Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Οι προεκλογικές δεσμεύσεις για την μη ιδιωτικοποίηση των τρένων, χτυπάνε στον "τοίχο" της Κομισιόν.

  Η προεκλογική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ περί επανένωσης των σιδηροδρομικών φορέων εκ νέου στον ΟΣΕ προσκρούει στο βέτο της Κομισιόν.

 Την πώληση σημαντικού ποσοστού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την εκχώρηση του μάνατζμεντ σε ιδιώτες επενδυτές εξετάζει η κυβέρνηση, η οποία διερευνά το ενδεχόμενο συγχώνευσης του σιδηροδρομικού φορέα με την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) σε μια εταιρική οντότητα.
  Παράλληλα η διοικητική παράλυση των τελευταίων μηνών έχει φέρει το σιδηροδρομικό σύστημα στα όριά του, ενώ στο «κόκκινο» σύντομα θα βρεθούν μια σειρά μεγάλα έργα που υπόσχονται ριζικό εκσυγχρονισμό των υποδομών του ΟΣΕ. Σημειωτέον ότι τα αποθεματικά του ΟΣΕ, ύψους 100 εκατ. ευρώ, τα οποία προορίζονταν για τις ανάγκες συντήρησης του δικτύου, οδεύουν προς την Τράπεζα της Ελλάδος για να καλύψουν τις «τρύπες» του προϋπολογισμού.

Δεν... ανασταίνεται ο ενιαίος ΟΣΕ

  Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», το υπουργείο Οικονομίας και Υποδομών εξετάζει έναν συνδυασμό από τα παλιά: την πρόβλεψη του «νόμου Ρέππα» για τον ΟΣΕ για πώληση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την υιοθέτηση του μοντέλου της πρώτης υπουργίας του κ. Κωστή Χατζηδάκη στο πρώην υπουργείο Μεταφορών (2007-2009) η οποία όριζε τη συγχώνευση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τη μονάδα συντήρησης του τροχαίου υλικού σε μια ενιαία εταιρεία.
  Πρόκειται για δύο επιλογές που εγκαταλείφθηκαν στη συνέχεια, η μεν πρώτη χάριν της πώλησης του συνόλου των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η δε δεύτερη λόγω της αλλαγής πλεύσης επί υπουργίας του κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος ανέτρεψε τον σχεδιασμό του κ. Χατζηδάκη, εξαιρώντας τη μονάδα συντήρησης από τον σιδηροδρομικό φορέα. Ουσιαστικά, αν αυτό το σενάριο προχωρήσει, θα πρόκειται για μια ανατροπή των υφιστάμενων εν εξελίξει διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά εν μέρει εντός της περιμέτρου του Μνημονίου.
 Σημειωτέον ότι, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί επανένωσης των σιδηροδρομικών φορέων εκ νέου στον ΟΣΕ, αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Και αυτό διότι οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει ξεκάθαρα ότι η μη πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ συνεπάγεται «ξαφνικό θάνατο» της εταιρείας καθώς θα ζητηθεί η ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων ύψους άνω των 800 εκατ. ευρώ, τις οποίες εντόπισε η εις βάθος έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ. Μάλιστα, καθώς το θέμα συνδέεται και με την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ, στον οποίο η Κομισιόν εντοπίζει άλλα 2,5 δισ. ευρώ κρατικών ενισχύσεων, οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια θα οδηγούσε τις Βρυξέλλες στην απόφαση για ανάκτηση αθροιστικών επιδοτήσεων ύψους ως 3,3 δισ. ευρώ από τις δύο εταιρείες που θα τις οδηγούσε σε βέβαιο «λουκέτο». Αλλωστε, το ζήτημα έχει παραδεχθεί δημόσια ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης, σύμφωνα με τον οποίο τα περιθώρια ευελιξίας της Αθήνας είναι περιορισμένα.

Συγχώνευση λόγω ζημιών

  Σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε στο «Βήμα» υπό τον όρο της ανωνυμίας, η λύση της συγχώνευσης ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ θα έλυνε μια σειρά προβλήματα που συνδέονται με τις οικονομικές σχέσεις των δύο εταιρειών. Και αυτό διότι η τιμολόγηση των υπηρεσιών συντήρησης γίνεται σύμφωνα με τον «νόμο Ρέππα», ο οποίος, κατά την άποψη στελεχών της ΕΕΣΣΤΥ, οδηγεί σε υποτιμολόγηση και στην πρόκληση ζημιών στην εταιρεία, η οποία πλέον αντιμετωπίζει θέματα ρευστότητας και έχει διένεξη με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το ζήτημα.
  Παράλληλα συσσωρεύονται προβλήματα και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθώς ένα τμήμα του στόλου που χρησιμοποιεί και φτάνει ενδεχομένως ως και το 40% αντιμετωπίζει τεχνικό πρόβλημα. Το θέμα διαπιστώθηκε επίσημα προ μηνών, όταν εμπιστευτική έκθεση βελγικού οίκου που είχε προσλάβει το ΤΑΙΠΕΔ έδειξε ότι το 30% του τροχαίου υλικού, κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, που χρησιμοποιείται από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει βγει νοκ άουτ, όπως αποκάλυψε «Το Βήμα».
  Και ο λόγος ήταν ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν γινόταν η βαριά συντήρηση των τρένων, με αποτέλεσμα σήμερα να αντιμετωπίζουν σοβαρά τεχνικά προβλήματα αλλά και να έχει μειωθεί η αξία τους. Σύμφωνα με στελέχη της ΕΕΣΣΤΥ, ο «νόμος Ρέππα» δεν επέτρεπε στην εταιρεία να αποθεματοποιεί ανταλλακτικά, με αποτέλεσμα κάθε φορά που χαλούσαν μηχανές αυτές να μπαίνουν στην άκρη και να αντικαθίστανται από άλλα οχήματα ή, ακόμη χειρότερα, να μετατρέπονται τρένα σε «αιμοδότες» ανταλλακτικών. Παράλληλα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δέσμευσε συγκεκριμένο αριθμό τρένων τα οποία μόλις εμφάνιζαν τεχνικό πρόβλημα αντικαθίσταντο από άλλα.
  Το πρώην υπουργείο Υποδομών έχει επεξεργαστεί μια σύμβαση ανάταξης και βαριάς συντήρησης του προβληματικού τροχαίου υλικού αξίας 26 εκατ. ευρώ η οποία θα προχωρούσε στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησής της ΕΕΣΣΤΥ. Στο πλάνο πώλησης της ΕΕΣΣΤΥ επιδιώκονται επενδύσεις μεταξύ 20 και 30 εκατ. ευρώ σε υποδομές και εγκαταστάσεις προκειμένου να καταστεί ικανή η αποτελεσματική λειτουργία για τουλάχιστον μία δεκαετία.
  Αξίζει να αναφερθεί ότι συμμετοχή στον διαγωνισμό για την πώληση τόσο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ όσο και της ΕΕΣΣΤΥ έχει η κοινοπραξία των Ρωσικών Σιδηροδρόμων με τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.

ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Αγκάθια στο Θριάσιο και στη γραμμή Κιάτο - Πάτρα

  Εκεί που τα πράγματα γίνονται πιο ασφυκτικά είναι στα έργα του σιδηροδρόμου. Η ΕΡΓΟΣΕ είναι ακέφαλη από τον Δεκέμβριο του 2014, όταν ο τότε επικεφαλής της κ. Κώστας Σπηλιόπουλος παραιτήθηκε προκειμένου να συμμετάσχει στις εκλογές. Ωστόσο η έλλειψη διοικητικού συμβουλίου πηγαίνει πίσω όλα τα θέματα. Ηδη δύο διαγωνισμοί έχουν ολοκληρωθεί (Πειραιάς - Αθήνα και Ψαθόπυργος - Ρίο) και υπάρχουν μειοδότες.
  Το μεγάλο «αγκάθι» που αποτελεί εκκρεμότητα από την προηγούμενη κυβέρνηση είναι τα οκτώ σημεία όπου συμπίπτει η νέα σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο - Πάτρα με την Ολυμπία Οδό. Ενώ σε υπηρεσιακό επίπεδο η Γενική Γραμματεία Υποδομών έχει βρει λύση με την ΕΡΓΟΣΕ, το ζήτημα έχει «κολλήσει» στο κεντρικό επίπεδο. Αν τα απαραίτητα έργα γίνουν τώρα, θα κοστίσουν περί τα 25 εκατ. ευρώ. Αν όμως πραγματοποιηθούν μετά την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου, θα στοιχίσουν πάνω από 60 εκατ. ευρώ στην ΕΡΓΟΣΕ.
  Στο «περίμενε» είναι και η ΓΑΙΑΟΣΕ, η οποία έχει ανοιχτή διαδικασία για την αξιοποίηση του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο και προσανατολίζεται σε δύο παράλληλους διαγωνισμούς: έναν από τη ΓΑΙΑΟΣΕ για την ανάπτυξη του χώρου των αποθηκών και άλλον από τον ΟΣΕ για την ανάπτυξη υποδομών logistics με κοινό στόχο την εξεύρεση ιδιωτών που θα επενδύσουν 200-300 εκατ. ευρώ στην ανάπτυξη του μεγαλύτερου κέντρου εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ελλάδα. Παράλληλα καλείται να προσλάβει τεχνικό σύμβουλο για την αξιολόγηση και την παραλαβή του τροχαίου υλικού που θα διαχειριστεί για λογαριασμό του Δημοσίου.


Συντάκτης: Χεκίμογλου Αχιλλέας 
Πηγή: tovima.gr