Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Ιαπωνία: Ταξιδεύουμε στην Καναζάβα, γνωρίζοντας τον μοναδικό σιδηρόδρομό της!!!Δείτε το βίντεο!!!

  
  Στο τρίτο επεισόδιο του Target πηγαίνουμε στην Καναζάβα (ή Καναζάουα όπως πιο σωστά προφέρεται η Kanazawa), μια πόλη στα δυτικά του αρχιπελάγους της Ιαπωνίας. Είναι στο δίκτυο των πόλεων της UNESCO για την παραδοσιακή λαϊκή τέχνη της και έγινε γρήγορα ένας από τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς της Ιαπωνίας.
  Η οικονομική της ανάπτυξη χρονολογείται από την εποχή των Σαμουράι. Η εξαιρετική αρχιτεκτονική της, που γλίτωσε από τους βομβαρδισμούς κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η κουζίνα της και πάνω από όλα η καταπληκτική βιοτεχνία της αποτελούν τις αιτίες αυτής της επιτυχίας.
  Ο κήπος «Κενρόκουεν» είναι ένας από τους πιο όμορφους στην Ιαπωνία και επίσης, χωρίς αμφιβολία, το πιο ορατό κατάλοιπο της σχεδόν 300 ετών κυριαρχίας της ισχυρής φεουδαρχικής οικογένειας των Μαέντα. Κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας τους, οι Μαέντα καλούσαν τους πιο σεβαστούς τεχνίτες από όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει η πόλη ισχυρή φήμη.
  Σήμερα, η Καναζάβα είναι διάσημη για το μετάξι, τα κεραμικά και τα σμάλτα της. Επίσης, αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιαπωνική παραγωγή φύλλων χρυσού. Χρησιμοποιείται μια τεχνική ηλικίας 430 ετών που απαιτεί χρόνο περίπου δύο εβδομάδων για την παραγωγή τους. Το κάθε χρυσό φύλλο μπαίνει μεταξύ δύο ειδικών κομματιών χαρτιού. Εκεί σφυρηλατείται, μέχρι ο τεχνίτης να πετύχει ένα πάχος περίπου 0,2 εκατομμυριοστών του μέτρου. Εκατό φύλλα χρυσού από την Καναζάβα ζυγίζουν λιγότερο από δύο γραμμάρια. Τα φύλλα χρυσού χρησιμοποιούνται ουσιαστικά για να διακοσμήσουν ναούς ή ιερά, αλλά επίσης χρησιμοποιούνται για να κοσμήσουν πολλά βιοτεχνικά προϊόντα. Μάλιστα, οι τουρίστες μπορούν να δοκιμάσουν να κάνουν οι ίδιοι μια σύνθεση, πχ σε ορισμένα σκεύη.
  Στην ιστορική συνοικία με τις γκέισες, οι τουρίστες μπορούν επίσης να νοικιάσουν ένα από τα τυπικά ιαπωνικά σπίτια, με τατάμι, συρόμενες πόρτες από χαρτί, καθώς και χώρο για τελετές και το παραδοσιακό τσάι. Πρόκειται για μοναδική εμπειρία. Ο Χαρουσάμα Μασάκι εξηγεί: «Σε κάθε σπίτι υπάρχει ένας παραδοσιακός ιαπωνικός κήπος. Όπως είμαστε στη συνοικία με τις γκέισες, μπορούμε επίσης να τις ακούσουμε να παίζουν τα τύμπανα. Είναι κάτι αστείο και πολύ χαλαρωτικό».
  Ο σιδηροδρομικός σταθμός της Καναζάβα θεωρείται ένας από τους πιο όμορφους του κόσμου, χάρη στον γυάλινο θόλο του και την ύψους 14 μέτρων παραδοσιακή ξύλινη πόρτα του. Από εδώ περνάει το νέο «Shinkansen», το υψηλής ταχύτητας τρένο που ταξιδεύει με 260 χιλιόμετρα την ώρα συνδέοντας το Τόκιο με την Καναζάβα σε μόλις δυόμισι ώρες από τέσσερις που ήταν πριν. Το 40% της γραμμής είναι σε τούνελ. Η άνεση αλλά και η ασφάλεια είναι τα πιο σημαντικά ζητήματα. Ο διευθυντής του διεθνούς τομέα του σιδηροδρομικού δικτύου Ναόκι Καμπαγιάσι τονίζει: «Το σύστημα ανιχνεύει τα κύματα “Π”, τα πρώτα κύματα του σεισμού. Όλα τα τρένα μας που κυκλοφορούν στην περιοχή, με το που λαμβάνουν τέτοιο σήμα, σταματούν αμέσως. Προέχει η ασφάλεια». 
  Το νέο «Shinkansen» ήδη ενισχύει την οικονομία της περιοχής αυτής. Στις 14 Μαρτίου, ημέρα που το τρένο πραγματοποίησε την πρώτη του διαδρομή από το Τόκιο στην Καναζάβα, όλα τα εισιτήρια πωλήθηκαν σε μόλις 25 δευτερόλεπτα.

Πηγή: gr.euronews.com