Η σερβική κυβέρνηση και η εταιρεία "Eagle Ηills" από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν συμβόλαιο για την οικιστική ανάπλαση της παρόχθιας ζώνης του ποταμού Σάβα, που διασχίζει το Βελιγράδι.
Το έργο, που ονομάζεται "Το Βελιγράδι δίπλα στο νερό" (Belgrade Waterfront), θα έχει συνολικό κόστος 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 68% θα εξασφαλίσει η εταιρεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το 32% το σερβικό κράτος.
Το συμβόλαιο εκ μέρους του δημοσίου υπέγραψε η υπουργός Κατασκευών, Συγκοινωνιών και Υποδομών Ζόρανα Μιχαΐλοβιτς και από την πλευρά της "Eagle Ηills", ο πρόεδρος της εταιρείας Μοχάμεντ Αλαμπάρ.
Το σχέδιο προβλέπει την αξιοποίηση 1770 στρεμμάτων στον υποβαθμισμένο, σήμερα, συνοικισμό "Σάβα μάλα", που βρίσκεται στην δεξιά όχθη του ποταμού Σάβα.
Όπως ανακοινώθηκε, θα κατασκευαστούν περισσότερα από ένα εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα για κατοίκηση, 750.000 τ.μ. γραφείων και εμπορικών καταστημάτων, 62.000 τ.μ. δημόσιων χώρων (νηπιαγωγεία, σχολεία, κέντρα υγείας, μουσεία, κ.ά.)και 242.000 τ.μ. χώροι πρασίνου. Στον νέο συνοικισμό θα ανεγερθούν και δύο ουρανοξύστες, ο ένας εκ των οποίων θα φτάνει σε ύψος τα 200 μέτρα. Η συμμετοχή της σερβικής κυβέρνησης, όπως προβλέπεται στο συμβόλαιο, θα περιοριστεί στην κατασκευή έργων υποδομής και την ανακαίνιση κάποιων νεοκλασικών κτιρίων ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας, τα οποία θα διατηρηθούν και θα χρησιμοποιηθούν από φορείς του Δημοσίου.
Η υλοποίηση του έργου προϋποθέτει τη μεταφορά, εκτός πόλης, του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού του Βελιγραδίου και ολόκληρου του δικτύου που θα χρηματοδοτηθεί με κεφάλαια που θα παράσχει στη Σερβία η εταιρεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υπό τη μορφή δανείου.
Τα έργα θα αρχίσουν μέσα στο καλοκαίρι, με την κατασκευή ενός ουρανοξύστη και ενός εμπορικού κέντρου. Το συνολικό έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί το αργότερο σε τριάντα χρόνια.
Όπως ανέφερε η υπουργός Ζόρανα Μιχαΐλοβιτς, το έργο αυτό θα δώσει νέα πνοή στον κατασκευαστικό τομέα και θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας, αφού, όπως υπολογίζεται, θα απασχοληθούν περίπου 13.000 εργάτες.
Η υλοποίηση του έργου "Το Βελιγράδι δίπλα στο νερό" συναντά και πολλές αντιδράσεις από την πλευρά πολιτών, αλλά και φορέων, που πιστεύουν ότι, κατά παράβαση της νομοθεσίας, καταστρέφεται ένας από τους παλαιότερους και αρχιτεκτονικά αξιόλογους συνοικισμούς της πόλης.
Η σερβική κυβέρνηση, προκειμένου να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο, πέρασε, μέσα από τη Βουλή, ειδικό νόμο (Lex Specialis), με τον οποίο επιτρέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση εκτάσεων και η κατεδάφιση κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα.
Πηγή: newsit.gr