Οι «κόκκινες γραμμές» όπως ο ΦΠΑ στα νησιά κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου, οι επικουρικές συντάξεις, η απόρριψη από την κυβέρνηση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και τα εργασιακά παραμένουν, όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
Το υπουργείο υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και επιδεικνύει μεγάλη ευελιξία, ώστε η διαπραγμάτευση να οδηγήσει άμεσα σε μια έντιμη, ενδιάμεση συμφωνία στο Eurogroup και, κατόπιν, σε μια συμφωνία – συμβόλαιο, όπως τη χαρακτηρίζει, με τους εταίρους, που θα αφορά την μετά τον Ιούνιο εποχή και την πραγματική ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Για τον Ιούνιο η κυβέρνηση θέλει να παραπέμψει το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τον ΦΠΑ.
Για τα εργασιακά, πηγές του υπουργείου Οικονομικών λένε ότι το νομοσχέδιο Σκουρλέτη που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση θα κατατεθεί για παρατηρήσεις στην Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) και στον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).
Για το ασφαλιστικό η κυβέρνηση λέει ότι θα πρέπει να ανοίξει μια σοβαρή και μεθοδευμένη συζήτηση και να μην τεθεί το θέμα αποσπασματικά στα πλαίσια της τρέχουσας διαπραγμάτευσης. Η κυβέρνηση έχει εισηγηθεί στους θεσμούς κάποιες παρεμβάσεις όπως π.χ. «φρένο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις των τραπεζοϋπαλλήλων και μειώσεις στις υψηλές επικουρικές. Για την 13η σύνταξη παραμένει στο τραπέζι, αλλά θα μπορούσε η ελληνική πλευρά να δεχθεί παραμετροποιήσεις στο θέμα αυτό.
Για τον ΦΠΑ οι ίδιες κυβερνητικές πληροφορίες ανέφεραν πως δεν εξετάζονται σε αυτή τη φάση παρεμβάσεις, ωστόσο η κυβέρνηση θα συζητούσε έναν ενιαίο συντελεστή 15%, με παράλληλη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ για τρόφιμα, φάρμακα και βιβλία.
Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις η κυβέρνηση εμφανίζεται διαλλακτική στη διάθεση του 51% του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, αλλά και στην πώληση ποσοστού του ΟΣΕ, με διαδικασίες όμως που θα επιφέρουν υπεραξία για το Δημόσιο, ενώ είναι αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ. Σχετικά με την έκταση στο Ελληνικό βασική θέση είναι πως το τίμημα πώλησης είναι μικρό, αλλά ότι επί του θέματος εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Σχετικά με το τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς ακινήτων και ειδικά για το εάν η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομίας θα ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο αποσαφηνίσθηκε πως «αυτό θα αποφασισθεί στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο».
Πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο ανέφεραν πως κατά την χθεσινή σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης στο υπουργείο Οικονομικών, εξετάσθηκε και ο καλύτερος συντονισμός στην επικοινωνία του Brussels Group και του Athens Group -που βρίσκονται πλέον στις Βρυξέλλες- με τα κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα αποφασίσθηκε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης, να ενημερώνει σε κάθε διάλειμμα του Brussels Group τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και εν συνεχεία εκείνος να ενημερώνει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και εν συνεχεία τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Εν τω μεταξύ, συνεδρίασε χθες και το EuroWorking Group με διαδικαστικά κυρίως θέματα, με πηγές της Ευρωζώνης, που επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, να δηλώνουν ικανοποιημένες από τη συζήτηση που διεξήχθη για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι το κλίμα ήταν «θετικό και ευχάριστο».
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στη νέα διαδικασία των διαπραγματεύσεων και πώς αυτή θα γίνει πιο αποτελεσματική και παραγωγική.
Πηγή: kerdos.gr