Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Αντώνης Σαμαράς: «Η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει διεθνή κόμβο διαμετακομιστικού εμπορίου»

Σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με προορισμούς υψηλής τουριστικής κίνησης

Απόσπασμα από την προεκλογική ομιλία του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά στο «Βελλίδειο» και τα σχέδια του κόμματος του  στον τομέα των μεταφορών στην Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή

 "Η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει διεθνή κόμβο διαμετακομιστικού εμπορίου. Η Θεσσαλονίκη θα είναι μια πύλη εισόδου διεθνούς εμπορίου, συνδυασμένων μεταφορών. Αυτό πια δεν είναι μακρινό όνειρο. Ήδη σε όλη την περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, Δυτικής Μακεδονίας, Αν. Μακεδονίας, Θράκης υλοποιούνται μεγάλα έργα υποδομής. Οδικά δίκτυα, κόμβοι διασύνδεσης περιοχών με διεθνή οδικά δίκτυα. Σχεδιάζουμε ακόμα, σιδηροδρομικές υποδομές και λιμενικές εγκαταστάσεις που θα αυξήσουν τις δυνατότητες του εμπορίου και των συνδυασμένων μεταφορών. Αλλά και θα διευκολύνουν τις εξαγωγές των προϊόντων της ελληνικής μας γης. Κορυφαία προτεραιότητα του επενδυτικού σχεδίου είναι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, για το οποίο δίνουμε αγώνα και το οποίο θα γίνει ένα από τα καλύτερα λιμάνια που θα υπάρχουν ποτέ στο χώρο αυτό της Μεσογείου. 
Επιπλέον, η αναβάθμιση του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, ώστε να λειτουργεί με όλες τις καιρικές συνθήκες. Η επέκτασή του για να έχει μεγαλύτερη επιβατική κίνηση, η δημιουργία υποδομών πρόσβασης και οι πρόσθετες επενδύσεις που προβλέπονται από το πρόγραμμα παραχώρησης, ανοίγουν νέες προοπτικές για την τουριστική και επιχειρηματική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Και όλα αυτά έχουν μπει ήδη σε σχέδιο, έχουν ήδη εγκριθεί οι μελέτες, έχουν ήδη βρεθεί τα χρήματα και είναι πράγματα τα οποία θα γίνουν 100%.
Η ουσιαστική αξιοποίηση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, δίνει επίσης τη δυνατότητα ανάπτυξης ενός δυναμικού οικοσυστήματος νεοφυών και άλλων καινούργιων επιχειρήσεων που μπορούν να παράγουν και να εξάγουν γνώση και καινοτομία. Να ξέρετε, όπου έρχεται η καινοτομία έρχεται αναπτυξιακή έκρηξη. Και η καινοτομία από εδώ θα περνάει για να διαχυθεί στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στα Βαλκάνια.
Η ολοκλήρωση και επέκταση του Μετρό και η σύνδεσή του με μέσο σταθερής τροχιάς για προορισμούς εκτός γραμμής και προαστιακό σιδηρόδρομο, η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου και του Θερμαϊκού με τη δημιουργία θαλάσσιας συγκοινωνίας και η σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με προορισμούς υψηλής τουριστικής κίνησης, όπως η Χαλκιδική, είναι αυτές οι προτεραιότητες που θα συνεχίσουμε με αμείωτο ρυθμό."