Στις 7 Απριλίου ο σκηνοθέτης του “Νονού”, Φράνσις Φορντ Κόπολα κλείνει τα 76 του χρόνια... Πριν από λίγες ημέρες, διεγράφη η ποινή φυλάκισης δύο χρόνων και τεσσάρων μηνών του πρώην γενικού διευθυντή της Γιουβέντους, Λουτσιάνο Μότζι, για το σκάνδαλο “Calciopolis” με τους στημένους αγώνες του ιταλικού ποδοσφαίρου. Συνειρμός κι αυτός... Είναι για ταινία ο βίος και η πολιτεία του Ιταλού παράγοντα ή καλύτερα αυτά που έχουν γραφτεί και εξιστορηθεί γι' αυτόν.
Ο “Lucky Luciano” φρόντιζε να μην αφήνει ίχνη, έκτος από κάποιες τηλεφωνικές του συνομιλίες. Αλλωστε, διέθετε κι επτά αριθμούς κινητών τηλεφώνων. Γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου του 1937 στο Μοντιτσιάνο, ένα προάστιο της Σιένα. Ο τετραπέρατος υπάλληλος του σιδηροδρομικού σταθμού της Ρώμης ήθελε να βάλει το προσωπικό του “τρένο” στις... ράγες του Καμπιονάτο. Και τα κατάφερε. Από το σταθμό περνούσαν πολλοί παράγοντες του ιταλικού ποδοσφαίρου. Ενας εξ αυτών ήταν ο μάνατζερ Ιτάλο Αλόντι, ο οποίος διέκρινε το “κοφτερό” μυαλό του Μότζι και στις αρχές της δεκαετίας του '70 του πρότεινε να αναλάβει πόστο στα τμήματα υποδομής της Γιουβέντους.
Ηθελε πολύ να γνωρίσει την οικογένεια Ανιέλι, τους ιδιοκτήτες της “Μεγάλης Κυρίας”, μα στη αρχή αυτό δεν ήταν εύκολο. Με τον καιρό τα κατάφερε. Βέβαια, πρώτα “ψήθηκε” σε άλλους συλλόγους και η αρχή έγινε το 1979 με τη Ρόμα, ενώ το 1980 μεταπήδησε στη Λάτσιο.
Ο Μότζι και το ντόπινγκ του Μαραντόνα
Ο Λουτσιάνο Μότζι δεν έμεινε πολύ στη Ρώμη... Επέστρεψε στις παρυφές των Αλπεων, αλλά ανέλαβε διοικητικό πόστο στην Τορίνο. Το 1985 η Βερόνα κατέκτησε το σκουντέτο κι η πιάτσα των μάνατζερ πιστώνει τον τίτλο στον “Lucky Luciano”, που ήταν φίλος με τον πρόεδρο των Βερονέζων... Τότε αποχώρησε από την Τορίνο, καθώς ήθελε να σταματήσει όλα τα σενάρια που ακούγονταν για τη Βερόνα και βρέθηκε στη Νάπολη το 1987. Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα ήταν εκεί και ο νότος των μαφιόζων συνιστά ιδανικό σκηνικό για να γίνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα η πλοκή του σεναρίου της ζωής του Μότζι. Εγινε το δεξί χέρι του προέδρου Φερλαΐνο, είχε άψογες σχέσεις με τον Αργεντίνο άσο και τους υπόλοιπους παίκτες και ξεσήκωσε τους Ναπολιτάνους κατά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που “αγόραζε” την “αφρόκρεμα” των ποδοσφαιριστών για τη Μίλαν. Τότε οι Ναπολιτάνοι, οι “ροσονέρι” και η Ιντέρ πήραν πρωτάθλημα, μα όχι η Γιουβέντους... Πολλοί ερμήνευσαν το γεγονός ως “μήνυμα” του Μότζι στους Ανιέλι και την "Κυρία" τους. Αρκετοί δε, τον συνέδεσαν με την υπόθεση ντόπινγκ του Μαραντόνα λόγω χρήσης κοκαΐνης, λέγοντας ότι θέλησε να τον καταστρέψει, καθώς το 1990 οδήγησε την Αργεντινή στην πρόκριση επί της Ιταλίας, στον ημιτελικό του Μουντιάλ, στερώντας πολλά δισεκατομμύρια από την Μαφία, μέσω στοιχημάτων. Ο Μότζι αρνήθηκε κάθε κατηγορία στο βιβλίο του και χρέωσε την κακή -όπως εξελίχθηκε στη συνέχεια- σχέση του με τον Μαραντόνα στον ατίθασο χαρακτήρα του και στην ανυπακοή του στα ποδοσφαιρικά στερεότυπα.
Τα σκάνδαλα στη Γιουβέντους
Το 1994, η Γιουβέντους ήταν ήδη οκτώ χρόνια χωρίς τίτλο... Ο Μότζι επέστρεψε, αφού έφυγε από την Ρόμα, στην οποία είχε μετακομίσει έπειτα από ένα ακόμη δυναμικό πέρασμά του από την Τορίνο. Αυτός έφερε προπονητή στη Γιουβέντους τον Μαρσέλο Λίπι και μαζί του η “Κυρία” πανηγύρισε ξανά το πρωτάθλημα το 1995, έπειτα από εννέα χρόνια. Οι σερί επιτυχίες έφεραν τις κατηγορίες περί ντόπινγκ των παικτών της “Γιούβε”, αλλά κι αυτό δεν την άγγιξε. Υστερα από πέντε χρόνια στα δικαστήρια η Γιούβεντους αθωώθηκε κι ο Τσέχος προπονητής Ζντένεκ Ζέμαν που άνοιξε την υπόθεση “σβήστηκε από το χάρτη” ως δια μαγείας.
Νωρίτερα, είχε αναλάβει εν λευκώ τις κινήσεις της "Κυρίας" με μία προϋπόθεση: να μη διανοηθεί να πουλήσει τον Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο!
Ο Μότζι δεν άφηνε στοιχεία μα οι κοριοί στα κινητά του ανέδειξαν συνομιλίες για διαιτητές, αλλά και έλεγχο δημοσιογράφων που προκάλεσαν σάλο το 2006 και το σκάνδαλο “Calciopolis”. Στις φήμες ενεπλάκη και ο γιος του που είχε το μεγαλύτερο γραφείο μάνατζμεντ στην Ιταλία... Ο Μότζι έστω και με καθυστέρηση, “καθάρισε” πια και από αυτή την ιστορία και τώρα μπορεί να ησυχάσει (;) σε μία από τις πολλές του βίλες...
Πηγή: newsit.gr, Espresso