Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Παναττική συγκέντρωση των συνταξιούχων

Κάλεσμα στους συνταξιούχους - μέλη τους να πάρουν μαζικά μέρος στην προετοιμασία της παναττικής συγκέντρωσης, που διοργανώνουν στις 2 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος, απευθύνουν οιΣυνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΤΑΕ ΟΑΕΕ.
Θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, με κεντρικά αιτήματα: Καμία περικοπή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, άμεση επαναφορά των δώρων και του επιδόματος αδείας για όλους. Οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες, που αυτές τις μέρες διοργανώνουν συσκέψεις με τα σωματεία - μέλη τους, καλούν τους συνταξιούχους να δυναμώσουν την πάλη ενάντια στην άγρια πολιτική της κυβέρνησης και να μη συμβιβαστούν με τα ψίχουλα που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, τα Σωματεία της Κρήτης που υπάγονται στις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, καλούν σε παγκρήτια πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στο Ρέθυμνο, στις 2 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Συγκέντρωση των συνταξιούχων θα γίνει και στο Αγρίνιο,την Τετάρτη 22/10, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας.

Τη φτώχεια, στην οποία έχουν ρίξει ένα μεγάλο τμήμα των συνταξιούχων, επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία των συντάξεων από το σύστημα «ΗΛΙΟΣ» για το μήνα Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με αυτά, ο αριθμός των συνταξιούχων είναι 2.655.890 άτομα και το συνολικό ποσό που έλαβαν ήταν 2,316 δισ. ευρώ. Το μέσο μεικτό εισόδημα για κάθε συνταξιούχο, χωρίς να αφαιρεθούν οι κρατήσεις για Υγεία και ο φόρος που αναλογεί στα εισοδήματα αυτά, είναι 872 ευρώ.

Η μέση κύρια σύνταξη είναι 706 ευρώ και η μέση επικουρική σύνταξη 170 ευρώ μεικτά. Σημειώνεται ότι μόνο 6 στους 10 συνταξιούχους λαμβάνουν ταυτόχρονα κύρια και επικουρική σύνταξη.

Μέσα στο μήνα Σεπτέμβρη αποδόθηκαν 11.998 νέες κύριες συντάξεις, οι μισές από τις οποίες αφορούν συνταξιούχους του ΙΚΑ. Η μέση κύρια σύνταξη και στους νέους συνταξιούχους ανέρχεται μόλις στο ποσό των 695 ευρώ μεικτά. Αντίστοιχα αποδόθηκαν και 7.814 επικουρικές συντάξεις με τη μέση σύνταξη να διαμορφώνεται στα 151,7 ευρώ μεικτά.

Πηγή Ριζοσπάστης