Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, θα διεκδικήσει τα "απάνθρωπα" ναύλα, που πλήρωσαν για το τρένο στο Άουσβιτς!

  Ρεπορτάζ για τα χρήματα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης που χάθηκαν από τους Ναζί, φιλοξενεί το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press.

«Ηταν το έτος 1943, όταν οι Ναζί εκτόπιζαν τους Εβραίους της Ελλάδας στα στρατόπεδα θανάτου της Πολωνίας» γράφει το AP με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης της 15ης Μαρτίου για τα 72 χρόνια από την επιβίβαση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Παράλληλα, όμως, το πρακτορείο υπενθυμίζει μια ξεχασμένη πληροφορία: ότι ο δρόμος των Εβραίων προς τον θάνατο δεν έγινε δωρεάν. Ακόμη μια «ανατριχιαστική» λεπτομέρεια του Ολοκαυτώματος είναι πως «οι Εβραίοι έπρεπε να πληρώσουν τα ναύλα τους».
  Ο λογαριασμός για 58.585 Εβραίους που στάλθηκαν στο Άουσβιτς ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ
    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το πρακτορείο, «ο λογαριασμός για 58.585 Εβραίους που στάλθηκαν στο Άουσβιτς και άλλα στρατόπεδα ξεπέρασε τα 2 εκατ. Reichsmark, ήτοι περισσότερα από 25 εκατ. ευρώ ή 27 εκατ. δολάρια σε σημερινά λεφτά».
   Για δεκαετίες, σημειώνει ο δημοσιογράφος Φρανκ Τζόρντανς, αυτό το ποσό παρέμενε «ξεχασμένο» μεταξύ των άλλων φρικαλεοτήτων του Ολοκαυτώματος. «Σήμερα», όμως, «επιστρέφει στο προσκήνιο μέσα στο πλαίσιο της αυξανόμενης πικρής διαμάχης ανάμεσα σε Αθήνα και Βερολίνο αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης».
  Εβραίοι της Θεσσαλονίκης: Θα διεκδικήσουμε δικαστικά τα χρήματά μας
   Το αμερικανικό πρακτορείο φιλοξενεί δηλώσεις του προέδρου της Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης, «της μεγαλύτερης εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα» διευκρινίζει το AP για το αμερικανικό κοινό, Δαυίδ Σαλτιέλ. Ο κ. Σαλτιέλ τονίζει ότι πλέον η Κοινότητα προσανατολίζεται, 70 χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου, να διεκδικήσει από τη Γερμανία τα ποσά που είχαν καταβάλει οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης ως το αντίτιμο του εισιτηρίου για το ταξίδι με το τρένο προς τα στρατόπεδα-κολαστήρια. «Θα μελετήσουμε τη νομοθεσία και θα ενεργήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς τη διεκδίκηση» δήλωσε στο Associated Press o Σαλτιέλ.
  Η κίνηση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης θα βολέψει την ελληνική κυβέρνηση
  Ο Φρανκ Τζόρντανς σχολιάζει πως μια κίνηση εκ μέρους των Εβραίων της Θεσσαλονίκης «θα βολέψει τη νέα κυβέρνηση της Αθήνας, η οποία προσπαθεί να στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από την τρέχουσα κρίση χρέους της Ελλάδας στις γερμανικές επανορθώσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».
  Στη συνέχεια, ο αμερικανός δημοσιογράφος παραθέτει το ιστορικό της «διαμάχης» μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας για τις πολεμικές αποζημιώσεις, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στο Κατοχικό δάνειο. Παραθέτει μάλιστα, τις δημόσιες δηλώσεις του Γερμανού ιστορικού Χανς Γκέντερ Χόκερτς ο οποίος αν και δηλώνει πως οι Ελληνες πλέον έχουν χάσει το τρένο της διεκδίκησης των επανορθώσεων, ωστόσο έχουν κάθε νομικό έρεισμα να ζητήσουν την αποπληρωμή του Κατοχικού δανείου, ύψους 476 εκατ. Reichsmark που σε σημερινά λεφτά αντιστοιχεί σε 6 δισ. ευρώ ή 6,5 δισ. δολάρια.
   Τέλος, από τον δημοσιογράφο του AP γίνεται αναφορά και στην επί δύο φορές υποψήφια για την Προεδρία των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Gesine Schwan η οποία είχε υποστηρίξει πρόσφατα σε γραπτή δήλωσή της σε γερμανική εφημερίδα: «Είναι ντροπιαστικό αν η πλούσια Γερμανία απαιτεί από τη φτωχή Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος της, αλλά δεν είναι έτοιμη ούτε καν να συζητήσει την αποπληρωμή ενός δανείου που η Ναζιστική Γερμανία πήρε, εξαναγκάζοντας την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του πολέμου».

Πηγή: Associated Press, iefimerida.gr
Επιμέλεια: "Σιδηροδρομικά Νέα"