Μετά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και οι επικουρικές συντάξεις, τουλάχιστον οι υψηλές, μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, την ίδια στιγμή που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο για νέες μειώσεις συντάξεων. Στο πακέτο, πάντως, των τροπολογιών που κατέθεσε χθες, στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, δεν περιλαμβάνονται αυτές που αναστέλλουν την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ, παρ’ ότι είναι έτοιμες εδώ και καιρό. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επίμαχες τροπολογίες θα κατατεθούν στο νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη για την επαναφορά του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για το οποίο βέβαια οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν δείξει στην κυβέρνηση «κόκκινη κάρτα». Πληροφορίες, μάλιστα, θέλουν την κυβερνητική ομάδα που συνομιλεί με τους θεσμούς διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό όπλο την απόσυρση και του εργασιακού νομοσχεδίου, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές.
Σε αυτό το κλίμα, η ηγεσία της Κοινωνικής Ασφάλισης που έχει καταθέσει στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης τις διατάξεις για την αναστολή εφαρμογής των νόμων που οδηγούν σε μειώσεις συντάξεων εμφανίζεται αρνητική σε οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση των συντάξεων, έστω και κάποιων υψηλών, επικουρικών. Σύμφωνα με τον κ. Δ. Στρατούλη, ενώ η μέση επικουρική σύνταξη το 2010 ήταν της τάξης των 271 ευρώ, σήμερα δεν ξεπερνει τα 194,72 ευρώ, ενώ αν αφαιρεθούν κρατήσεις φόρων και ΑΚΑΓΕ δεν υπερβαίνει τα 170 ευρώ. Αλλά και τα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος» δείχνουν ότι μόλις 352 συνταξιούχοι παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ επικουρική σύνταξη, ενώ σχεδόν 10.000 δικαιούνται επικουρική από 500 έως 1.000 ευρώ. Στο ΕΤΕΑ (με τους πλέον του 1 εκατ. ασφαλισμένους) πάνω από 300 ευρώ επικουρική σύνταξη παίρνουν 26.156 άτομα. Στον αντίποδα, η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων που καλύπτεται από το ΕΤΕΑΜ (επικουρικό του ΙΚΑ) παίρνει κατά μέσον όρο 164 ευρώ επικουρική σύνταξη.
Τριβές με τους εκπροσώπους των δανειστών δημιουργεί και το σχέδιο της κυβέρνησης για επαναφορά της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους, μέτρο το οποίο δεν «πιέζει» την ηγεσία του υπουργείου, καθώς εάν εφαρμοστεί, αυτό θα γίνει στο τέλος του χρόνου. Στο τραπέζι παραμένει και το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, με το κυβερνητικό σχέδιο να επικεντρώνεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ - τράπεζες) και ειδικότερα στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, παγωμένο έως το καλοκαίρι θα παραμείνει και το σχέδιο νόμου του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη για τα εργασιακά, καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών ξεκαθάρισαν ότι δεν συζητούν το ενδεχόμενο επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, όπως και την ανατροπή όλων των μνημονιακών παρεμβάσεων σε συλλογικές συμβάσεις και ΟΜΕΔ.
Στις τροπολογίες που κατατέθηκαν χθες, παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 η δυνατότητα να καλύπτονται ελλείμματα φορέων κύριας και επικουρικής σύνταξης, αλλά και του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), από τους δύο παράπλευρους λογαριασμούς του ΑΚΑΓΕ, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», ενώ ρυθμίζεται μια σειρά από θέματα, όπως είναι η υπαγωγή και ενοποίηση του επικουρικού ταμείου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στο ΕΤΕΑ και η ρύθμιση οφειλής ύψους 50 εκατ. ευρώ του ΕΤΕΑ προς το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα.
Πηγή: kathimerini.gr