Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Βέλγο: Διακοπή δρομολογίων των τρένων, λόγω απεργιών. Υπολειτουργεί το μετρό.

  Τα τρένα έχουν ακινητοποιηθεί, περιλαμβανομένων των διεθνών αμαξοστοιχιών Thalys και Eurostar, και οι υπηρεσίες παρέμειναν κλειστές: το Βέλγιο λειτουργεί σήμερα "στο ρελαντί" εξαιτίας μιας απεργίας στον δημόσιο τομέα εναντίον της λιτότητας.
  Η κινητοποίηση αυτή, η οποία ακολουθεί μια απεργία πολλών ημερών που είχε κηρυχθεί το φθινόπωρο, δεν αναμένεται ότι θα εμποδίσει την υιοθέτηση από το κοινοβούλιο ενός νομοσχεδίου το οποίο προβλέπει το προσωρινό πάγωμα των μισθών, συμβολικό μέτρο της νέας δεξιάς κυβέρνησης.
 Τα σιδηροδρομικά δρομολόγια έχουν διακοπεί από χθες, Τρίτη, το βράδυ. Δεν πρόκειται να επαναληφθούν πριν από αύριο το πρωί. Δεν πραγματοποιείται κανένα δρομολόγιο προς και από το Παρίσι, το Άμστερνταμ ή την Κολωνία, που εξυπηρετούνται από τις αμαξοστοιχίες Thalys. Τα Eurostar που έρχονταν από το Λονδίνο σταματούν στη Λίλλη.
   Στις Βρυξέλλες κυκλοφορούσαν περίπου οι μισοί από τους συρμούς του μετρό και τα λεωφορεία εξυπηρετούσαν το 20% των δρομολογίων, με μειωμένη συχνότητα. Καθώς τα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης ήταν μία από τις λίγες επιλογές που είχαν οι κάτοικοι για να μετακινηθούν, τα μποτιλιαρίσματα ήταν μεγαλύτερα απ΄ ό,τι συνήθως τις ώρες αιχμής.
  Η σοσιαλιστική συνδικαλιστική συνομοσπονδία, η μοναδική από τις τρεις μεγάλες συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες του Βελγίου που κήρυξε την απεργία, αντιτίθεται στα μέτρα λιτότητας που έχουν ληφθεί εδώ και έξι μήνες από τη νέα δεξιά κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2030 στα 67 χρόνια, από τα 65 που είναι σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ