Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Κάτω από τη θάλασσα ο σταθμός του μετρό στον Πειραιά

Υποχρεωτικά μέσα από το λιμάνι θα περνούν οι οδηγοί που θα κινούνται μπροστά από το σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά από τις 15 Σεπτεμβρίου, καθώς τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η κατασκευή του εργοταξίου για τη δημιουργία του σταθμού του μετρό.Μεγάλη πρόκληση είναι η επανέναρξη των εργασιών στον Πειραιά, καθώς ο σταθμός του μετρό που θα κατασκευαστεί, θα είναι μπροστά από τον σταθμό του ΗΣΑΠ, κάτω από το οδόστρωμα!

Πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο έργο, καθώς οι οδηγοί που κινούνται μπροστά από το σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά θα περνούν υποχρεωτικά... μέσα από το λιμάνι.

Ήδη η περίφραξη του λιμένα και ο δρόμος έχουν μετακινηθεί προς τη θάλασσα σε μήκος 110 μέτρων, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για την κατασκευή του σταθμού του μετρό του Πειραιά. Πλέον, θα μετακινηθεί κι ένα περίπτερο που αποτελεί το... τελευταίο εμπόδιο για να ξεκινήσουν τα έργα.


Ο σταθμός θα βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας και δίπλα στο διατηρητέο κτίριο του σταθμού του ΗΣΑΠ.

“Οσον αφορά τη λειτουργία της παράκαμψης, υπολογίζουμε ότι μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα δοθεί στην κυκλοφορία το ρεύμα προς το Δημοτικό Θέατρο και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το αντίθετο ρεύμα. Κατόπιν, μέσα στον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η κατασκευή του εργοταξίου για τη δημιουργία του σταθμού του μετρό”, δήλωσε στην “Καθημερινή” ο διευθυντής Εργων της «Αττικό Μετρό» Μανώλης Ουρανός.

Ο σταθμός η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το 2012 θα διαθέτει τρεις εισόδους: μία μέσα στον σταθμό, μία στην πλατεία Οδησσού δίπλα στον σταθμό και μία απέναντι, μέσα στο λιμάνι. Λόγω της θέσης του (μόλις 30 μέτρα από τη θάλασσα και δίπλα στο κτίριο του ΗΣΑΠ, που χτίστηκε τον Μεσοπόλεμο), η κατασκευή του συγκεκριμένου σταθμού θεωρείται το πιο απαιτητικό από τα έργα της επέκτασης του μετρό προς Πειραιά.

Πώς λοιπόν θα κατασκευαστεί ένας σταθμός κάτω από τη στάθμη της θάλασσας; Οι διαφραγματικοί τοίχοι, δηλαδή το πρώτο κέλυφος του σταθμού, θα φτάσουν σε βάθος 40 μέτρων, 15 μέτρα πιο κάτω από τη σήραγγα.

«Οι τοίχοι αυτοί θα λειτουργήσουν ως φράγμα, απορροφώντας την πίεση που ασκεί το νερό από τα πλάγια», εξηγεί ο κ. Ουρανός. «Οσο για το κτίριο του ΗΣΑΠ, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να μην προκληθεί καθίζηση λόγω της άντλησης των υδάτων. Είναι σαν να αφαιρείς νερό από ένα σφουγγάρι, επάνω στο οποίο έχεις ένα βαρίδι. Γι’ αυτό θα επανατροφοδοτούμε με νερό τον υδροφόρο ορίζοντα».

Η επέκταση του μετρό προς Πειραιά ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2012 και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το 2017, αλλάζοντας τη ζωή των κατοίκων βασικών συνοικιών του Πειραιά, όπως η Νίκαια, ο Κορυδαλλός και τα Μανιάτικα.

Μέχρι στιγμής υπάρχει μία μικρή καθυστέρηση στις εργασίες (4-6 μήνες), κυρίως λόγω των απαλλοτριώσεων κατοικιών που έπρεπε να γίνουν.

Ο μετροπόντικας έχει ξεπεράσει πλέον τις αρχικές δυσκολίες και σκάβει με ρυθμό 15 μέτρα/ημέρα. Εχει διανοίξει ήδη περί τα 1.100 μέτρα και αναμένεται να φθάσει στον σταθμό του Κορυδαλλού (τον δεύτερο της επέκτασης) στις αρχές Δεκεμβρίου.

Υπολογίζεται ότι η επέκταση του μετρό προς Πειραιά θα εξυπηρετεί καθημερινά περίπου 132.000 κατοίκους, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των επιβατών του μετρό να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο ημερησίως. Επιπλέον εκτιμάται ότι θα κυκλοφορούν 23.000 λιγότερα Ι.Χ. στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις κυκλοφοριακές συνθήκες της περιοχής.

Με το έργο αυτό θα συνδεθεί απευθείας το αεροδρόμιο με το λιμάνι (περίπου 45 λεπτά απόσταση), κάτι που σημαίνει ότι θα εξυπηρετεί χιλιάδες τουρίστες που θα θέλουν να ταξιδέψουν από και προς τα ελληνικά νησιά.