Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Σκηνικό πολέμου μπροστά στον ο σιδηροδρομικό σταθμό της Κολωνίας

Χούλιγκαν και ακροδεξιοί εναντίον σαλαφιστών

Σε ένταση με την αστυνομία εξελίχθηκε συγκέντρωση εναντίον των σαλαφιστών, στην οποία ήταν αισθητό το «άρωμα ακροδεξιάς» 

 (Φωτογραφία: Reuters )
Με πέτρες κατά της αστυνομίας, μπύρα στο χέρι και συνθήματα όπως «έξω οι ξένοι» συγκεντρώθηκαν περίπου 2.500 άτομα στο κέντρο της Κολωνίας στη Γερμανία για διαδήλωση εναντίον του σαλαφισμού. Την επίδειξη δύναμης ακολούθησε ένταση με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση αντλίων νερού και σπρέι πιπεριού. 

Η συγκέντρωση, με την υπογραφή της νεοσύστατης ομάδας «χούλιγκαν εναντίον σαλαφιστών» (HoGeSa), είχε διοργανωθεί από ποδοσφαιρικούς συλλόγους αλλά το ακροδεξιό άρωμα ήταν ξεκάθαρα αισθητό.
O απολογισμός από την συγκέντρωση μπροστά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κολωνίας το απόγευμα της Κυριακής είναι, σύμφωνα με την αστυνομία, ο εξής: Έξι συλλήψεις και 15 τραυματίες, όλοι πλην ενός αστυνομικοί.

Σκηνικό της έντασης είχε η πλατεία μπροστά στον σταθμό. Οι συγκεντρωμένοι, περίπου 2.500 σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, πέταξαν πέτρες στην αστυνομία και αναποδογύρισαν ένα αστυνομικό όχημα.

Όπως σημειώνουν σχεδόν όλα τα γερμανικά ΜΜΕ, ο τόνος στις ομιλίες κατά του ακραίου Ισλάμ ήταν ισοπεδωτικά αντιμεταναστευτικός. Ακούστηκαν επίσης συνήθηματα όπως «έξω οι ξένοι», ενώ την συγκέντρωση πλαισίωσε συγκρότημα γνωστό για την παρουσία του στην ακροδεξιά σκηνή. 

Στην απέναντι πλευρά της πλατείας είχε διοργανωθεί αντισυγκέντρωση αριστερών οργανώσεων «εναντίον κάθε εξτρεμισμού». Η προσέλευση σε εκείνην ήταν αρκετά χαμηλότερη, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για περίπου 500 άτομα -παρά τις αντεγκλήσεις ωστόσο, αποφεύχθηκαν συμπλοκές μεταξύ των δύο διαδηλώσεων.


in.gr