Σε μια πόλη όπως η Αθήνα, η ζωή των ατόμων με ειδικές ανάγκες, αντί να γίνεται ευκολότερη δυστυχώς δυσκολεύεται. Και έτσι αυτοί οι άνθρωποι αναγκάζονται να μένουν πολλές ώρες κλεισμένοι στα σπίτια τους, αφού τα εμπόδια που συναντούν σε μια απλή διαδρομή, είναι πολλά. Ένας σκύλος-οδηγός προσφέρει σε έναν τυφλό μεγαλύτερη ασφάλεια, ανεξαρτησία και άνεση. Τι γίνεται όμως όταν ένας τυφλός θέλει να χρησιμοποιήσει τα Mέσα Mαζικής Mεταφοράς; Η όταν θέλει να πιει έναν καφέ ή να φάει σε ένα εστιατόριο; Μπορεί να έχει και τον σκύλο-οδηγό μαζί του;
Στο Χάρτη Υποχρεώσεων προς τους καταναλωτές του ΟΑΣΑ αναφέρεται ότι επιτρέπεται η επιβίβαση σκύλων-οδηγών τυφλών σε όλα τα μέσα (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τραμ και Προαστιακό). Μέχρι πρότινος, η είσοδος σκύλων-βοηθείας για τυφλά άτομα και άτομα με άλλες αναπηρίες, καθώς και οι σκύλοι-θεραπείας, δεν επιτρεπόταν σε αίθουσες πελατών των επιχειρήσεων που εμπορεύονται τρόφιμα και ποτά. Σήμερα, βάσει ευρωπαικής νομοθεσίας οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών μπαίνουν παντού. Έτσι ένας τυφλός μπορεί να απολαύσει το φαγητό και τον καφέ του παρέα με τον σκύλο του. Βέβαια, ο χειριστής του σκύλου-βοηθού θα πρέπει να φέρει τα παραστατικά που πιστοποιούν την υγεία του ζώου, την επάρκεια εκπαίδευσης του και το δικαίωμα χειρισμού του (βιβλιάριο υγείας, κάρτα).
Ωστόσο, δεν μπορούν όλοι οι τυφλοί να αποκτήσουν έναν τέτοιο σκύλο. Πέρα από την πιο βασική προϋπόθεση που είναι να αγαπούν τα ζώα, θα πρέπει να έχουν εκπαιδευτεί στην κινητικότητα και τον προσανατολισμό, καθώς και να κυκλοφορούν μόνοι τους με το λευκό μπαστούνι. Θα πρέπει επίσης, να έχουν μια οικονομική ευχέρεια για μπορούν να συντηρήσουν τον σκύλο-οδηγό και να του παρέχουν την σωστή εκπαίδευση, η οποία μπορεί να κρατήσει 3-4 εβδομάδες.
Πηγή: tanea.gr