Υπό την εύηχη αιτιολογία πως πρέπει να αποκατασταθούν αδικίες μνημονιακού χαρακτήρα και σε μια συγκυρία κατά την οποία η πραγματική οικονομία έχει νεκρώσει και υπάρχει το φάσμα της χρεοκοπίας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με μαζικό τρόπο επέδειξαν ξεχωριστό ενδιαφέρον για την τακτοποίηση πελατειακών υποθέσεων. Το πράττουν, μάλιστα, με μεθόδους τις οποίες από τα έδρανα της αντιπολίτευσης κατήγγελλαν ως αντικοινοβουλευτικές: με τροπολογίες, ακόμα και εκπρόθεσμες ή κατατεθειμένες κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής (απόγευμα Παρασκευής), και σε άσχετα με το περιεχόμενό τους νομοσχέδια.
Στο νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών που ψηφίστηκε χθες, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν 25 τροπολογίες που αφορούν στη μεγάλη τους πλειονότητα ζητήματα δημάρχων, περιφερειαρχών, καθώς και εργασιακά συγκεκριμένων ομάδων υπαλλήλων του Δημοσίου. Ξεχωρίζουν οι ακόλουθες:
• Αυτή που προβλέπει «παύση ποινικών και πειθαρχικών διώξεων εναντίον αιρετών των ΟΤΑ, σε περίπτωση μη άσκησης ένδικων μέσων», δηλαδή σε υποθέσεις πρωτοβάθμιας δικαίωσης υπαλλήλων των δήμων από δικαστήρια. Την υπογράφουν 16 βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι αντιπρόεδροι της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Αλ. Μητρόπουλος. Αξιοσημείωτο; Η τροπολογία αυτή κατατέθηκε απόγευμα Παρασκευής, κατά παράβαση σχετικού άρθρου του Κανονισμού της Βουλής. Παρ’ όλα αυτά έγινε αποδεκτή.
• Η κ. Χαραλαμπίδου είναι, επίσης, μεταξύ των 21 βουλευτών που μέσω άλλης τροπολογίας αναφέρουν: «Καταργείται ο θεσμός της διαθεσιμότητας και επανασυστήνονται οι υπηρεσίες που καταργήθηκαν σε εφαρμογή μνημονιακών υποχρεώσεων».
• Ειδικότερου ενδιαφέροντος είναι τροπολογία που υπογράφουν 34 βουλευτές: πέραν της προβλέψεως για «κατ’ εξαίρεση προηγούμενης έγκρισης, προσλήψεων για συμβάσεις έως οκτώ μηνών σε ΟΤΑ για “κατεπείγουσες ανάγκες”», υπάρχει και η ακόλουθη πρόβλεψη: «Πράξεις, εισηγήσεις και άλλα έγγραφα, τα οποία υπογράφονται από τους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων των περιφερειών, καθώς και τα επιδόματα ευθύνης τα οποία καταβάλλονται σε αυτούς, μετά την 1.1.2012 και έως την τοποθέτηση νέων προϊσταμένων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, θεωρούνται, αντιστοίχως, ότι έχουν υπογραφεί και έχουν καταβληθεί νομίμως»! Πρώτοι υπογράφοντες, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Εξεταστικής για τα Μνημόνια Δ. Βίτσας, η κ. Ελένη Αυλωνίτου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θ. Πετράκος. Εγινε αποδεκτή.
Ειδικότερου οικονομικού ενδιαφέροντος σε σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι και η τροπολογία 21 βουλευτών για «δανειοδότηση ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων». Αφορά ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού «που αδυνατούν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους». Εγινε αποδεκτή.
Εκτός από τους δημάρχους, ειδική μέριμνα επιδεικνύεται από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και για κάποιους περιφερειάρχες. Συγκεκριμένα, τέσσερις βουλευτές (Ολγα Γεροβασίλη, Θ. Πετράκος, Μαρία Θελερίτη και Μιχ. Κριτσωτάκης) εισηγήθηκαν να δίδεται «η δυνατότητα σε περιφερειάρχες για το πρώτο έτος της θητείας τους να ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα».
Τόσο στον χώρο της Τ.Α. όσο και σε άλλους φορείς του Δημοσίου, αναφορικά με εργασιακά ζητήματα συγκεκριμένων κατηγοριών προσωπικού υπήρξαν τροπολογίες όπως:
• «Παράταση συμβάσεων προσωπικού δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών ώς το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς» (66 βουλευτές, έγινε αποδεκτή).
• «Οικειοθελής επαναφορά στον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ μηχανοδηγών και τεχνικού προσωπικού που μεταφέρθηκαν ή μετατάχθηκαν εκουσίως ή αναγκαστικά σε άλλους φορείς του Δημοσίου» (50 βουλευτές). Ομοίως, για «οικειοθελή επαναφορά στην εταιρεία ΣΤΑΣΥ Α.Ε. - σταθερές συγκοινωνίες» (οι ίδιοι 50 βουλευτές).
• «Αναγνώριση προϋπηρεσίας εργαζομένων στον ΕΛΓΑ» (36 βουλευτές, έγινε αποδεκτή).
• «Πρόσληψη προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου σε υπηρεσίες ΟΤΑ» με απόφαση μόνο του υπουργού Εσωτερικών, και όχι και του Οικονομικών, όπως προβλέπεται (9 βουλευτές, έγινε αποδεκτή).
• «Αναγνώριση εργασιακής σχέσης εργαζομένων με σχέση ΙΔΑΧ σε Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης. Τυχόν πράξεις λύσης εργασιακής σχέσης εργαζομένων ανακαλούνται υποχρεωτικώς από τον χρόνο που ίσχυσαν» (6 βουλευτές).
• «Επαναφορά από καθεστώς διαθεσιμότητας εξειδικευμένου προσωπικού για τη διασφάλιση της ασφάλειας πτήσεων» (6 βουλευτές).
• «Επανασύσταση Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης. Αποκατάσταση του προσωπικού» (5 βουλευτές).
• Παράταση ώς 31/12 ή επανασύναψη κάθε είδους συμβάσεων «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης» για το προσωπικό καθαριότητας των κτιρίων δημοσίων υπηρεσιών, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ΟΤΑ (4 βουλευτές).
• Πρόβλεψη για ευεργέτημα - δικαίωμα της λήψης επιδότησης αγοράς ή ανέγερσης κατοικίας σε υπαλλήλους και ΟΤΑ σε παραμεθόριες περιοχές. («Διακομματική»: 2 βουλευτές, οι Εμμ. Κόνσολας της Ν.Δ. και Δ. Γάκης του ΣΥΡΙΖΑ από Περιφέρεια Δωδεκανήσου).
• «Αποκατάσταση αδικιών στις δασικές υπηρεσίες, που αφορούν πολιτικούς μηχανικούς, τοπογράφους, αρχιτέκτονες» (2 βουλευτές).
Πηγή: kathimerini.gr