Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Αποκαλυπτική έρευνα: Χάνουμε τον χρόνο μας στον δρόμο -Πόση ώρα «τρώμε» στα μέσα μαζικής μεταφοράς


Όλα είναι δρόμος. Μόνο που σε αυτόν τον δρόμο ο μέσος Έλληνας χάνει κάμποσο από τον πολύτιμο χρόνο του. Από το σπίτι έως την εργασία χάνονται τα δευτερόλεπτα, τα λεπτά και οι ώρες.
Συνολικά, μία ολόκληρη εβδομάδα στον δρόμο δαπανά η πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών προκειμένου να μετακινηθεί από και προς την εργασία. Κάθε ημέρα η μετακίνηση των Ευρωπαίων διαρκεί περίπου 45 λεπτά κατά μέσο όρο, με τους Έλληνες να περνούν 49 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα στον δρόμο από και προς την εργασία. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Samsung Mobile Europe, το 40% των Ευρωπαίων χρησιμοποιεί μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις του, ενώ οι μισοί περίπου ψάχνουν τρόπους να ψυχαγωγηθούν κατά τη διάρκεια του «ταξιδιού» από και προς τον χώρο εργασίας.

Όσο και αν φαίνεται παράδοξο, πρωταθλητές στην ταλαιπωρία δεν είναι οι Έλληνες, αλλά οι Βέλγοι. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι Βέλγοι οι οποίοι καταναλώνουν καθημερινά 52 λεπτά και 80 δευτερόλεπτα στον δρόμο από και προς τη δουλειά τους. Την ταχύτερη μετακίνηση εμφανίζουν οι Βρετανοί με 36 λεπτά και 88 δευτερόλεπτα, ενώ σε χειρότερη μοίρα από τους Έλληνες είναι οι Ιταλοί (51,89 λεπτά) και οι Ισπανοί, που περνούν 51 λεπτά και 63 δευτερόλεπτα στον δρόμο. Σχεδόν 48 λεπτά καταναλώνουν οι Αυστριακοί στον δρόμο, οι Ολλανδοί 42,50 λεπτά και οι Γερμανοί 39,62 λεπτά.


Γράφημα από την Καθημερινή 

Η πλειονότητα των Ευρωπαίων οδηγεί (σε ποσοστό 61%), ωστόσο μεταξύ αυτών το 1/3 χρησιμοποιεί εκτός από το αυτοκίνητο και το ποδήλατο (12%), ή και τα πόδια (20%) παράλληλα με το Ι.Χ. Το τρένο αποτελεί την κύρια επιλογή για το 23% των Βέλγων και των Ιταλών, ενώ οι Πολωνοί χρησιμοποιούν το λεωφορείο σε ποσοστό 37%. Το λεωφορείο επιλέγει και το 23% των Ελλήνων, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ το 29% δηλώνει ότι μετακινείται πεζή προς τη δουλειά. Πρώτο στις επιλογές των Ελλήνων παραμένει, σύμφωνα και με αυτήν την έρευνα, το Ι.Χ. το οποίο αποτελεί το μέσο μετακίνησης για το 57% των πολιτών.

Πώς περνάει όμως ο χρόνος μέχρι να φτάσει κανείς στην δουλειά; Το 64% των Ευρωπαίων ακούει μουσική, με τους Ελληνες να ξεπερνούν τον μέσο όρο καθώς δήλωσαν κατά 73% ότι ακούνε μουσική κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς την εργασία. Παρατηρώντας τον περίγυρο (και κυρίως τους ανθρώπους γύρω τους) περνά η ώρα για το 21% των Ευρωπαίων, ενώ το 15% δήλωσε ότι δεν κάνει απολύτως τίποτα μέχρι να φτάσει από/στην εργασία.

Η τεχνολογία συντροφεύει τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων μετακινούμενων καθώς το 20% χρησιμοποιεί τάμπλετ και το 80% έξυπνα κινητά. Μόλις το 7% των μετακινούμενων δήλωσε ότι δεν κουβαλάει μαζί του τίποτα από τα παραπάνω. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 7.500 ενηλίκων από 12 χώρες της Ευρώπης (Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Αυστρία, Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία, Ολλανδία και Ελβετία) μεταξύ 6 και 18 Νοεμβρίου, από την One Poll για λογαριασμό της Samsung.

iefimerida.gr