάσταση.
 Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Τεμπών, η λειτουργία του σταθμού, θα προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και θα είναι βιώσιμος για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η απόσταση από τη Λάρισα, μέχρι τον Σ. Σ. Ραψάνης, που είναι ο πρώτος σταθμός προς Θεσσαλονίκη, είναι μεγάλη. Οι κάτοικοι του δήμου δεν καλύπτονται και η στάση στην Ιτέα, θα εξυπηρετήσει, τους κατοίκους από την περιοχή Μακρυχωρίου και Γόννων και από την άλλη πλευρά, την περιοχή Συκουρίου.
 Σημαντικό επίσης θα είναι, ότι θα εξυπηρετούνται και εκδρομείς προς την κοιλάδα των Τεμπών και θα ωθήσει και τον τουρισμό της περιοχής. Γιατί, ως τώρα οι επισκέπτες, δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν την κοιλάδα από την πλευρά της Ιτέας, παρά μόνο με ΙΧ. Όταν γίνει η στάση, θα αποτελεί σημείο εκκίνησης πεζοποριών προς την παλιά γραμμή, τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Τεμπών και ακόμη και μέχρι την Αγία Παρασκευή Τεμπών. Βέβαια, η προοπτική αυτή έχει σχέση με την αξιοποίηση όλης της κοιλάδας, που βρίσκεται σε στάδιο αρχικών μελετών. Η δημιουργία της στάσης, θα είναι και αφορμή να προχωρήσει και η σταθερότερη λειτουργία των δρεζινών στην παλιά γραμμή και όλα θα μπορούν να «δέσουν» σε ένα τουριστικό πακέτο.
 Το ένα φέρνει το άλλο και ανοίγει ο δρόμος και για τη χρήση της παλιάς γραμμής, όχι μόνο από μηχανοκίνητες δρεζίνες αλλά και από πηδαλιουχούμενες, που είναι στις σκέψεις των φορέων των σιδηροδρομικών, οι οποίοι ασχολούνται από χρόνια, με λατρεία για την κοιλάδα. Υπάρχει δρόμος ακόμα...

Συντάκτης: Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ
Πηγή: eleftheria.gr